В Баня отново излизат на протест срещу сметището


В Баня отново излизат на протест срещу сметището
НФСБ и ПФ подкрепят борбата на жителите на разложкото село Баня срещу изграждането на бунище край населеното място
27 Февруари 2015, Петък


Този петък, 27 февруари, „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ съвместно със сдружение „Баненска буна 2011“ отново организира протест пред сградата на Министерския съвет,

Автор: Десант

насочен срещу  строежа на сметище в разложкото село Баня и намерението на управляващите в община Разлог да извършат необратимо екологично престъпление като погубят едно прекрасно райско кътче с над 72 лечебни минерални извора.
Въпреки недоволството на местните хора и дългогодишната битка на сдружението и на партиите НФСБ и ВМРО с всички институции, местните общинари са решили все пак да направят бунището. Затова този път протестът ще е насочен към изпълнителната власт, като ще се настоява тя да се вслуша в справедливото недоволство на местните жители от Баня и региона и да потърси алтернативна площадка за строежа на депото за отпадъци. То ще събира сметта на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог.

Както вече „Десант“ писа, за да бъде реализирано неговото изграждане, ще бъдат изсечени над 160 декара борова гора, като сечта вече е факт.
НФСБ и ВМРО от години са рамо до рамо с жителите на Баня в битката им срещу унищожаването на природата, здравето на хората и туризма в района. „Националният фронт за спасение на България“ от 2013 г. организира протести в подкрепа на местните жители. Срещу проекта има заведени дела, жалби са внесени и до ръководителите на десетки български и европейски институции.

Лично ангажирани с тази кауза са председателят на НФСБ и съпредседател на ПФ Валери Симеонов, зам.-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев, Мария Цветкова - член на НПС на НФСБ, народните представители от ПФ Борис Ячев, Атанас Стоянов, Валентин Касабов, Християн Митев и Слави Бинев.
Гражданите разчитат и на подкрепата на евродепутата Ангел Джамбазки, който вече е подал сигнали до Европейската комисия за проверка и спиране на проекта до изясняване на случая. В предишния мандат на ЕП, тогавашният евродепутат Слави Бинев също бе отправил въпроси до ЕК, свързани с нередностите около бунището.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки