Валери Симеонов: Запазваме подкрепата си към програмата за стабилно управление


Валери Симеонов: Запазваме подкрепата си към  програмата за стабилно управление
27 Февруари 2015, Петък


Опитът за прибързаното гласуване на заема обаче предизвика широк спектър от разнопосочни мнения, преобладаващо отрицателни. Затова не го подкрепихме, обясни съпредседателят на Патриотичния фронт

Автор: Десант

ПГ на Патриотичния фронт взе решение да не подкрепи законопроекта за ратифициране на заем от 8 млрд. евро (16 млрд. лева) за периода 2015 до 2017 г. Това заяви председателят на групата Валери Симеонов от парламентарната трибуна по време на дебатите по новия дълг.
ПГ на ПФ призовава управляващата коалиция да обърне сериозно внимание на постигането на обществена подкрепа и политическо съгласие по всички значими за българския народ въпроси, посочи още той. По думите му само това е пътят към успешното управление.

Ето и пълното изказване на Валери Симеонов по време на парламентарните дебати в сряда:
Парламентарната група на Патриотичния фронт обстойно разгледа предложения законопроект за ратифициране на вземането на заем в размер на 8 млрд евро (около 16 млрд лева) за периода 2015-18 г.
При обсъждането на законопроекта в заседания на групата бяха изслушани финансовия министър Владислав Горанов, икономисти от Съюза на икономистите в България СИБ и др.

Безспорната необходимост от договаряне на заем за погасяване на стари задължения от периода 2008-2014 г. не подлежи на съмнение. Не подлежи на съмнение и необходимостта от покриването на бюджетния дефицит за горепосочения период.
След цялостно обсъждане и задълбочен анализ  възникнаха обаче следните въпроси:

1. Съществува ли резерв при прогнозирането на дължимите вноски за погасяването на този дълг?
2. Достоверно ли е прогнозиран дефицитът в бюджета за бъдещ период?
3. Какви са обществената нагласа и очаквания, свързани с действията на Правителството в тази посока?

На първите два въпроса получихме една убедителна обосновка, но на третия въпрос констатирахме пълно разминаване на намеренията и очакванията с реалността. Смисълът и задачата на всяко управление е в подобряване на условията на живот и постигането на висока степен на обединение и доверие в обществото.

В конкретния случай  опитът за прибързано гласуване в Народното събрание без провеждането на необходимата разяснителна кампания предизвика  широк спектър от разнопосочни мнения – преобладаващо отрицателни. Въпросният законопроект бе заведен в деловодството на НС два дни преди разглеждането му в Пленарната зала.
По този начин една финансово необходима операция, предопределена от необходимостта за вземане на кредит при нисък лихвен процент, се превърна в мишена за обвинения в нечисти помисли и опит за подвеждане на подкрепящите управленската програма парламентарни сили.

Обсъждането съвпадна с неубедителната и според нас ненавременна акция за т.н. саниране на панелни жилища с пари от държавния бюджет. След прибързаното гласуване на промените в Пенсионното осигуряване и гафа със спирането на 38 влака от разписанието на БДЖ, внесеният без необходимите обсъждане и разяснение законопроект създаде впечатлението за нещо нечисто, което трябва да бъде пробутано в суматохата. И това нещо в общественото съзнание бе поемането на 16 млрд. нов дълг, който ще изплащат внуците ни.

Това бе причината, поради която ПФ поиска преди седмица отлагане на гласуването.
За съжаление, и към настоящия момент българските данъкоплатци не са убедени в прозрачността на намеренията на правителството. Точно обратното – при обсъжданията и разговорите през  изминалата седмица граждани и симпатизанти на ПФ заявиха твърдото си неодобрение за тегленето на въпросния заем, поставяйки въпроси, на които бе трудно да се намери отговор:

1. Защо въпросният заем не бе консултиран по време на преговорите преди съставяне на Правителството и не бе включен в Програмата за стабилно управление на правителството?

2. Защо се продължава практиката за безкритично приемане на годишен бюджетен дефицит около 3-те процента, а не се търси начин за увеличаване на приходите? Съгласно официални данни, Държавата губи милиарди от контрабанда на течни горива, цигари, алкохол и др. стоки. Само за януари в резултат на масирани проверки на складовете на производителите на течни горива, в бюджета са постъпили над 70 млн. лв. Установена е липсата на каквито и да е измервателни уреди на изхода на ЛУКОЙЛ-Нефтохим  Бургас, още по-малко на такива, свързани с НАП. По данни на тютюнообработващата промишленост България губи по 500 млн лв. на тримесечие от контрабанда на цигари и неплатени данъци и акцизи.

3. Защо липсват   каквито и да е било действия за наказание на виновните за кризата в КТБ, ощетили държавния бюджет с 3,4 млрд лв., както и за връщането на тези пари в бюджета?

4. Ще се търси ли отговорност на виновните предишни правителства за тежащия на плещите на данъкоплатците вътрешен и външен дългове?
5. Кога ще бъдат изправени пред съд виновните за съсипването на енергетиката, ощетяващи и днес потребителите, а и държавния бюджет със стотици милиони?
6. Защо  няма никакви действия за стимулиране на малкия бизнес и на семейния бизнес и не би ли могло част от въпросния заем да облекчи данъчната тежест и насърчи производството?

На тези и много други въпроси за първите три месеца на управление на Правителството нямаме отговор и ние.
По тази причина Парламентарната група на ПФ взе решение да не подкрепи законопроекта за вземането на този заем и призовава управляващата коалиция да обърне сериозно внимание на постигането на обществена подкрепа и политическо съгласие по всички значими за българския народ въпроси.

Защото това е пътят към успешно управление, а изострянето на политическото противопоставяне води единствено до периодична смяна на правителства, недоверие в управляващите, отвращение от политиците, апатия и отчаяние. От това печели само ДПС и враговете на България.


В категории: Политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Галин Митев
06.03.2015 10:00:35
0
0
Патриотичния фронт има последователна политика и се държи разумно в парламента.Така трябва.Без да се огънат да прокарват своите идеи та най-сетне да се случи нещо хубаво в изстрадала от грабители и национални предатели България.Не може само да се краде ,а да не се върши нищо за бъдещето на страната.Никакви избори!Защо са ни?Да влязат пак същите крадци?
3
Българин
04.03.2015 02:04:21
0
0
Преди да влезеш в Н А Р О Д Н О Т О събрание много по-различно ти беше говоренето!
2
ългарин
02.03.2015 05:42:09
0
0
НА ВРЕМЕТО ЛЕВСКИ БЕШЕ КАЗАЛ''ТРЯБВА ДА БЪЛЕМ ОТГОВОРНИ ЗА СЕЕМТЕ МИЛИОНА БЪЛГАРИ.ТРЯЬВА ЗРЯЛР ДА СЕ ПОСТЪПВА
1
български патриот
02.03.2015 05:31:52
0
0
НАЙ ВАЖНОТО СЕГА ЗА БЪЛГАРИЯ Е ПОЛИТИЯЕСКАТА СТАБИЛГОСТ.ДАЙ ШАНС НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА ИЗКАРА МАНДАТА СИНОВИ ИЗБОРИ НИЩО НЯМА ДА РЕШАТ.ТОВА ТРЯБВА ДА ГО РАЗЬЕРЕ И ОПОЗИЦИЯТА АКО СА БХЛГАРСКИ /А НЕ ЧУЖДИ/ПАТРИОТИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки