Нова сеч връхлетя наводнени след последните порои райони


Нова сеч връхлетя наводнени след последните порои райони
Край
27 Февруари 2015, Петък


Хората недоумяват как може да се унищожава гората край пострадалите селища във Варненска област

Автор: Илияна Христова

ова сеч връхлетя районите,  пострадали от наводнения.  “Аспарухово”, Добруджа, Камчия – гората там буквално се унищожава. Тези дни жители на варненския квартал “Аспарухово” алармираха за камиони, натоварени с трупи, които минават по улиците.
Оказа се, че там наистина се изсича гората – и то точно на ската, от който през лятото тръгна приливната вълна, помела къщи и коли и отнела човешки животи. Този път обаче брадви не размахват ромите, които иначе са обичайните заподозрени, когато става дума за незаконна сеч и бракониерство.

В конкретния случай дърводобивът е разрешен от Държавното горско стопанство. По стволовете на дърветата в района висят бележки, от текста на които става ясно, че резачките там няма да спрат до края на март. Става дума за най-ужасната сеч – гола.
Шокиращо, тя е разрешена от лесовъд.
“Нямаме касателство, това е горски фонд, управлява го държавата. Вероятно разрешението е дадено още преди наводнението”, завоалирано коментираха от Община Варна. Твърдението се оказа вярно.

“ТП „Държавно горско стопанство“ - Варна ви информира, че е проведена сеч в района на кв. "Аспарухово" в отдел 306 „б“ – акация, на площ от 1,1 ха и очаквана кубатура от 53 куб. м. Сечта е по договор от 2014 г. за покупко-продажба на дървесина на корен. Провежданите сечи не създават по никакъв начин предпоставки за свличане на земни маси, обезлесяване на терени и предпоставки за наводнения”, заяви инж. Веселин Железов, директор на Горското стопанство в отговор на запитване от общината.

Жителите на “Аспарухово” обаче недоумяват как е възможно след трагичното наводнение да продължава да се обезлесяват околните височини, макар и законно. Не може ли разрешителните да се прекратят? Трудно ли е, сложно ли е? Нали имаше бедствие, то не е ли причина да се преразгледат режимите, питат местните хора. Но заключават – “Това е България, на всичко вече сме свикнали”. 
“Унищожението на гората е една от причините за бедствието”, пише в доклад на варненския Общински съвет, съставен след трагедията.

Помни ли го някой?
Има и още парадокси. Над “Аспарухово” през септември м.г. Бойко Борисов и Лиляна Павлова засадиха фиданки. Течеше предизборна кампания. Искаха да покажат, че се грижат за природата. Днес тяхната партия, която е на власт, позволи на същото място поголовна сеч.
Добрич и добруджанските села са друг район, пострадал от водната стихия миналото лято. Но и там се сече. Сигналът пак дойде от граждани – унищожава се лесозащитният пояс между земеделските блокове.

“Там извършителите основно са цигани. Но има фирми, които секат под претекст, че извършват санитарна сеч”, алармира читател на “Десант”.
Тирове, пълни догоре с лонгозна гора и тополи, обикалят непрекъснато и селата около Камчия, които пък бяха наводнени само преди 20-ина дни. Същото е положението и край Аксаково.

Всичко това идва да покаже две неща. Първо, България наистина е държава на безобразията. Дори опустошителните бедствия не са причина да се положат елементарни усилия за опазване на природата. Второ, мащабът на унищожението е огромен не само поради неправомерни действия, но и заради “законните”, “санитарни” сечи.
Именно поради тази причина Патриотичният фронт иска да се въведе мораториум върху износа на дървесина и регламентиране на дърводобива. Правителството обаче се съпротивлява, а Земеделското министерство дори има наглостта да обяснява, че сечта не била причина за бедствията.


В категории: Общини , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Български националист
04.03.2015 02:07:47
0
0
Прилича ми на подготвяне на терен за гроб на България!
2
бисау
27.02.2015 11:49:20
0
0
Щом свиквате, свиквайте си?!
1
Габон
27.02.2015 11:44:13
0
0
Питайте си герберския кмет! и антибългарското управление, което не мисли за никого, а само за себе си. Девизът им е:"СЛЕД НАС И ПОТОП"!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки