Сметки за парно в необитаемо жилище


Сметки за парно в необитаемо жилище
26 Февруари 2015, Четвъртък


И как да реагираме, ако „добросъвестен“ съсед подпише съдебна призовка от наше име

Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Уважаема редакция, много благодаря за изчерпателния отговор за давностен срок за стари задължения към Топлофикация, който сте публикували в отговор на читателски въпрос. Моето питане също е свързано с уреждането на стари сметки с топлофикационното дружество, но казусът ми е малко по-различен.

Живея на 300 км от София, апартаментът не се обитава, а Топлофикация отказа да ми праща сметките на постоянното ми местоживеене. По тази причина нямам информация за действията на Топлофикация към мен. Ако има съдебно търсене на сметките за парното от 2009-2011 г., няма как да разбера и да реагирам в срок.
Възможно ли е някой съсед да се разпише на призовката и да се заведе по този начин съдебен иск?

В получено писмо от Топлофикация от декември 2014 г., провокирано от мен за платена сума, но неотразена при тях, гласи: „Поканваме ви в 7-дневен срок от получаване на настоящото писмо да заплатите доброволно дължимата сума от 1500 лв. или да сключите споразумение за доброволно изплащане. В противен случай ще бъдем принудени да съберем дължимата сума по съдебен ред съгласно чл.174 от Закона за енергетиката, на основание чл.410, ал.1 от Гражданския процесуален кодекс заедно със законната лихва и направените по делото съдебни вноски".

Тази покана може ли да се счита за „покана за доброволно изпълнение в рамките на изпълнително производство"? Срока естествено съм изпуснала, но какво да направя, за да влезе в сила давностният срок?
Златка Керачева,
София

В писмото си поставяте три групи въпроси. Първата е свързана с начина на призоваване, втората е относно "покана за доброволно изпълнение в рамките на изпълнително производство", а третата е във връзка с възражението за изтекла погасителна давност.

1. Уредбата на призоваването се съдържа в чл. 37- чл. 58 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).
Съобщението се връчва на адреса, който е посочен по делото. Когато адресатът не е намерен на посочения адрес, съобщението се връчва на настоящия му адрес, а при липса на такъв - на постоянния.

Страната, която отсъства повече от един месец от адреса, който е съобщила по делото, или на който веднъж й е връчено съобщение, е длъжна да уведоми съда за новия си адрес. При неизпълнение на това задължение всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени. За тези последици страната трябва да бъде предупредена от съда при връчване на първото съобщение.

Връчването на съобщенията се извършва от служител на съда, по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка. Когато в мястото на връчването няма съдебно учреждение, връчването може да се извърши чрез общината или кметството.
По искане на страната съдът може да разпореди съобщенията да се връчват от частен съдебен изпълнител.

Когато съобщението не е връчено по друг начин, съдът може да разпореди по изключение връчването да стане от служител на съда по телефона, телекса, факса или с телеграма.
На страната могат да се връчват съобщения и на посочен от нея електронен адрес. Те се смятат за връчени с постъпването им в посочената информационна система.
Съобщението се връчва лично или чрез друго лице. Съдът може да разпореди връчването да стане чрез залепване на уведомление.

Връчителят удостоверява с подписа си датата и начина на връчването, както и всички действия във връзка с връчването. Той отбелязва и качеството на лицето, на което е връчено съобщението, след като изиска от него удостоверяване на самоличността му чрез представяне на документ за самоличност.

Получателят също удостоверява с подписа си, че е получил съобщението. Отказът да се приеме съобщението се отбелязва в разписката и се удостоверява с подписа на връчителя.
Отказът на получателя не засяга редовността на връчването. Връчването по телефона или по факса се удостоверява писмено от връчителя, връчването с телеграма - с известие за доставянето й, а когато връчването е извършено по телекса - с писмено потвърждение за изпратено съобщение.

Връчването по пощата се удостоверява с обратната разписка. Връчването на електронен адрес се удостоверява с копие от електронния запис за това.
Разписката, удостоверяваща връчването от служител на съда или от частен съдебен изпълнител, обратната разписка, удостоверяваща връчването от пощенски служител, известието за доставка на телеграма, както и писменото потвърждение за изпратено съобщение по телекс, се връщат в съда веднага след съставянето им.

Съобщението се връчва лично на адресата. Когато съобщението не може да бъде връчено лично на адресата, то се връчва на друго лице, което е съгласно да го приеме. Друго лице може да бъде всеки пълнолетен от домашните му или който живее на адреса, или е работник, служител или съответно работодател на адресата.
Лицето, чрез което става връчването, се подписва в разписката със задължение да предаде призовката на адресата. Не може да се връчва на лица, които участват по делото като насрещна страна на адресата.

Съдът изключва от кръга на другите лица тези, които са заинтересовани от изхода на делото или са изрично посочени в писмено изявление на адресата. Тези лица се посочват в съобщението и обратната разписка.
С получаването на съобщението от другото лице се смята, че връчването е извършено на адресата. Адресатът може да иска възстановяване на срока, ако е отсъствал от адреса и не е било възможно да узнае своевременно за връчването.

Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея.

Когато има достъп до пощенската кутия, връчителят пуска уведомление и в нея. В уведомлението се посочва, че книжата са оставени в канцеларията на съда, когато връчването става чрез служител на съда или частен съдебен изпълнител, съответно в общината, когато връчването става чрез неин служител, както и че те могат да бъдат получени там в двуседмичен срок от залепването на уведомлението.

Съобщението се смята за връчено с изтичането на срока за получаването му от канцеларията на съда или общината. Когато установи редовността на връчването, съдът разпорежда съобщението да се приложи към делото и назначава особен представител на разноски на ищеца. Този ред се прилага и при връчване на заповед за изпълнение.

Място на връчване е жилището, вилата, местоработата, местослуженето, седалището, мястото за осъществяване на стопанска дейност или друго място, което се обитава от адресата, както и всяко друго място, на което адресатът може да бъде намерен.
Ако при връчването има нередовности, същото се смята за извършено в момента, в който съобщението действително е достигнало до адресата.
От изложеното е видно, че няма как да ви бъде връчена призовка чрез вашия съсед.

2. Поканата, която са ви пратили от Топлофикация, не представлява "покана за доброволно изпълнение в рамките на изпълнително производство". Изпълнително производство ще е налице, ако не възразите срещу заповедта за изпълнение при образувано заповедно производство по реда на чл. 410 следващи от ГПК. Съдът издава заповед за изпълнение, препис от която се връчва на длъжника (чл. 411, ал. 3 от ГПК).

Заповедта за изпълнение съдържа:
1. означението "заповед за изпълнение";
2. дата и място на постановяване;
3. посочване на съда и името на съдията, постановил заповедта;
4. трите имена и адресите на страните;
5. делото, по което се издава заповедта;
6. задължението, което длъжникът трябва да изпълни, и разноските, които трябва да плати;
7. покана до длъжника да изпълни в двуседмичен срок от връчването на заповедта;
8. указание, че длъжникът може да подаде възражение в срока по т. 7;
9. указание, че ако длъжникът не направи възражения пред издалия заповедта съд или не изпълни, заповедта за изпълнение влиза в сила и ще се пристъпи към принудително изпълнение;
10. пределите на обжалване, пред кой съд и в какъв срок може да се обжалва;
11. подпис на съдията. (чл. 412 от ГПК).

Длъжникът може да възрази писмено срещу заповедта за изпълнение или срещу част от нея. Обосноваване на възражението не се изисква. Възражението се прави в двуседмичен срок от връчването на заповедта, който не може да бъде продължаван (чл. 414 от ГПК).
Когато възражението е подадено в срок, съдът указва на заявителя, че може да предяви иск за установяване на вземането си в едномесечен срок, като довнесе дължимата държавна такса.
Когато заявителят не представи доказателства, че е предявил иска в посочения срок, съдът обезсилва заповедта за изпълнение частично или изцяло, както и изпълнителния лист. (чл. 415 от ГПК).

3. Давността не се прилага служебно. Ето защо е необходимо при образуване на заповедно производство и издадена заповед за изпълнение да възразите в срок като посочите, че е изтекла предвидената в закона погасителна давност за претендираните от Топлофикация вземания. При евентуално завеждане на иск срещу вас трябва да направите същото възражение пред съда с отговора на исковата молба.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки