Полезните свойства на спанака


26 Февруари 2015, Четвъртък


Източните народи го наричат кралят на зелените листни зеленчуци, а също и „метла за стомаха“


Спанакът се явява една от задължителните съставки на диетичните ястия и салати, а също и вкусна и полезна гарнитура за месни и рибни блюда. На Изток той бива наричан кралят на зеленините, а също и метла за стомаха.
Свежите му листа са богати на полезни вещества – каротин, витамините С, Е, К, Р и от групата В, соли на калия, калция, магнезия, натрия, фосфора, медта и йода, растителни влакна, много белтъчини (повече от него има само в младия боб и зеления грах).

Трябва да се отбележи, че витамините А и С в спанака се отличават с много голяма устойчивост при температурно въздействие и се запазват при топлинната обработка. Те са в най-голямо количество при пролетната му реколта. А по съдържание на каротин (провитамин А) го изпреварва само морковът.

Спанакът насища организма с хранителни вещества и извежда шлаките и токсините от организма. Благодарение на високото си съдържание на желязо, той спомага за активизирането на хемоглобина, така че да снабдява по-добре клетките с кислород. Влияе благотворно и върху процеса на кръвообразуване. Горещо се препоръчва на жените в периода на бременността, тъй като влизащото в състава му желязо попада в черния дроб на плода и способства за изработването на червените кръвни телца.

Консумацията на спанак се препоръчва при белодробни възпаления, повишена температура, сърдечносъдови проблеми, кожни болести, отслабен имунитет и за профилактика на Базедова болест. Той трябва да се употребява редовно и от деца и хора в преклонна възраст.
Благодарение на магнезия в него предотвратява развитието на рака, а солите на арсена оказват противоспазмен ефект. Натрият пък укрепва костите и зъбите и въздейства положително на мускулната тъкан.

По мнението на много европейски учени, влизащата в състава на спанака оксалова киселина се свързва със солите на калция, което провокира образуването на камъни в бъбреците. Но иранският диетолог д-р Джазаери твърди, че това се отнася единствено по отношение на тези сортове спанак, които се отглеждат в Европа. Растенията, култивирани в Кавказ и Иран, не съдържат оксалова киселина и затова нямат противопоказания за употребата си.

Все пак специалистите препоръчват зеленчукът да се използва внимателно от хора с бъбречни проблеми и заболявания на отделителната система, а също и при подагра. В тези случаи блюдата с него трябва да се съчетават с млечни продукти.
Прясно изцеденият спаначен сок се използва за пречистване на организма и подобряване състоянието на нервната система. Приет на гладно, той осигурява усещане за бодрост и добро самочувствие. Притежавайки очистващо действие, сокът от спанак влияе благотворно върху функциите на черния дроб и бъбреците. Може да се използва и за облекчаване на състоянието при суха кашлица и бронхиална астма.

Трябва да се отчита също, че заради по-високото съдържание на фосфати, консумирането на спанака може да доведе до повишаване на кръвното налягане и повишаване на количеството пикочна киселина в кръвта. Затова следва да се употребява не по-често от два пъти седмично, особено от хора, които водят по-неподвижен начин на живот.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки