Ехинацея


Ехинацея
26 Февруари 2015, Четвъртък


Ехинацеята е многогодишно растение, родом от Северна Америка, отличаващо се с красиви пурпурнорозови съцветия. На много места се култивира като декоративно растение.


Корените й съдържат етерично масло, смоли, ехинацин, полизахариди.
Всички нейни части са богати на много минерални вещества, в това число и някои много редки, които често не достигат в храната.
Билката притежава бактерицидни, противогъбични, противовъзпалителни и противовирусни свойства. Тя се явява силен стимулатор за повишаване защитните сили на организма и имунитета.

Също така има способност да увеличава производството на хормони, които оказват противоалергично и противоревматично действие.
Сокът от свежите цветове предизвиква по-бързо съсирване на кръвта и при локално  приложение ускорява заздравяването на раните.

От ехинацеята се произвеждат много лекарствени препарати, които се прилагат при простуди, пневмонии, грип, ушни инфекции, заболявания на пикочния мехур, кръвта, черния дроб, диабет, а също и при отравяния с пестициди и тежки метали, след химиотерапия и лечение с антибиотици.
Добри резултати се получават при лечение на цистит, хепатит, стомашна язва, гастрит, запек и др. Смята се, че билката спира развитието на раковите заболявания.
Използваема част: С лечебна цел основно се използват корените и цветовете на растението, а също и листата му.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки