Народни рецепти с ехинацея


26 Февруари 2015, Четвъртък


Повече от 40 години отглеждам ехинацея. Допреди време за мен тя беше само едно чудесно цвете, но отскоро разбрах, че е и вълшебна билка.



Интересувам се как може да я използвам за лечение.
Цанка Иванова,
с. Борислав, обл. Плевен

Рецепта 1 (чай против грип, простуда, екземи и язви): Смесват се 3 бр. цветове на ехинацея или 2 ч. л. ситно смлени корени и листа, заливат се с 0,5 л вряла вода и се оставят да престоят 40 минути. За профилактика на изброените заболявания се пие по една чаша на ден, а в случай че болестта вече се е развила, се приемат не по-малко от 3 чаши дневно като допълнение на основното лечение. Този чай в същото време забавя стареенето и прочиства организма. Подходящ е за възстановяване след тежки заболявания, операции или лечение с антибиотици.

Рецепта 2 (при отоци, главоболие, болки в ставите, язва на стомаха): Свежи или сухи ситно нарязани листа от ехинацея се заливат с 1 ч.ч. вода, която се загрява на водна баня около 30 минути. След това се оставя да престои известно време, прецежда се и се пие по 1/3  чаша 3 пъти на ден преди ядене. Настойката спомага за подобряване на зрението, възбужда апетита и нормализира кръвното налягане. Тя притежава тонизиращо и общоукрепващо действие.

Рецепта 3 (при простуди и за укрепване на имунитета): Свежи или сухи цветове от ехинацея (30 г) се сипват в емайлирана тенджера, заливат се с 0,5 л вряла вода, похлупва се и се кипва в продължение на 10 минути, а след това престоява 4-5 часа на топло, за да достигне концентрацията на полезните вещества своя максимум. Настойката се прецежда, добавя й се на вкус захар, сладък сироп, мед или сок от ягоди и от нея се пие 3 пъти на ден по половин чаша.

Рецепта 4 (при гастрит, язва, запек, аденом на простатата и болести на пикочния мехур): Взимат се сухи или свежи нарязани на ситно листа и се заливат със спирт или водка в съотношение 1:10. Оставя се да престои 10 дена. Приема се 3 пъти на ден преди хранене по 25-30 капки. Спиртният извлек помага и за подобряване на самочувствието и обмяната на веществата.

Рецепта 5 (при остри инфекциозни заболявания, хронична умора и грип): 1 с. л. Натрошен на ситно сух корен от ехинацея се залива с 300 мл вода. Кипва се на водна баня в течение на 30 минути и се оставя настрани, докато се охлади, след което се прецежда. Взима се по 1-2 с. л. 3-4 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 6 (имуностимулиращо средство): Нарязан на ситно пресен корен от ехинацея се залива с 96-процентен медицински спирт, така че той леко да го покрива. Оставя се да престои 2 седмици, след което се прецежда. От спиртния екстракт се приемат по 25-30 капки 3 пъти на ден половин час преди хранене, разтворени във вода.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки