В отговор на вашите въпроси


26 Февруари 2015, Четвъртък


Интересувам се от начините за лечение на подагра с природни средства.
Димитър Шишков, Карнобат



Рецепта 1: Една равна чаена лъжичка плавун се попарва с 1/4 литър вряла вода и се оставя малко да се накисне. На ден се пие само една чаша на глътки, и то сутрин на гладно, половин час преди закуска.

Рецепта 2: Във вода се пуска да ври само 2-3 минути 1 ч. л. бръшлян. След изстиване се прецежда. Пие се три пъти на ден по 80 мл преди ядене.

Рецепта 3 (при хронична и нелекувана подагра): Приготвя се отвара от 5 части цветове от синя метличина, 5 части цветове от невен, 5 части цветове от божур, 5 части плодове от синя хвойна, 5 части кори от зърнастец, 10 части цветове от бъз, 20 части кора от върба, 20 части полски хвощ, 20 части листа от млада бреза. Супена лъжица с връх от сместа се запарва в 300 мл вода в порцеланов съд в продължение на 30 минути. Цялата запарка се изпива още гореща. Дозата се приема на всеки 2 часа.

Рецепта 4: 1 с. л. наситнени листа от бяла бреза се заливат с 1 чаша вряща вода, кисне похлупено 6 часа и се прецежда. Пие се по ½ чаша 2-3 пъти дневно. Ползва се и при различни ставни увреждания.

Рецепта 5: Вътрешно се приема запарка, приготвена от 1 с. л. ситно счукан жълт кантарион, който се поставя в 250 мл вода и се вари 5-10 минути. След това се прецежда и след като изстине, цялото количество се изпива за едно денонощие (или по 100 мл 15 минути преди ядене 4 пъти дневно).

Рецепта 6: Настойка от кисел трън разтваря солите и ги изхвърля от организма. 25 г кори от кисел трън се заливат със 100 мл спирт (70-градусов). Сместа се оставя да кисне една седмица на тъмно място в плътно затворена бутилка, след което се прецежда. От нея се приемат по 30 капки 3 пъти на ден. Рецептата да не се прилага при бременност.
От киселия трън с цел лечение на подагра може да се приготви и запарка от 1 ч. л. цели плодове или ситно нарязана кора, които се оставят да престоят в 1 чаша вряща вода. По същия начин се получава и студен извлек, като плодчетата се поставят в чаша студена вода, в която престояват два часа. Дневно се пият от 1 до 3 чаши.

Рецепта 7: Снопче царевична коса се вари 15 минути в половин литър вода, след което се прецежда. Отварата се изпива в продължение на целия ден вместо вода.

Рецепта 8: С една чаша студена преварена вода се залива 1 ч. л. смлени листа от мушкато. Оставя се да кисне през нощта. Пият се по няколко глътки 3-4 пъти дневно.

Рецепта 9 (за намазване): В тенджера на слаб огън се слага да се разтопи прясно краве масло. След като кипне, горният слой се обира, към него се прибавя спирт и се разбърква добре. Сместа се запалва и се изчаква, докато спиртът изгори. С получената смес се  намазват болните места.

Рецепта 10: Болните места се налагат със сварен и смачкан корен от черна ряпа.   

Рецепта 11: Взимат се 1-2 ч. л. боровинки и се заливат с 1 ч. ч. вряла вода.Съдът се увива и се оставя да престои 3-4 часа. Добавя се захар на вкус. Пие се по ¼ чаена чаша 5-6 пъти дневно. Помага и при проблеми с обмяната на веществата и ревматизъм.   

Рецепта 12: Ситно настъган  хрян се поръсва със захар и се оставя известно време. От отделилия се сок се пие по 1 ч.л. 3 пъти дневно по време на хранене.

Рецепта 13: Смесват се по 100 г червен кантарион, бутрак и пача трева. От тази смес се взимат 3 с. л., поставят се в термос и се заливат с 3 ч. ч. вряла вода.На сутринта се прецежда и се пие по 150 мл  3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Рецепта 14: Смесват се по 100 г листа от касис, бял равнец, листа от горска ягода, мента и полски хвощ. Взимат се 3 с. л., поставят се в термос и се заливат с 3 ч. ч.  вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 250 мл 4 пъти дневно преди хранене.

Рецепта 15: Спиртна настойка от лечебна пищялка (в отношение 1:5) се използва за натриване на засегнатите места при подагра и ревматизъм.

Рецепта 16: Една супена лъжица великденче се залива с 2 ч. ч. вряла вода. Съдът се увива и се оставя да престои 2 часа. Запарката се прецежда. Пие се по ½ ч. ч. 4 пъти дневно един час след хранене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки