Търновчани купували кисело мляко в... носните си кърпи


Търновчани купували кисело мляко в... носните си кърпи
Старите млекари разнасяли с ламаринени гюмове мляко по домовете
24 Февруари 2015, Вторник


Заплащането на млекарите ставало на седмица или на месец – според уговорката

Автор: Здравка Христова

Няма град, в който в края на пазара, в някоя от страничните алеи да не стои по някоя възрастна, сбръчкана женица с няколко пластмасови бутилки прясно мляко или с бурканчета домашно подквасено кисело мляко. Незаконно е, категорични са санитарните власти. Но е истинско, противят се домакините, на които редовно се случва да забравят в хладилника  наченато кисело мляко и то да си е същото, въпреки че е престояло там близо месец. Затова и тези нерегламентирани „търговци“ отдавна си имат редовна клиентела и стоката им свършва за броени минути.

Някога киселото мляко се продаваше с тънък слой вода отгоре. Днес млякото стои твърдо в кофичката като гипсова отливка и не пуска капчица суроватка. Според санитарните власти всичко му е наред, но потребителите масово не вярват, че е истинско.
В публикациите си агроизданията ни припомнят историята как през XVI век френският крал Франсоа бил излекуван с... овче кисело мляко.

Не е изненадващо, че чак до средата на XX век във Франция, както и в други западноевропейски страни, киселото мляко се продавало само в аптеките, и то в малки дози, като лекарство за стомашни проблеми.
За съжаление обаче националната ни гордост е напът да си остане в историята. Добре че ги има ентусиастите, които ежегодно организират в Разград панаир на киселото мляко и национален празник на млечните продукти в Трън.

Едва ли има съмнение, че полезният млечен продукт е сред най-любимите и често употребявани храни от българите. Дори в беднотията си имаме сентенция: „Осигурих хляба и млякото за днес”. А хората от третата възраст пресмятат мизерните левчета, с които политиците благоволяват да им вдигнат пенсиите, най-вече в кисело мляко.
Не е легенда, че едно време предците ни са били по-здрави благодарение именно на него. Та нали руският нобелист Иля Мечников установява в началото на ХХ век, че единствената храна, която може да ограничи развитието на причиняващите отравяне на организма гнилостни бактерии в дебелите черва, е българското кисело мляко. Затова и по онова време България е била известна като страната с най-голям брой столетници, при това можещи да се похвалят с отлично здраве.

Спомените на именития търновски зъболекар д-р Сава Русев (1911-1990) са запазили описания на това как през 20-40-те години на миналия век в Търново се е купувало кисело мляко. Това било истински ритуал. Старопрестолният град се снабдявал с продукта от околните села Шемшево, Леденик и Беляковец.
„Сутрин, още в тъмно, по улиците се чуваха гласовете на млекарките: „Хъ, мляко, хъ!” В добре калайдисани бакъри или ламаринени гюмове носеха мляко по домовете из целия град. Много от тях имаха къщи, на които носеха постоянно.

Заплащането ставаше на седмица или на месец – според уговорката. Млякото беше различно – овче, краве, козе, биволско, и всяко имаше различна цена. Киселото се приготвяше най-често от овче или биволско мляко. То бе толкова гъсто, че както разказваше бай Леон Филипов, баща му го купувал в носната си кърпа и го носел с нея до вкъщи.
Всеки се стремеше да продава по-качествено мляко, защото купувачът преди това го опитваше. Квасеното не трябваше да е много кисело, но пък безадължително да е с дебел каймак.

Селянката носеше по една супена лъжица за сипване и опитване и ламаринена мярка от половин килограм. Повечето от продавачките носеха млякото с кобилици. Когато ги питаха какво им е млякото, отговаряха: „Отпред прясно, отзад кисело”, което караше зевзеците да се задяват, без да купуват”, пише в книгата си „Спомени и анекдоти за търновци” д-р Сава Русев. Интересният и любопитен начин за пазаруване обаче се разминавал с всички хигиенни норми (на практика също както и днес), ето защо през 1936 г. с цел спазване на санитарните изисквания, забранили със закон откритата продажба на мляко. Това предизвикало огромно недоволство сред търновци. Към тяхното възмущение се присъединили и местните журналисти.

В пресата се появили гневни статии в защита на уличната продажба. „Ние сме свикнали да ходим на пазара и от производителя да си купуваме което ни трябва. Лишиха пазара от сирене, от други продукти, сега и от квасено мляко. Права бе една селянка, която ни каза: „Отсега нататък само лопуш ще ядете, защото той не е забранен!” Въпросът за квасеното мляко е обществен и ние знаем, че и кметът, и околийският управител, и ред дружества, и цялото гражданство са направили постъпки да се завърне старият закон и ред, пазен от векове, за продажбата на квасено мляко в града” – пишело по страниците на някогашните търновски газети.

Протестът на старостоличани срещу „кощунственото” посегателство върху разносната търговия на най-българската храна бил толкова силен, че още същата година „вредният” закон бил отменен.
Великотърновецът Благомир Дончев си спомня, че до началото на 70-те години в неговата махала, която днес е в центъра на старопрестолния град, сутрин с двуколката с магарето си  минавал един стар млекар и продавал насипно кисело и наливно прясно мляко.

„Вземаше го от „Сердика” – един-два гюма прясно и три-четири тави с кисело мляко, и каквото не бе продал пътьом по „Мармарлийска” и из махалата, стоварваше го в дюкянчето си на мястото на днешния портал към двора на основно училище „Св. Патриарх Евтимий”. Като го разпродадеше, към 7-8 часа връзваше магаренцето и миеше гюмовете и тавите на чешмата на ъгъла пред блока ни.
Това идилично Търново отдавна е останало в историята... А млякото тогава си беше истинско”, съжалява за отминалото време търновчанинът.


От истинското кисело мляко се отделя и малко суроватка... Снимка: ТИЦ - Разград

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки