Зимата е изпитание за бременните крави


Зимата е изпитание за бременните крави
24 Февруари 2015, Вторник


За родилките трябва да се полагат специални грижи, за да дадат живот на хубаво и здраво поколение

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Студеното време носи много проблеми на животновъдите, но като че ли най-потърпевши се оказват говедовъдите. Едрите преживни животни изискват специални грижи, свързани с изхранването, извозването на тора, замръзването на водопроводите и маркучите, с които се пълнят коритата на животните, и т.н.

Най-отговорният момент в работата на фермерите е отелването на кравите. Неслучайно и много хора, свързани с говедовъдството, се интересуват от проблемите, съпътстващи  акта на раждане при кравите. Ще се опитаме да помогнем на всички, отглеждащи едри преживни животни, като  отбележим някои  физиологични особености и споделим опита, който имаме, така че проблемите  на животновъдите да се решават навреме, с най-малко щети и не на последно място – да облекчим страданията и мъките на животните.

Търбухът на кравите се намира отляво и заема една значителна част от корема на животното, така че матката с плода (плодовете) бива изтласкана в дясно. Кравите по принцип рядко близнят. Като се има предвид, че едно теле се ражда с тегло 20-30 и повече килограма, можете да си представите какво изпитание представлява бременността при кравите.

За да се роди плодът нормално и всичко да протече леко, е необходимо на първо място да  осигурите на бременните крави 2 месеца сухостоен период, в който те не се доят. У нас масова практика е този период да се скъсява на  20, дори и 15 дни, с цел да се доят до последно кравите и да се получат повече приходи от млякото. През оставащите до раждането само няколко дни организмът не може да се възстанови и всички негативи са за сметка на майката.

В сухостойният период кравите е добре да се хранят с по-малко груб фураж, а за сметка на това да се увеличи зърненият фураж (ярмата). По принцип количеството ярма е според млечността на кравата, като на всеки литър издоено мляко се полагат по 500 грама. Така крава с млечност 20 литра трябва да получи за деня 10 кг ярма. Не забравяйте след последното доене на кравите да вкарате във всяка цицка по един шприц за сухостойни крави  с инициали DC (dry cow). На пазара има  много такива, като един от добрите шприцове е „Мастиклокс“. Той гарантира, че през следващата лактация кравата няма да заболее от мастит.

По време на бременността добичетата трябва да се движат колкото се може повече.  Това е изключително важно за раждането. Мускулният слой на матката представлява  един от най-силните „мускули” в тялото, при движение той се тонизира и раждането ще протече леко и без усложнения. Особено през сухостойния период кравите не бива да спират да се движат свободно. Имаме много добри примери в това отношение.

Като млад ветеринарен лекар в едно Ямболско село обслужвах голяма ферма с 325 дойни крави. Мястото за водопой се намираше на около километър, дори и повече от фермата, и всички крави бяха просто принудени всеки ден по два пъти да изминават това разстояние в двете посоки. Резултатът беше, че те имаха  здрави копита, раждаха лесно и стопанството беше сочено като едно от  „отличниците” по висока плодовитост.

Следващата важна стъпка, която фермерите могат да направят в правилната посока, е да се осигури на бъдещата родилка пълно спокойствие. Това е  нещото, което липсваше в социалистическите мегаферми. Ниският ценз на гледачите (набирани основно от малцинствата), ниското заплащане, тежкият труд и беззащитността на животните довеждаха много хора буквално до издевателства над нищо неподозиращите, спокойни и тихи животни. Мнозина мислеха, че като наложат вързаната крава с тежката лопата, ще си решат личните проблеми или ще си „го върнат” на шефа, и си изкарваха целите яд и злоба върху добичетата.

Стресът е убийствен за бременния организъм, тай като се увеличава нивото на адреналина, а това води до объркване на целия метаболизъм, затова не бива да се допуска. Хуманното отношение към всички животни е просто база за добър бизнес в животновъдството.
Да не говорим, че усвояването на фуража става по-пълно, животните са по-спокойни за манипулации, изчезва агресията и всичко това води само до едно – по-високи приходи с по-малко разходи.

И не на последно място, спокойните животни раждат по-лесно, следродилният период протича по-бързо и без усложнения. Неслучайно съществуват и родилните боксове и помещения, които трябва да са  изолирани от  околния свят, в тях е добре да влиза само един човек, да не се допуска никакъв излишен шум, да бъдат полутъмни и винаги подът да е заслан с чиста дебела постеля – с готовност за осъществяване на раждане.
За храненето на бременните крави е говорено и изписано много, затова  само ще отбележим, че най-важното е да се дават допълнително витамини, минерали и креда (дикалциев фосфат). По-евтиният вариант на пазара е калциев карбонат, но първата добавка е по-удачна, тъй като в нея има и фосфор.

И когато след девет месеца дойде сублимният момент на раждането, направете нещо „по-специално” за вашата крава – в една кофа с топла вода разбъркайте около 600-800 г захар и 2-3 кг трици – да стане като боза, и дайте да изпие този коктейл. Той ще й даде сили за родилния процес. След няколко часа може да повторите вкусното меню – бъдете сигурни, че кравата ще остане доволна.

Измийте с топла вода и масажирайте леко   вимето, оставете телето свободно да забозае. Малката нова жива придобивка обикновено се облизва от майката, но ако тя няма сили да го направи или „пропусне”, вземете стиска сено или с парче груб плат (може и с празен чувал) разтъркайте добре цялото тяло на теленцето. Бръкнете с ръка в устата и освободете дихателните пътища от слузта, за да поеме първата си глътка въздух. Ако има опасност от задушаване, стръскайте  новороденото с главата надолу, за да изгоните слузта от дихателните пътища. Сега вече можете да си отдъхнете... Честито!


В категории: Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки