След Сирни заговезни започва Тодоровата седмица


След Сирни заговезни започва Тодоровата седмица
Кукерите, които обикалят селата в първия ден на Тодоровата седмица, извършват на площада ритуално изораване на земята
22 Февруари 2015, Неделя


Това е период, в който върлуват силите на злото – време на хаос, през който трябва да се премине, за да се смени зимата с пролетта


Седмицата след Сирни заговезни (тази година отбелязвани на 22 февруари) или първата от Великденските пости се нарича Тодорова, Тримирна, Гладна, Глуха, Суха или Кукерска неделя. В народните представи тя се смята за лоша и опасна за здравето на хората и добитъка. Счита се, че е сестра на Русалската неделя и на Мръсните дни.

Понеделникът от тази седмица се нарича Чисти понеделник, Пъси понеделник или Куковден. Той е първият ден на поста, в който се тримири (не се яде нищо и не се пие вода). Жените не подхващат работа, за да не предизвикат полудяване в семейството или бяс по животните. За да не се разболяват, кучетата трябва да се „люлеят“.
В първия ден на Тодоровата седмица традиционно се провежда шествието на кукерите. Затова се нарича още Куковден. Мъжете се маскират в овчи кожи, дървени оръжия и различни звънци. Те са предвождани от т. нар. „цар“. В дружината задължително присъстват и двама мъже – единият облечен в женски дрехи (бабата), а другият – в мъжки, но дрипави дрехи (старецът).

От сутринта кукерите обикалят из селото, спират хората, плашат ги. Следобед вървят от къща на къща, вдигайки силен шум със звънците си. На площада се извършва ритуално изораване и сеене на земята. Празникът завършва с трапеза в дома на „царя“.
Вторникът се нарича Черен вторник (или Усовски вторник). Отново не се работи, защото всяко дело, започнато в този ден, ще се провали. Вярва се, че Черен вторник е предводител на всички вторници в годината. Който се е родил в този ден, е без късмет. В някои части на страната го наричат Сух вторник, защото от него започва сушата. За да се предпазят от нея и от болест, стопанките месят питка, прекаждат я и раздават по съседите.

Луда сряда (Черна сряда, Куца сряда, Крива сряда) е един от най-лошите дни през годината. Наречен е така, защото според народните представи това е денят на лудоста. Вярва се, че тя се предизвиква, ако на този ден човек работи каквото и да е. На полуделите им се бае, поливат ги с билки и им дават да пият отвари.

Четвъртъкът е Въртоглав (Въртоломей, Въртолей, Зимен Въртоломей). През този ден отново не се работи, защото човек получава световъртеж. Болестта произхожда от лош дух и влиза в главата. Добитъкът също прихваща от нея и може да умре. За да се умилостиви болестта, се месят т. нар. „мравучени пити“, който се раздават. Ядат ги на бунището, а трохите се събират на определено място – вярва се, че така къщата ще се предпази от нашествие на мравки.

Най-лошият и опасен ден в седмицата е Черен петък (Куц, Глух, Луд или Сух петък). Счита се, че той е предводител на дванадесет лоши петъци в годината. Тогава не се работи, за да се предпази човек от болести, а реколтата – от гръм, градушка и суша.
Тодоровден (Конски Великден, Конски празник) се пада винаги в събота след Сирни заговезни и с него завършва Тодоровата седмица.

Народът ни вярва, че цялата Тодорова седмица е период, в който върлуват силите на злото, затова е опасен, враждебен, неблагоприятен и нечист – време на хаос, през който задължително се преминава, за да се смени зимата с пролетта.
Оттук следват и редица забрани и обредните действия, които трябва да предпазят човека и животните от злите сили – най-вече забрана за работа (домашна или полска). Защитен характер имат и обичаите, свързани с люлеенето на кучетата, захранването на конете с обреден хляб, запойването им и благословиите, които се изричат в тяхна чест.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки