Негово Величество Трифон от с. Змейово


Негово Величество Трифон от с. Змейово
Валентин Вълев е новият „цар Трифон“ на село Змейово
22 Февруари 2015, Неделя


Жителите на старозагорското село Змейово коронясаха цар Трифон и му връчиха „мандат“ от една година.



Автор: Десант

Церемонията се проведе на 14 февруари за празника на виното. По традиция всяка година на тази дата местните хора обличат народни носии и с песни, посветени на светията Трифон Зарезан, се отправят към лозовите масиви за обредното подрязване на насажденията.

Тази година короната заслужено „кацна“ на главата на 49-годишния Валентин Вълев, който се занимава с производството на прочутия змейовски ароматен пелин от 15 години.
Според него изключително погрешно е схващането, че пелинът се прави от некачествено вино, дори напротив - тайната на хубавия пелин се крие именно в хубавото вино. В приготвянето на неговия еликсир той влага поне 12 билки, различни видове плодове, но има и своя тайна рецепта, която прави вкусът на напитката изключително богат, хармоничен и предпочитан.

За хората, които не са особени разбирачи и не толкова вещи винари, той обясни, че не е толкова трудно и сами да направят преценка за качествената напитка. Когато отпиеш, първо трябва да ти заслади на небцето, след това леко да нагарча, докато преглъщаш, а накрая – да ти запари на стомаха. Тогава всеки може да е убеден, че пие истински пелин.
Лозето да е берекетлия – така Валентин Вълев нарече лозите с пожелание времето да бъде благосклонно и да донесе богата реколта.

Традицията в Змейово повелява носителят на престижната титла не само да владее тънкостите за направата на добро вино, но и да е истински човек и носител на искрени добродетели.
Новият Цар Трифон Валентин Вълев въплътява в себе си съвкупността от тези качества, категорични бяха неговите съселяни и след зарязването на лозите всички се вляха в празненствата, които продължиха до тъмни доби в местното читалище.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки