Мартенички в музея


Мартенички в музея
В Природонаучния музей в Бургас предлагат мартеници с вплетени в тях различни полускъпоценни камъни
22 Февруари 2015, Неделя


Вече се превърна в традиция, наближи ли Баба Марта, екипите на Етнографския и Природонаучния музей в Бургас,

Автор: Десант

подпомагани от деца и съмишленици, да майсторят пъстри  мартеници, изработени с много фантазия, но и със знание за тънкостите на този български обичай.
За направата им е послужила използваната от векове овча вълна, боядисана с природни багрила – червен и жълт лук, червено цвекло, листа от орехи и др. Белият и червеният конец са задължително усукани наляво. Към тях са преплетени разноцветни дървени мъниста, разнообразни по форма пискюли, помпони, филцовани топчета и фигурки, създадени със стари техники за обработване на вълната – иглонабиване, плъстене, усукване и др. Така са изработени мартеници с формата на гердани, гривни, за закачане и други варианти за носене.

Закупилите си от артистичните мартенички могат да научат от етнографите в музея повече за традиционната българска мартеница, за това какво символизира, но също и какво да се направи с нея след виждане на щъркел или след настъпване на астрономическата пролет. През месеците февруари и март за организирани групови посещения Етнографският музей предлага и презентация на тема „Почти всичко за мартеницата”.

От нея става ясно какво символизира всяко едно действие при изработване на тези пролетни символи и каква сила и смисъл имат тези действия. Може да се чуят също най-интересните легенди за произхода на мартеницата, за това в кои български обреди участва червено-белият конец и др.

Малко по-необичайни са мартеничките на щанда на Природонаучния музей. Освен от традиционните конци в бяло и червено, при изработването им е използвана пълната гама на различни видове минерали, познати от векове от бижутерията – авантюрин, аквамарин, розов кварц, планински кристал, опушен кварц, тюркоаз, турмалин, тигрово и соколово око, ахат, аметист, седеф, корал и много други.

Не едно и две са поверията за магичните сили на минералите. От древни времена за тях се е считало, че имат лечебни свойства – те помагат на зрението, за засилване на имунитета и при различни болежки, но също така се носят като амулети за любов, късмет, пари и др. Някои свързват избора на минерал със съответната зодия, но специалистите от музея препоръчват всеки да се води от това кой минерал го привлича и да изберат този, към който ръката им посегне.

Вече пета поредна година атрактивните гривни-мартеници с минерали са запазена марка на Природонаучния музей. В изработката им редовно се включват и много деца. Най-активни са малчуганите от екоклуб „Вая” и учениците от ГЧЕ „Васил Левски”.


За направата на мартениците специалистите на бургаския Етнографски музей използват овча вълна, оцветена с природни багрила

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки