70-годишен мъж чертае проекти за фантастични сгради


70-годишен мъж чертае проекти за фантастични сгради
Идейният проект на хотел „Фрегата“, платната „приютяват“ част от стаите
22 Февруари 2015, Неделя


Идеите на великотърновеца Петър Джуров съчетават падащи водопади, кули и висящи градини

Автор: Здравка Христова

С много фантазия, динамика и авангардност впечатляват проектите за сгради на великотърновеца Петър Джуров – един 70-годишен мъж, който в залеза на дните си, вместо да си гледа спокойствието, не вдига глава от белия лист, а на творческата му фантазия и креативност биха завидели дори младите студенти по архитектура.

Петър Джуров е възпитаник на Строителния техникум в старопрестолния град. Четвърт век е работил в местната Проектантска организация като строителен техник. В последните двадесетина години се е отдал на причудливите си фантазии за проекти на сгради, които да променят облика на Велико Търново и на други български градове.

Над сто са идеите на Петър Джуров, а замислените от него постройки са по-скоро футуристични здания, отколкото познатите ни четириъгълни кооперации, които ни заобикалят. Чертежите на 70-годишния мъж изобилстват от разчупени и огромни градежи с вътрешни градини, падащи водопади, кули и дори плаващи пясъци.
Един от шедьоврите на великотърновеца е наречен „Българската Мадона”.

Проектът му е от далечната 1999 г. За него Петър Джуров казва, че всъщност той го прави основоположник на динамичната архитектура. „Предвидил съм разноцветно осветление, което ще се сменя всяка секунда, и така сградата непрекъснато ще променя облика си, затова й викам още „хамелеон“. Последните й етажи са като главата на красива невеста и оттам пък идва названието й „Българската Мадона”, разказва създателят на строителното чудо.

Плановете му предвиждат подобието на небостъргач да е високо 40-50 етажа и да е богато озеленено, благодарение на което ще изглежда като живо и денем, и нощем. „Западната фасада е във формата на жена и е декорирана с водопад. Веждите на жената и нейният воал ще бъдат подвижни. Северната фасада, а също и южната, се отличават с два еркерно издадени етажа с висящи градини. На покрива има тераса, достатъчно голяма за кацане на въртолети. На върха на съоръжението ще има цвете, което ще може да отваря и затваря венчелистчетата си. От тях ще излизат светлинни лъчи. Ще има и „гмуркащ се“ асансьор”, нахвърля идеите си строителният техник.

Петър Джуров е замислил специален маршрут на асансьора. Той ще тръгва от галерията при партера, ще преминава през вътрешността на два партерни етажа, после продължава нагоре от външната страна на фасадата, ще се „гмурка“ през еркерните етажи, минавайки през средата на аквариум, и после ще се плъзга нагоре по фасадата. Третото му „гмуркане“ ще е в панорамния ресторант на върха на „хамелеона“,  пояснява чертежите си 70-годишният търновец.

Но и това не е всичко причудливо и авангардно, което придава динамичност на уникалния билдинг. В него са предвидени стаи с... двойни стени и тавани. Проектантът планира във всяка стая да има втора стая, също като в матрьошка. Те ще имат общ под и чрез хидравлично задвижване вътрешната стая ще излиза 2 до 2,5 метра напред върху терасата, като с това ще се увеличават вътрешните й размери. Петър Джуров е убеден, че сградата му ще е истинска атракция, стига някой да пожелае да я построи.

За Велико Търново той е направил проект за нов площад „Болярски”, който да е разположен право в сърцето на града насред празния терен от 187 декара в Старото военно училище, който тепърва предстои да се застроява. Акцентите в неговия проект включват изсечен в скалите образ на цар Калоян, водна площ с бързеи и алпинеум, широка пешеходна зона, заведения, хотели, музеи, библиотека, административни сгради, а също и паметник музей на славянската писменост. Монументът е предвидено да е с височина 68 метра, а музейните галерии да са под земята.

На север от него започва „да тече река Янтра“. Всъщност става дума за широка пешеходна улица, покрита със сини плочки по средата и с посадени по периферията дървета, създаващи впечатление, че това е речно корито с бреговете му. Та тази променада, озаглавена „Синя Янтра”, ще следва извивките на истинската река. С ефектно осветление вечер ще създава илюзията, че наистина „тече”, описва хрумването си Петър Джуров.
Строителният техник има концепция за изграждането на ансамбъл от няколко сгради в идеалния център. Нарекъл ги е „Болярка”, „Варуша”, „Царевец”, „Велико Търново” и „Панорама”.

И отново сред тях се появява... водопад. Той се спуска, засега само на белия лист с проектите, от покрива на едно атрактивно заведение, кръстено „Водолей”. От него градът ще се вижда като през водна завеса, разказва с ентусиазъм самоукият архитект. Проектът му отново изобилства от висящи зелени градини и атракции.
Много любопитно е творческото му виждане за хотел „Велико Търново“. „В него съм включил шест символа на старопрестолния град – крепостни стени, кула, стражници. Би трябвало още от пръв поглед към сградата и силуета й на всеки да му стане ясно,  че се намира в старопрестолния град, столица на Второто българско царство”, коментира с гордост великотърновецът.

Още по-авангарден е проектът му за хотел под формата на средновековна фрегата. Сградата е проектирана да бъде на седем етажа, като четирите най-високи всъщност „оформят“ корабните платна. Проектантът му е замислил фасадните стени да бъдат изработени от безцветен поликарбон, а през нощта да се осветяват с прожектори с цветовете на българския трибагреник – бяло, зелено, червено, като настилката в околното пространство пък ще наподобява морски вълни.

Великотърновецът се гордее и с идеята си за създаването на „мозъчен център на България”. Проектът е специално за София и носи названието „България символ”. Това не е сграда, а площад с форма на пентаграм. На всяка от неговите пет страни следва да бъде издигната „сграда символ”, а в средата да се простира тревен килим, върху който ще бъде изписано: „Съединението прави силата”.
С тази своя фантазия велокотърновецът е решил да прекрати спора за символа на България и да обедини всички знакови сгради на едно място!


Петър Джуров с част от проектите си за причудливи и авангардни сгради

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки