Бургаският музей издирва сватбени носии от Странджанския край


Бургаският музей издирва сватбени носии от Странджанския край
Младоженецът от Странджа някога намятал през рамо даровен пешкир и тръгвал за булката
21 Февруари 2015, Събота


Сватбата е един от най-празничните и свидни моменти в живота на човека.

Автор: Яна Славянска

Старите български сватбени тържества някога са били едни от най-богатите на обреди и символика. В родния фолклор женитбата е описвана като най-разточителния и пищен  ритуал в битието на българина.
В днешните модерни времена, за съжаление, нашата изконна венчална обредност все повече бива обсебена от различни порядъци и табиети, характерни за сватбените традиции в Западна Европа и Америка.

Те очевидно допадат на съвременните млади хора, но е тъжно, че лека-полека изместват от сцената пъстрата пищност на някогашната българска сватба, явяваща се съвкупност от ритуали, съхранени от дълбоки старини – една истинска народна драма в няколко действия, с определени главни и второстепенни роли.

В рамките на проекта „Опазване на културно-историческото наследство – обща европейска цел” Регионалният исторически музей в Бургас започва издирването на автентични странджански сватбени костюми от Созополския край. Идеята е през април в залите на музея в Созопол да се подреди „сватбена“ експозиция, която ще остане там и през лятото, когато артистичното морско градче се изпълва с десетки хиляди туристи.
Специалистите от бургаския музей много ще разчитат днешните потомци на старите странджанци да разровят раклите на своите баби и дядовци и да помогнат за подреждането на уникалната сбирка.

За експозицията се търсят не само костюми на младоженци, но и снимки и документи за светото венчание, булченски накити, както и различни предмети, използвани по време на сватбения ритуал. И дори тъкани от чеиза на булката.
Както уточняват етнографите от РИМ-Бургас, едно време младите моми от странджанските села изтъкавали за чеиза си не само своите тоалети, но и тези на своя бъдещ съпруг, свекър и свекърва.

В зестрата си вплитали своята надежда за добър и спокоен живот, за дом, пълен с деца и смях. Сред всички тези неща в дъното на раклата била скрита и булчинската премяна – грееща престилка, стегнат колан, бяла риза и ален сукман...
Всеки, който намери сред нафталина останали от бракосъчетанията на предците си уникати и реши да подпомогне съхраняването на спомена за традиционната странджанска сватба, трябва да се обърне към бургаския музей до края на март.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки