Българи от Запорожието с писмо до родните държавници


Българи от Запорожието с писмо до родните държавници
Донецк в пламъци...
20 Февруари 2015, Петък





Тези дни, ставащи все по-драматични за територията на Донецк и Луганск, нашите сънародници, живеещи по тези земи, се обърнаха с молба към българския президент, премиера и депутатите, както и към целия „еднокръвен“ с тях български народ, да направят всичко, което е по силите им, за по-добър живот на народа, за просперитета на държавата и за защита на човешките права и свободи на българите във и извън България.

В тяхното обръщение се казва: „За нас, българите от Украйна, няма нищо по-свято от българската земя! Макар че нашите предци са я напуснали  вече повече от 200 години,  знайте, че пъпната връв помежду нас никога няма да се прекъсне, дори да изминат и хиляди години. Знайте, че България за нас е единствена в света и друга родина ние нямаме!

В създалата се политическа ситуация в Украйна, където върви страшна гражданска война в Донецката и Луганската област, ние, множеството българи, продължаващи да живеем  на тази територия и които заедно със семействата си напуснахме своите жилища и сега живеем в селата и градовете на Запорожската област, сме принудени да се обърнем към вас, пълномощните  представители на българската държава, с молба за помощ, както това беше направено преди 70 години  от страна на нашите предци – таврийските българи, по време на Втората световна  война, когато цар Борис ІІІ защити правата на трите хиляди българи от болшевишкия терор и им позволи да се завърнат от Таврия в България. 
Сега ситуацията е друга, но все пак ние, българите, като граждани на Украйна сме  въвлечени в настоящата война.

Вече имаме много млади  българи, които загинаха като войници или останаха сакати заради включването си в бойните действия. Особено ужасно е положението на нашите български семейства, които живеят  в тези области под денонощни бомбардировки и също загиват невинни. В момента, когато навън е зима, повечето от нас останаха без жилище, отопление,  храна и медицинска помощ. Пенсионерите не получават пенсии. Обречени сме на гладна смърт заради настъпилата в региона хуманитарна катастрофа.

Украинската държава прави много за бежанците, но тази помощ е недостатъчна. Нашите семейства са разпокъсани из цяла Украйна и в съседните държави. Децата не си виждат родителите. Никой не се вълнува от живота на мирните жители, които останаха в зоната на бойните действия. Ние сме изоставени и забравени от цял свят!
Единствена   държава, която се грижи за своите  сънародници от Донецката и Луганската област, е Полша, която предоставя помощ на полските семейства и ги транспортира от Украйна в Полша, където им осигурява жилище и работа.  

От името на българите бежанци, които напуснаха Луганската и Донецката област, от името на  хиляди българи, които продължават да живеят в този регион в условията на война, а също и от името на ранените български войници, се обръщаме към вас – държавниците в България, за помощ и закрила. Ние ви молим да се борите за мир в Украйна и да спрете тази  ужасна война!

Призоваваме ви да окажете хуманитарна помощ на пострадалите в зоната на двете области български семейства и ранени българи. Трябва да вземете много важното за нас решение, по примера на Полша да поемете и социалната защита на българите – бежанци от Украйна в България. Спешно трябва да се приеме държавна програма за приемането на българите, желаещи да се завърнат в България”.
Писмото е подписано от 65 обикновени българи от Украйна, начело с председателя на украино-българското дружество в Донецк А. Стоянов.
Остава да видим какво ще решат родните ни политици за съдбата на нашите злочести сънародници.


Украинците не са доволни от живота си

В сряда РИА „Новости” разпространи резултатите от  социологическо проучване, проведено от Research and Branding group, според което неудовлетвореността на украинците от живота им е достигнала безпрецедентно висок показател от 70 %.
Пред МИА „Русия днес“ представителят на компанията, извършила допитването – социологът Евгений Копатко, заявява, че това е много важен маркер за ситуацията в страната. Той отбелязва, че през декември 2012 г. показателят за удовлетвореност е стигал до 45%.

Изследването е проведено в периода 26 януари – 6 февруари т. г., като са били анкетирани 1500 човека в 22 области на Украйна, с изключение на Донецка и Луганска. При това показателят на индекса за социално самочувствие се различава в отделните региони.
«В южните и източните части на Украйна броят на хората, които не са доволни от живота си, е съществено по-голям, отколкото на запад или в централните райони на страната. Едно от обясненията за това е, че те са по-близо до зоната на бойните действия“ - изтъква Копатко.

По последни данни на ООН, жертвите на конфликта в Украйна вече надхвърлят 5600 мирни жители. По данни на УНИЦЕФ, повече от 1,5 милиона души са били принудени да станат бежанци.
Понастоящем украинската държава се намира в много тежка политическа криза, която неизменно се отразява негативно върху икономиката и бюджетната сфера. Фактически страната е на границата на фалита. По думите на шефа на Националната банка на Украйна Валери Гонтарев, през миналата година брутният вътрешен продукт на страната е намалял на 7,5%, а инфлацията е достигнала 21%.

За една година националната валута е поевтиняла повече от три пъти. Властите планират да повишат няколко пъти цените на газа за населението. Украинският премиер Арсений Янецюк заяви, че през 2015 г. пред страната стои задачата да оцелее и че ще бъде тежко на абсолютно всички социални слоеве.


На барикадите в Донецк и Луганск се бият и много наши сънародници, живеещи в Украйна Много българи от населените места в територията на бойните действия получават повиквателни за войници

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
aton
22.02.2015 07:20:21
0
0
да се върнат в България
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки