Бедствията „удавиха” към 40 млн. лева


Бедствията „удавиха” към 40 млн. лева
Стотици къщи и дворове из цялата страна бяха потопени от водната стихия
20 Февруари 2015, Петък


Държавата и общините тепърва ще мислят могат ли да покрият щетите от наводненията

Автор: Илияна Христова

Около 40 млн. лв. са щетите от наводненията, които заляха България в началото на февруари. Преди няколко дни междувемоствената комисия към правителството реши да отпусне 28 млн. за пострадали общини, но в парите влизат само поражения върху инфраструктурата, обезопасяване на язовири и бъдеща превенция.
Сметката изключва пострадали частни и обществени имоти, „разпиляни” диги, наводнени хиляди декари земя и активирани свлачища. Държавата и общините тепърва ще мислят могат ли да ги покрият.

Министерството на регионалното развитие насърчи местните власти да кандидатстват пред европейския фонд „Солидарност”. Той обаче отпуска пари, само ако се докаже, че преките щети от бедствието надвишават 0,6% от брутния национален доход. Миналата година България кандитаства за 300 млн. евро, одобриха й едва 6% от тях, но не всички все още са постъпили по общинските сметки.

Хората, чиито къщи и дворове бяха залети, сега ще могат да разчитат единствено на еднократната помощ от 325 лв., която се дава по закона за социалното подпомагане при бедствия. Но отпускането й става при ред условия и практиката сочи, че не всички пострадали ще могат да се доберат до нея. Другият вариант е съоветната община да помогне на хората. Засега това е сторила само община Тунджа, която отпусна по 200 лв. за купуване на строителни материали.

Щетите в Бургас са за около 1,6 млн. лв. Много по-тежки обаче бяха пораженията на север – почти всички общини от Варненска област бяха заляти, а щетите се оценяват на над 10 млн. лв. Най-пострадала е Дългопол, заедно с Долни Чифлик, Аксаково, Провадия и Аврен. В района на Девин са нужни към 3 млн. за възстановяване. Много тежко е положението и в Кърджали, където пораженията са за 7-8 млн. лв. 
За укрепването на свлачищата пък правителството се надява на пари по европейската програма „Околна среда”. В процес на оценка са и щетите в общините Вършец и Берковица. Там бе обявено бедствено положение заради  ураган със 150 км/ч., който  отвя покриви и събори постройки.

Все още никой не знае как точно ще бъдат обезщетявани земеделските стопани. Огромни засети площи бяха наводнени от придошлите реки, като само в община Аврен например бяха потопени 9 хиляди декара ниви. Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че общините ще трябва да оценят пораженията и държавата ще обезщети стопаните, както направи това през 2014 г. Тя отхвърли опасенията за зърнена криза, но призна, че залетите с пшеница площи няма как да дадат очаквания добив.
В следващите години България ще бъде принудена да отделя все повече и повече средства за покриване на щети от природни бедствия. Принос за това имат дългогодишната липса на превенция, лошото управление на речните системи и безстопанствеността на язовирите.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки