Мостовете към Русе са в предаварийно състояние


Мостовете към Русе са в предаварийно състояние
Дъговият мост бе ремонтиран преди 6 години, сега отново има проблеми със здравината му
20 Февруари 2015, Петък


Мостовете на подстъпите към Русе са в предаварийно състояние, призна тези дни губернаторът на града Стефко Бурджиев.

Автор: Иван Ванев

Той вече е алармирал за ситуацията със специално писмо и министър Лиляна Павлова. Дунав мост, който миналата пролет отбеляза 60-годишнината си, също е амортизиран и се нуждае от основен ремонт.
Преди 6 години Дъговият мост, по който минава трафикът от София към граничния пункт, бе затворен заради ремонт на една от герберовите му стави, която се бе пропукала.

Сега има проблеми в 4 от сводовете му, обясни русенският областен управител. „Ще се наложи ремонт и ще останем пак с едно трасе през Гредовия мост, като по него ще трябва да върви трафикът и в двете посоки. В момента по второто съоръжение, успоредно на Дъговия мост, се движи автопотокът от ГКПП „Дунав мост“ към Търново и София.
„Сарайският мост, намиращ се на изхода на Русе, пък е подпрян с носещо скеле вече 10-15 години и също е в предаварийно състояние. Ако не бъдат взети мерки, подходите към Русе могат да се окажат затворени“, предупреди Стефко Бурджиев, който е и бивш шеф на Национална служба „Гражданска защита“.

Румънското транспортно министерство отделя 30 милиона евро за много сериозен ремонт на Дунав мост. Той предвижда и подмяна на носещите плочи по трасето му, защото състоянието им е трагично, съобщи русенският губернатор. Според него крайно време е и България да вземе мерки и да направи основен ремонт на остарялото съоръжение, като на свой ред също подмени носещите плочи.

Когато мостът е бил изчисляван, той е бил оразмеряван за осово натоварване от 5 тона – тогава по него са се движели зилове и молотовки. Сега го „прекрачват“ много по-тежки камиони и съоръжението е достигнало крайната фаза на амортизацията си. „Нашата страна наскоро подмени асфалтовото му покритие, но това далеч не е достатъчно“, признава областният управител на  най-големия ни дунавския град.  


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки