В битка за спасяването и на лесовете в Елхово


В битка за спасяването и на лесовете в Елхово
Бивш коларски път
20 Февруари 2015, Петък


Близо 100 души от старозагорското село Елхово подкрепят с подписка призива на проф. Михаил Константинов за организиране на общонароден ефективен протест

Автор: Светлана Николова

срещу безумното и алчно изсичане на българските гори. Местните хора са излъчили свой Инициативен комитет за достоен живот, който да преговаря с държавните институции.
„Не само се присъединяваме към борбата в защита на горите, нещо повече – ние водим тежка битка вече от няколко месеца”, се казва в писмо-обръщение на ИК до редакцията на „Десант“. Повод за протестните действия в Елхово е невижданото изсичане на прилежащите към селото горски масиви, започнало през пролетта на 2014 г.

Обезпокоени от ситуацията, хората са потърсили съдействието на местния кмет Денчо Денев, но той предпочел да се дистанцира от проблема. Затова от Инициативния комитет изготвили „зов за помощ“, който на 12 ноември м.г. бил изпратен до Районна прокуратура – Казанлък, областния управител на Стара Загора, РИОСВ – гр. Стара Загора и до кмета на община Николаево.

В сигнала, разпространен до няколко държавни институции, се посочват конкретни факти:
„Борбата ни за ограничаване на сечта и щадене на територията се оказа твърде неравностойна. От едната страна на бариерата (срещу нас) застанаха: ИАГ – София, РДГ – Стара Загора, ЮИДП – Сливен, ДГС „Мъглиж“, фирмите за добив на дървесина, привличаните в определени дни за сеч, извозване и товарене гладни и безработни цигани, началникът на участъка, горският надзирател и техни местни „приятели“, очакващи „дървени“ бонуси срещу услуги, бракониери, прикриващи се зад официалния добив.
По средата в „неутралната“ зона е безучастната местна администрация и боящото се от саморазправа възрастно население на селото“.

„Спорните“ гори, подложени на унищожение от дървената мафия, са дарение на селото под формата на „балталък“ от цар Борис III. Общо 20160 дка са горските масиви, предоставени на вдовиците и сираците на 105 елховски герои от 23 Шипченски полк, оставили костите си по бойните полета във войните от 1885 до 1918 г.
Днес тези гори са пред изчезване.

„Позор за лесоядите! От бракониера до продажния чиновник и политик от най-високите етажи на властта. Българи, нека бъдем достойни чеда на нашата татковина, да съхраним миришещата на младост хубавица на Каравелов, гордия закрилник на хайдутите според Ботев, прелестната красавица на Иван Вазов, дивата природа на Емилиян Станев, магьосницата на Радичков, кърмилницата на народния лесничей Николай Хайтов.
Да се наредим до емблематичния природозащитник проф. Михаил Константинов, до кмета на Малко Търново Илиян Янчев, ексминистрите Евдокия Манева и Мирослав Найденов, както и до други достойни защитници на нашите гори.

За да не се срамуват от нас и да ни проклинат нашите внуци и бъдните поколения“, обръщат се към своите съмишленици от цялата страна членовете на ИК инж. Тодор Загорчев, доц. Пейо Златанов, Веселин Диков, Станчо Кисьов, Пенчо Коджабашев, доц. Мариян Илиев и инж. Йоаким Венске.


Из писмото на ИК за достоен живот в Елхово
ДГС „Мъглиж”, вместо да пази гората, да я оздравява и разширява, алчно и безумно я изсича. Безотговорно и безжалостно се прокарват полоси и се нарязват снагите на вековните дървета с „виетнамки“ и зилове. Официално тук се извършва възстановителна сеч – на практика удобна за добив, изгодна за продан и трудно контролируема за нарушения далавера!
В продължение на 7-8 години гората ни се превръщаше в кюмюр. Не в дървени въглища, а в кюмюр по технологията от ХVІІ-ХVІІІ век. Имаше димящи коптори по поречието на р. Тунджа.

След кюмюрджиите дойдоха износителите на дърва за огрев за Европа. Парадокс! Бедната на енергийни ресурси България изнася за Германия (чрез реекспорт през Гърция и Турция) енергоносители, каквито са дървата. Информацията е от немски медии, които съобщават, че в Германия няколкократно е повишено потреблението на дърва за огрев, идващи от Източна Европа, респективно от България.
На каква цена и за чия сметка, трябва да се досещаме сами. Явно залогът е голям.

Настояваме компетентните органи да отговорят на следните въпроси:
1. Кои са фирмите, спечелили търга за дърводобив край с. Елхово?
2. Какви са клаузите в договорите за добив на дървесина и как са определени цените в тях?
3. Как се изчислява обемът на маркираната за отрязване дървесина в даден участък?
4. Кой, кога и как маркира дърветата за рязане?
5. Кой проверява  дали са отрязани само маркирани дървета, след завършване на добива в даден участък?
6. Кой трябва да приведе пътищата в използваем вид след приключване на дърводобива и за чия сметка?
7. Кои са подизпълнителите на фирмите, спечелили търговете, и няма ли конфликт на интереси?


Гола сеч след 20 г. След възобновителна сеч

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бивш горски
20.02.2015 23:24:33
0
0
Къде пък наредихте и Мирослев Найденов до защитниците на българските гори?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки