„Летище Пловдив“ е пред фалит


„Летище Пловдив“ е пред фалит
В момента летището в Пловдив функционира 24 часа в денонощието, ако работното време се намали, може и да нe банкрутира
20 Февруари 2015, Петък


От юли миналата година държавата не е превеждала на аеропорта дължимото финансиране

Автор: Кольо Каменов

Държавното „Летище Пловдив" има тежки финансови проблеми и не е в състояние да изплаща заплатите и осигуровките на своите 154 работници и служители. Нещо повече, дружеството дължи на кредитори над 1 млн. лева за миналата година и още 360 хил. лв. за 2011 г.

Във вторник на хората са били изплатени само по 200 лева от януарските заплати. Проблемът е, че от юли миналата година държавата не е превеждала дължимото финансиране за изпълнение на функциите на аеропорта като летищен оператор, обясни изпълнителният му директор Иван Карнабитов. Средствата се полагат на летището по Закона за гражданското въздухоплаване и покриват разходи по сигурността, безопасността, поддръжката на пистите, терминала, електроснабдяването и други.

Най-големият кредитор е енергоразпределителното дружество EVN, а основният длъжник на „Летище Пловдив” е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), което е и негов принципал.

През 2014 г. държавното финансиране е било редуцирано от 2,6 милиона лева през 2013 г. до 2 милиона лева, а съответно месечните плащания са паднали от 220 хил. на 170 хил. лв., но от 6 месеца парите не се превеждат навреме. Задълженията на държавата са за пет фактури от 2014 г. и една за януари тази година, уточни още Карнабитов. „Директор съм от година и половина, само през първите два месеца нещата бяха нормални, след това непрекъснато водим безконечна борба", изтъкна той.

В същото време собствените търговски приходи са се увеличили с близо 30 на сто от 1,5 млн. лв. през 2013 г. на 2 милиона лева за миналата година. Общият размер на приходите от оперативна дейност на банкрутиращото летище за миналата година е малко над 4 млн. лв., а на разходите – 5,2 млн. лв., като последните са редуцирани с 1,23%. Анализът на собствените търговски приходи, в която сума влизат постъпления от назаемно обслужване, продажби на авиогориво, обработени товари, от търговски обекти, показва ръст от 65,74% спрямо 2013 г.

„Досега успявахме да изплащаме възнагражденията с наши приходи и резерви, но вече това е невъзможно“, посочи Иван Карнабитов.
Миналата седмица бордът на директорите на аеропорта е изпратил доклад за финансовата ситуация до транспортното министерство, а миналия петък Карнабитов е депозирал оставката си пред МТИТС.

Водени са преговори и със синдикалните организации на летището, които също са се ангажирали да преговарят с министерството за изплащане на дължимите суми.
Във Фонда за развитие на „Летище Пловдив" всеки месец се генерират средства от членуващите общини, като вноската е 1 лв. на жител на съответната община. Парите обаче са предназначени за реклама на летището и на региона като туристическа дестинация и не могат да се изразходват за други дейности.

Един от вариантите за излизане от кризата, според изпълнителния директор, е съкращаване на персонала с 30 на сто и намаляване на работното време, което в момента е в 24-часов режим.
Основният превозвач на летището е нискотарифната „Ryanair“, която извършва редовни полети до Лондон и Франкфурт. През зимата аеропортът обслужва чартъри от Русия, а отскоро и от Турция. След седемгодишно прекъсване са възстановени и  чартърните полети до Холандия и Англия, а от юни се очаква да започне да оперира и нискотарифната компания „Wizz air“.

През този зимен сезон  в периода 20 декември 2014 г. – 31 март 2015 г. „Летище Пловдив" очаква да посрещне около 23 000 пътници от Русия, Великобритания, Ирландия и Турция. Миналата зима с чартърни полети тук са кацнали 21 400 пътника.
От януари до края на ноември м. г. аеропортът е обслужил общо 94 680 пристигащи и заминаващи пътници. Основните дестинации са Великобритания, Русия, Германия и Ирландия.

Очакванията са пътническият трафик тази година да надхвърли общо 100 000 пасажери. „Това ще е едва вторият такъв случай в историята на „Летище Пловдив" –  първият бе през 2007 г., когато трафикът бе малко над 104 000 човека", посочи Иван Карнабитов.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки