Патриотичният фронт почете паметта на Апостола


Патриотичният фронт  почете паметта на Апостола
Факелното шествие на Патриотичния фронт завърши със заупокойна молитва пред паметната плоча на гроба на Апостола при църквата „Св. Петка Самарджийска“
20 Февруари 2015, Петък


Родолюбци от цялата страна отдадоха почит пред делото и саможертвата на великия българин

Автор: Десант

Представители на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ от цяла България се поклониха пред паметта на Апостола на свободата. Поводът – 142 години от обесването на Васил Левски, събра под знамената на патриотичните партии от коалицията множество родолюбци, които поднесоха венци и цветя пред паметните знаци на националния ни герой в редица населени места в страната.

На 18 февруари в София стотици членове и симпатизанти на ПФ проведоха факелно шествие-поклонение. Начело на колоната застанаха председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов и депутатите Валентин Касабов, Димитър Байрактаров, Христиан Митев, Валентин Николов, Петър Петров и Милен Михов.
Сред присъстващите бяха заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев и лидерът на „Средна европейска класа“ Георги Манев.

Шествието започна от лобното място на Дякона, премина през центъра на столицата и завърши при паметната плоча на църквата „Св. Петка Самарджийска“. Това е пътя, по който Христо Хамбарков – клисар на църквата „Св. Петка Самарджийска”, и бъдещият Ботев четник Илия Джагаров са пренесли тялото на Левски - от позорните гробища в местността Кюлюците, до сградата на храма.

Там те извършват препогребение на тялото на Апостола в олтара на църквата.
Пред паметната плоча на Дякона до абсидата на храма, бе отслужена заупокойна молитва от отец Георги, след което родолюбците коленичиха за минута мълчание.
Поклонението продължи с безсмъртните стихове на Христо Ботев и Иван Вазов, посветени на Левски. В рецитала, изнесен от актрисата Джуни Александрова, бе включен и запис с гласа на великия Николай Хайтов с думи за величието на Васил Левски.

Пред събралото се множество лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов припомни, че писателят бе посветил 15 години от своя живот за разкриване на истината около гроба на революционера. Той разказа накратко и историята около поставянето на паметния знак пред църквата.

„На днешната дата трябва да се преклоним и пред великото дело, което извърши Никoлай Хайтов, защото благодарение на неговия неуморен труд, днес можем да поставим цвете на гроба на Апостола на свободата. За мен Хайтов е една от личностите, които се доближават най-много до истинското родолюбие и патриотизъм на Левски“, изтъкна Валери Симеонов.
Огромна заслуга за поставянето на паметната плоча има и Данчо Хаджиев, който през 2011 г. като независим общински съветник успя да прекара решението за това. Самият мемориал пък бе изграден със средства на телевизия СКАТ.

„Ние трябва да съхраняваме делото и идеите на Левски в нас и да ги предаваме на бъдните поколения. Докато заветите на Апостола са живи, ще я има и Родината ни. Нека помним призива на великия българин и проявяваме дързост и постоянство, защото народната работа стои над всичко“, обърна се Данчо Хаджиев към присъстващите.
В краят на поклонението бяха поднесени венци и цветя от името на Патриотичния фронт, НФСБ, ВМРО-БНД, телевизия СКАТ, както и от множество жители на столичния град.

В село Голям извор, Ловешко, пред дома на революционера Георги Стойков, представители на НФСБ  поднесоха цветя и венци пред възпоменателния знак, поставен в памет на местните заточеници в Диарбекир, въдворени там след обира на турската хазна при Арабаконак през 1873 г.
В Горен Извор на 10 септември 1872 г. Левски основава революционен комитет, а скоро след това заради голямата активност на неговите члвнове, Апостолът го определя за Първи окръжен революционен комитет в Българско.

След ограбването на турската поща при Арабаконак настъпват най-черните дни за дейците на комитета в ловешкото село и в региона. Арестувани са над 80 дейци от Тетевен, София и Ботевград. Именно при техния разпит и по-специално на тетевенския учител Иван Фурнаджиев, турският съд в София получава първите сведения за личността на Апостола.

Признателност към делото на Апостола на свободата изразиха и членовете и съмишлениците на партията на СКАТ в Шумен, които присъстваха на тържествена панихида в памет на великия българин. „На тази дата трябва да си припомним за най-светлата личност в нашата история. Левски е работил за Отечеството последователно и неуморно. Затова и ние днес трябва да се посветим на спасението на Родината от разрухата”, заяви пред събралите се регионалният координатор за Шумен Наталия Стефанова.

142-годишнината от обесването на Васил Левски бе отбелязана от родолюбивата формация и в Бургас. Общински съветници от НФСБ в морския град, журналисти от телевизия СКАТ и вестник „Десант“, както и десетки бургазлии поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Дякона в Приморския парк
Почит пред делото и саможертвата на Апостола на Свободата отдадоха и патриотиите в Хасково, Ловеч, Карлово, Тетевен, Берковица, Смолян, Силистра, Търговище, Поморие и Добрич и много други места в страната.


Членове и симпатизанти на НФСБ от Шумен присъстваха на тържествена панихида в памет на великия българин В Бургас членове и симпатизанти на НФСБ положиха цветя и венци пред бюст-паметника на Левски в Морската градина На това място в Голям извор на 10 септември 1872 г. Левски основава първия революционен комитет Родолюбците от партията на СКАТ почетоха паметта на Апостола на свободата, полагайки венци и цветя пред мемориала му в центъра на Берковица

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки