Морелечение през белия сезон


Морелечение през белия сезон
19 Февруари 2015, Четвъртък


Полезно ли е да се ходи на море през зимата и при кои заболявания то е препоръчително?
Доротея Казакова, София


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Специалистите климатобиолози са доказали, че биометеорологичните условия през зимата позволяват да се използват в най-пълен обем топлинният и химичният фактор на естествената въздушна среда, съчетани с усилени двигателни упражнения и различни физикални процедури.

Безспорно за това допринася фактът, че метеорологичните условия през този период от годината по крайбрежието са по-благоприятни, отколкото тези във вътрешността на страната. Морският климат е мек и зимата там е топла. Освен това интензитетът на слънчевата радиация се доближава до тази през летните месеци, въздухът е по-чист, с повишена влажност и което е най-важното – наситен е с биологично активни вещества: соли на йода, брома и др.

Според физиотерапевтите през студените месеци лечението и закаляването край морския бряг трябва да се извършва чрез морска аеротерапия (въздухолечение), морско балнеолечение и калолечение.
Особено внимание заслужава аеротерапията с всички нейни форми: аерация, верандно лечение, сън на брега на морето, въздушни бани.

Все пак най-добре е всичко това да се провежда в специално устроени за целта павилиони или на някоя широка странична веранда, която да пропуска слънчевите лъчи през студените месеци и да предлага широка панорама към морето. Друго условие при провеждане на аеротерапията през студените дни е да не се допуска нито простудяване, нито прегряване на болните. За целта могат да се използват специални чували, топли вълнени одеала, топли дрехи и други.

Верандната аеротерапия трябва да се съчетава (в зависимост от състоянието на болните) и с активно пребиваване на открит въздух. На морския бряг може да се провежда лечебна физкултура, всекидневно дозирано ходене край морето, а в някои случаи и лечебен масаж. При хора със заболявания на сърдечносъдовата система и ставите активното пребиваване на открит въздух трябва да започне с дозирано ходене в бавен темп (60 крачки за минута на разстояние 50 до 100 метра).

Широко се прилага и морското балнеолечение, като морската вода се използва в естествен вид в закрити басейни или в открити, но със затоплена морска или минерална вода. Препоръчват се басейните с изкуствени вълни. Морската вода се използва и под формата на душове, инхалации, промивки и др. Лечебната кал и матерната луга, приложени по установените методи на лечение, допълват оздравителния комплекс през хладното полугодие.

При провеждането на морелечение през студените месеци на годината изключително значение има подборът на болните. Специалистите са установили, че за лечение край Черно море през хладните месеци на годината са подходящи болни с високо кръвно налягане и атеросклероза, особено ако са в началните стадии.

Подходящи са и неспецифичните хронични белодробни заболявания (бронхиална астма, хроничен бронхит). Показани за зимно морелечение са и някои обменно-ендокринни страдания: затлъстяване и някои форми на Базедова болест. Различните видове неврози (неврастения, психастения, страхови неврози) също се лекуват успешно на море през хладните месеци. Добри резултати са получени при болни с вторични хипохромни анемии, невродермити и др.

И обратното: чувствителни към промените на времето край морето са болни от гръдна жаба, незатихнал ревматизъм, неврити и невралгии, чести възпаления на сливиците, синузити и т. н., които не бива да се подлагат на зимно морелечение.
Продължителността на морското лечение през зимата е 20-30 дни. Но за да бъде от полза, нуждата от морелечение през зимата трябва във всички случаи да бъде преценена от лекуващия лекар.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки