Тайната на извора на анхиалските нимфи


Тайната на извора на анхиалските нимфи
Плочата с трите нимфи Снимка: РИМ-Бургас
19 Февруари 2015, Четвъртък


Много се говори за целебните достойнства на поморийската лечебна кал.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

В какво се изразяват те?
Венцислав Джамбазов,
Пловдив

 
Ако имате път до Националния археологически музей в София, непременно се отбийте в него и поискайте да ви покажат Анхиалските нимфи. Те са изобразени на една паметна плоча, на която четем: „Маркос Миколас – на анхиалските нимфи“. Пак там, в музея, се намират и древни монети, на които също като на плочата са изобразени трите нимфи с амфори на рамо – пазителките на свещеното Анхиалско (Поморийско) езеро.
Кои ли предания са запалили творческото въображение на старите майстори? И каква ли е била дивната сила на нимфите, за да се прекланят пред нея народите, населявали тези земи преди нас? Старите плочи и документи разказват за това...

Някога близо до езерото възникнало селище, наречено от древните му жители Анхиало (дн. Поморие). Още траките открили чудодейните лечебни свойства на водата и калта на езерото, поради което започнали да го почитат като свещено. Това било свързано с култа към езерните нимфи, които според поверията възстановявали здравето на болните, потопили се в свещените води на езерото. По-късно гърците, заселили се по тези места, широко използват лечебните свойства на водите и калта.

След завоюването на Балканите от римляните император Максимилиан сякъл монети с изображението на анхиалските нимфи, в чест на които периодично устройвали пищни тържества. За свещеното Анхиалско езеро се говори и в по-късни византийски документи, оставени от Анна Комнина. Така още от стари времена народният опит и медицина са установили благотворното действие при редица болести на калта и водата от езерото.

Неслучайно историкът Йорданес пише: „В сравнение с останалите многобройни топли бани по целия свят, те са във всяко отношение отлични и най-годни да лекуват слаби люде“. И още един цитат – от историка Прокопий Кесарийски: „Траките обитават.... Анхиалос... Не много далеч от града бликат топли минерални извори... А сега император Юстиниан ги съградил със стени и направил лекуването безопасно“.

В наши дни тайната на нимфите не е вече нито тайна, нито мистификация. Чудодейната сила на нимфите се крие в действително чудодейните възможности на поморийската лечебна кал, на които обърнали внимание от българската медицинска общественост още през 1910 г., когато проф. Парашкев Стоянов направил първите изследвания и дал висока оценка на калта от Анхиалското (Поморийското) езеро, по-точно на нейните лечебни свойства. По-късно, през 1914 г., именитият български биолог акад. Методи Попов установява благоприятното влияние на съдържащия се в калта на езерото магнезиев хлорид върху заздравяването на рани.

С многобройни изследвания са изяснени разностранните биологични действия на останалите микроелементи, съдържащи се в калта: мед, кобалт, манган, йод, флуор, цинк и други. Особен и съществен интерес представлява противовъзпалителното действие на калта при ревматизъм и други ставни заболявания.

Поморийската лечебна кал се намира във вид на лиманни утаечни слоеве. Тя представлява продукт, получен при разпада на органични вещества. Установено е, че растителността в езерото претърпява на неговото дъно ферментационни въздействия под влияние на бактериална флора (микроорганизми). Лечебните й свойства се обуславят от няколко фактора: термичен, физикохимичен и биологичен. Калта всъщност представлява коплекс от три съставки: течна фаза, кристален скелет и колоиден комплекс.

Въз основа на тези данни, на проучване бе подложена и матерната луга от Поморийското езеро. Тя представлява концентриран разтвор от езерната вода, богато наситен с магнезиеви соли, мед, манган, кобалт, никел, селен, молибден, хелий и други. В същото време е открито и наличието на биостимулатори и вещества с действие, наподобяващо женски полови хормони. Всичко това позволи на гл. асистент при бившия ИСУЛ д-р Симеон Бачев в средата на миналия век при задълбочено фармакологично проучване да установи, че матерната луга притежава силно противовъзпалително действие и стимулира заздравяването на всякакви рани, като спира развитието на трудно лечими инфекции.

Всичко това доведе матерната поморийска луга от Анхиало до цеховете на бившето ТПО „Фармахим“. Там тя бе включена в профилактичната зъбна паста „Поморин“, единствената зъбна паста в света, съчетаваща определено профилактично и лечебно действие срещу двете основни заболявания в устната кухина – кариес и пародонтоза (пиорея). От лугата бе създаден и мехлемът „Вулнузан“, с отлично действие при трудно заздравяващи рани, но явно оригиналните български лекарства не влизат днес в бизнес плановете на собствениците.
Днес в България, освен в Поморие, съществуват още доста източници на лиманна кал: Атанасовското езеро край Бургас, Тузлата, Шабла.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки