Помощи за земеделците в наводнените райони


Помощи за земеделците в наводнените райони
18 Февруари 2015, Сряда


Средствата ще бъдат отпускани като компенсация за пропаднали площи


Земеделските производители в наводнените при последните порои райони ще могат да получат обезщетения по Държавната помощ за компенсиране на пропадналите площи. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на участието си в третата национална среща на земеделските производители в курортен комплекс Златни пясъци.

Схемата е нотифицирана и ще се прилага на територията на цялата страна. „Служителите на общинските служби по земеделие ще посетят пострадалите от наводнения места веднага, когато стане възможно да се влезе в залетите ниви“, заяви Танева.
Тя допълни още, че след огледа на място експертите трябва да издадат констативни протоколи, с описание на всички щети. Чак след това стопаните ще трябва да заявят претенции за обезщетение по държавната помощ, на база на съответния протокол.

Десислава Танева уточни, че компенсирането ще бъде само за напълно пропаднали площи. Тя подчерта, че при сега действащата държавна помощ тези земеделски стопани, които застраховат площите си от природни бедствия, получават и по-високо обезщетение.
Помощта за производители, които застраховат обработваемите си площи, е в размер до 80%, в зависимост от вида на засетите култури.

От Министерството на земеделието и храните препоръчаха на заетите в бранша да развият по-висока култура относно застраховането на обработваемите площи. Причината - компенсацията за ниви, които не са застраховани, е до 50% от размера на полагащата се помощ. По нея могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители.

Парите се отпускат на фермерите, които имат издаден протокол за сто процента унищожени площи вследствие на природно бедствие или неблагоприятни климатични условия.
Всички заявления – за пълно и частично обезщетение, се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие”, по постоянен адрес на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки