Левски и поп Минчо са автори на бунтовнически марш


Левски и поп Минчо са автори на бунтовнически марш
Васил Левски
17 Февруари 2015, Вторник


Песента „Сбогом, мамо“ безспорно е сътворена от двамата съратници

Автор: Димитър Делийски

В навечерието на 142-годишнината от обесването на най-свидния син на майка България – Васил Левски, „Десант“ разкрива една неизвестна подробност от личността и делото на Апостола на свободата.

На две различни страници от тефтерчето на Левски е записана една бунтовна песен, чийто текст се намира и в книгата „Видрица” на съратника му поп Минчо Кънчев от село Арабаджиево (дн. Коларово) близо до Стара Загора. В нея текстът е цял и събран на едно място. Въпреки десетилетните издирвания на изследователите на Левски, тази песен не се намери на друго място по сборници и песнопойки. Така въпросът за нейното авторство се сведе до двама души: Левски или поп Минчо Кънчев?

Преди „Видрица” да стане известна на широката публика, проф. Стефан Каракостов изказа мнение  през 1973 г., че първата част от тази песен е съчинена от Левски, когато бил знаменосец на Панайот Хитов. За втората част допуска да я е чул от други лица. Каракостов се основава на това, че Левски тогава съчинил автобиографията си в стихове, но не отговаря на въпроса защо Левски разделя песента на две части във времето?

Отговорът се крие във „Видрицата” на поп Минчо, където има много песни и стихотворения, съчинени от самия него. Между тях е дадена и песента от тефтерчето на Левски. Поп Минчо е посочил, че при пеене всеки стих се повтаря. Като изхождаме от мелоритмиката и това повторение, виждаме, че песента се е пяла като марш в 2/4 такт. Нещо повече: поп Минчо пише, че я е пял в строй, когато отивал на заточение:

„Наредиха ни двама по двама. Ний с поп Еня бяхме турени най-отпреж. Бинбашията Хюсеин извади сабята си, даде команда и тръгна, та забраха и нази след него. Аз запях тази песен: „Се за тебе мисля, мамо,/ как се готвя аз за бой./ Пред вразите рамо с рамо/ в кърви да се облея./ Искам, мамо, да те видя/ и вси драги у дома./ Но знамето не ме остава,/ докат си служба не свърша./ Сбогом, мамо, кой знай дали/ щеш ме видя вече жив./ Но, драга, не щеш ме забрави,/ мамо, не щеш ме забрави,/ ако падна аз убит“.

Поп Минчо завършва с възклицанието „Кажете на издадниците ни, че знаем делата им!”, което го има и в тефтерчето на Левски, но включено в текста на песента. Може да е имало още куплети в ръкописа на „Видрица”, но издателите ù предупреждават читателя, че не всички песни и стихотворения, някои от които са много дълги, са дадени в пълния им текст.

Текстът на поп Минчо и текстът на Левски се покриват почти напълно. Поп Минчо е написал своя текст в Диарбекир година и половина след обесването на Левски. Записал го е по памет, без да разполага с никакви книги и записки, затова можем да приемем, че е съавтор на тази песен, защото я помни наизуст и е сътворил и други песни в книгата си, а Левски си я записва и то на два пъти, защо? Защото са и две срещите му с поп Минчо. Това обяснява и разликата във времето на записването на двете половини от текста на Левски.

Първата среща на двамата е при създаването на революционния комитет в Стара Загора, което завършва с „гощавка, веселба, народни песни”. Вероятно тогава Левски е записал първата част от песента, защото отдолу с почерка на поп Минчо и с мастило е добавено допълнително продължението „Съ богомъ, мила, кой знай дали и пр.”, а преди и след това Левски е писал „збогомъ”. „Съ богомъ” издава образован поп, който добре знае етимологията и падежната форма на думата.

Втората среща между двамата, според тефтерчето на Левски, се е състояа на 9-10 май 1872 г. На него трябва да се вярва, защото е документ, който се потвърждава после и от „Видрица”. Поп Минчо взима Левски от Стара Загора и го води в своето село Арабаджиево. Вероятно дотогава Апостолът на свободата е забравил цялата песен и е дописал останалия текст в тефтерчето си, като между двата записа вече има доста други бележки. „Сутрената Левски пя в черковата – пише поп Минчо. – И които го не знаеха, думаха: „Отгде й този даскал, много хубаво пей? Не сме чули такъв певец друг път в черква”.

Във „Видрица” поп Минчо е записал  с гръцки ноти богородичния химн „Достойно ест”, който Левски пеел в черквите на „оглашените” българи. Това показва, че поп Минчо е разбирал и от нотиране на песни и така можем да го свържем със съчиняването и на мелодията на марша. Вижда се, че той е колективно дело на Левски и поп Минчо и е създаден за кратко време.

От Арабаджиево Левски заминава през Чирпан за Пловдив, придружен от хора на комитета и старозагорския дякон Викентий. Това пътуване е отбелязано в тефтерчето му веднага след текста на марша, а във „Видрица” е записан докладът на дякон Викентий за срещата им с Найден Геров и с Пловдивския революционен комитет, чиито членове по ирония на съдбата после стават другари на поп Минчо в заточението му.

След като записва песента в тефтерчето си, Левски я разпространява в България и Румъния. Отзвуците за нея идват от хора, които са имали лични срещи с него. Никола Обретенов отбелязва, че е пял този марш при същите обстоятелства като поп Минчо – когато отивал на заточение с другарите си: „Стигнахме до старата гара (в Русе). Локомотивът изсвири и ний за сбогом запяхме бунтовническата песен: „Сбогом, мамо, кой знай дали/ щеш ме видиш вече жив”.
Обретенов дава текста, точно както е в тефтерчето на Левски, което показва, че го е научил от него.

За същата песен пише и Ботевият четник Никола Кючуков, включил се в четата от Браила: „Дружината ни наближи, като пееше. Потеглихме пак напред в авангард, като аз пръв, а след мен и другите запяха: „Все за тебе мисля, мамо, от как се готвим ний за бой”.
Така с марша на Левски и поп Минчо Кънчев нашите борци за освобождение от турското робство са отивали на заточение и смъртен бой с вярата на двамата в божията помощ:              „Но вишний  ще ни защищава,/ както прави всегда Той”.
Дали пък някой някъде не знае мелодията на този марш?  


Българите от цялата страна вече се готвят да отбележат с най-различни инициативи 142-та годишнина от обесването на Васил Левски.
Изложба на рисунки и книги за Дякона, презентация за живота му, рецитал и драматизация на класически произведения са подготвили от Клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ във видинското Ново село. Най-голямата мечта на младите възрожденци е да посетят през летните месеци родното място на своя патрон. Иначе задачите на тяхната организация са многообхватни и целят да възродят и формират у подрастващите изконни български добродетели като  почит към миналото, помощ на възрастните, грижа за околната среда, трезвеност и любов към спорта и туризма.

Състезание под надслов „Лъвски скок“ пък ще проведат на 17 февруари кърджалийските гимназисти. В рамките на честванията във Военния клуб в Кърджали вече бе осъществена надпревара по дарс между началните ученици. А за учещите в прогимназиалния курс има обявен конкурс за рисунка на тема „Левски в детските очи“
Кои са думите, описващи Апостола? Какви чувства и емоции предизвикват днес личността и делото му? Това предизвикателство отправи по повод годишнина от обесването Националният военноисторически музей (НВИМ) в София. Целта на инициативата е да събере най-популярните думи, с които днешните съвременници изразяват отношението си към големия наш герой.

С многобройните предложения, изпратени до НВИМ до края на януари т. г., ще бъде изготвено специално пано, което ще припомни и пренесе през времето не само заветите на една от най-ярките и светли личности в нашата история, но и тяхната днешна трактовка и осмисляне. То ще бъде представено на 19 февруари 2015 г., като в този ден всеки посетител ще може да добави върху него своите думи за Апостола. Събраните досега слова свързват личността му с „всеотдайност, любов, свобода, вяра, възхищение и благодарност“. Мнозина заявяват, че чувстват Левски като близък човек, като брат. „Силата на духа му ще се слее с вечността“ – категорични са  включилите се в инициативата.
Десант


поп Минчо Кънчев По повод годишнината от обесването на Апостола Националният военноисторически музей събира „Думи за Левски“

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
18.02.2015 07:05:51
1
0
s malko poveshe fantasii moshe da se vpishe v moite dosieta she sam ot tesi balgari koito sabudili zaspalite balgari i spomognali da se osvobodjat ot tursko
vlastvanie posle se ushastvali v patriotishnite vojni posle spomognali za osvoboshdenieto ot represivni strukturi i partii i organisazii i hora
posle kato se shustvali onepravdani kato kapitan petko vojvoda predposheli da igrajat rolite na kapitana ,navigatora ,kovsheshnika na koraba i da go vodjat pres burni moreta palni s podbvodni skali i rifove kam shelanite ot vsishki magareta i kamili destinazii blagodenstvie ,mir, ljubov ,seks magareshki ,kamilski ,i drugi vidove i taj kato koraba bil sobstvenost na meshdunarodni kompanii v koito imalo i balgarski interesi to vsjaka kompania iskala koraba da otide v tjahno pristanishte i reshenieto na kapitana ,navigatora ,kovsheshnika bilo koraba da pravi patuvania ot pristanishte v pristanishte kato kruisen korab i da ostane tam po dalgo kadeto kapitana ,navigatora ,kovsheshnika ima uslovia i SASDADE LJUBIMO MNOGODETNO SEMEJSTVO S SHENI KOITO OTGOVARJAT NA PREDSTAVITE MU I SA S JASEN PROISHOD BIOGRAFIA ZDRAVOSLOVNI SASTOJANIA a dotogava koraba shte obikalja po zelia svjat.moshe po shesto da poseshtava jusho ispanskite pristanishta na ime mACACIA ,i kakto galaktisheskite UFOs obikaljat meshdu galaktikite.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки