За да го има българското


За да го има българското
Момент от представянето на книгата Снимка: Община Асеновград
16 Февруари 2015, Понеделник


Неотдавна от печат излезе книгата на асеновградския родолюбец и патриот – писателя Иван Гащилов, „Църкви, манастири и параклиси, построени от юговските майстори“.

Автор: Елена Хайтова

Авторът й бе близък приятел на Николай Хайтов, от когото лично бе поощряван за своите родоизследователски пристрастия.
Иван Гащилов е признат и изявен краевед и писател. Новата му книга не е четиво за героични боеве, а показва, че българският народ е водил и друга борба за устояване на българщината. И тя не е по-малко драматична и сериозна.

Строителите от село Югово не са участвали в масови и тайни съзаклятия, но много от тях, скитайки като гурбетчии из цяла България, са се сблъсквали с различни издевателства и насилия на турската власт, както и на фанариотското гръцко духовенство над поробеното българско население. Те са ставали свидетели как бейовете и високомерните гръкомани са осуетявали желанието на българите да имат свои молитвени храмове, както и български училища, в които да се преподава на български език.

Срещайки по пътищата си патриоти и поборници, общувайки с тях, жаждата им за духовното извисяване на българското все повече се усилвала. Така юговските майстори започнали да издигат духовни храмове както в Тракия, така и в Родопите. Тяхната строителна дейност повдигала духа на мачканото и тъпкано население и му е вдъхвала кураж, че свободата ще дойде скоро.

Цели 30 години Иван Гащилов изследва стореното от тези скромни стотина юговски строители, които за един век – от 1800 до 1900 г., са издигнали над 83 църкви, над 60 параклиса и над 10 манастира. Те, разбира се, не са и предполагали, че злодейски ръце след тях ще опожаряват и изпепеляват построеното от ръцете им.

Заслепени от ярост, Сюлеймановите орди, отстъпващи по време на Освободителната война, подпалват например Арановския манастир, издигнат в околностите на Асеновград, знаейки че в него е отсядал самият Васил Левски и е даскалувал Ботевият четник Сава Катрафилов. В тази света обител намирали скривалище и хайдути като Ангел войвода. Знаково е участието в изографисването му от сподвижника на Дякона – Георги Данчов – Зографина.

Изданието предлага десетки фотографии на юговски строители и архитекти, както и на най-известните построени от тях църкви, манастири и параклиси. В него е показано как юговските зидари не само са се трудили да издигат християнски храмове, но и са дарявали мило и драго за тяхното построяване. Така те са противостояли на непосилния гнет, гоненията и помохамеданчванията. Техният бунт е бил строежът на трайната духовност.
За да го има българското.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
privat opinion privat solution
19.02.2015 09:26:17
0
0
za da go ima balgarskoto e dobre i darshavata da pomogne na bliso 250 hiljadi besdetni semejstva koito iskat da imat deza no po raslishni prishini njamat
za da go ima balgarskoto na mnogo balgari im e nushna terapia na bolnite fantasii i nasoshvane kam osdravitelni fantasii.moite bolni fantasii mi vnushavat she ima zavislivi alshni lashlivi kradlivi i drugi negativni energii koito mogat da se lekuvat s osdravitelni fantasii kato se gleda v internet patuvania po polinesia havaii karibi kanari i drugi vakanzionni destinazii.
1
privat opinion privat solution
16.02.2015 09:49:12
0
0
za da go ima balgarskoto trjabva balgarite da si opravjat vsaimnootnosheniata pomeshdu si kakto pravjat i v drugi strani .kakto balgari s balgari shivushti v balgaria i s balgari shivushti isvan balgaria i koito imat dosta po raslishni nashini na mislene i interesi ot tesi v balgaria zatova se sasdavat obshti
zeli kato borba protiv nemotiata prostotiata terorisma klevetite intrigite
donosite i vsishko vredno za prosperiteta na balgaria .tova moshe da go pishe i
asensho asansho boshko toshko goshko ivansho petkansho iskren todorsho antonsho petarsho shivko nivko zlatko batko kaktusko mangustsho mangistansho
jordansho dansho s mnogo ljubov na koito im pripisvali istorii koito ne sa tehni istorii i zaradi tova si patili zashtoto tehnite ljubimi istorii sa da pravjat pari i ljubov i taj kato patriotite znajat she osobeno gradove kato varna burgas sofia zavisjat do goljama stepen i ikonomisheski ot nebalgari
turisti targovzi i drugi to patriotisma im trjabva da bade i targovski patriotisam a az lishno moshe da sam patriot no pomagam s merak predimno na tesi gradove kadeto prijatelite mi sa poveshe ot drugite i zatova si proverjavam okrashenieto za javni i skriti ,,,prijateli,,, i motivite im i s kogo sa svarsani i gi prosvetlavam she naj mnogo bogati miliarderi ima v moskva
london los angeles kitaj japonia kanada germania franzia no fajda za nas jok .
zashtoto trjabva da si gi izrabotim parite
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки