По Трифон Зарезан в Сухиндол


По Трифон Зарезан в Сухиндол
На Трифон Зарезан в Сухиндол властва Царят на виното
14 Февруари 2015, Събота


Градчето е прочуто с първата лозаро-винарска кооперация на Балканите и най-голямата бъчва у нас

Автор: Камен Колев

Освен че по отколешна традиция на 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан, датата се чества и като официален празник на град Сухиндол. Тогава в това населено място, разположено амфитеатрално в полите на последните разклонения на Централния Балкан, в източното подножие на Деветашкото плато, си дават среща виното и любовта и шествието по главната улица продължава с часове.

Докато зрителите се любуват на автентични танци и ритуали, на площада в един момент се появява Царят на виното. Естествено, извършва се и ритуално зарязване на лозята, а веселбата продължава в местността Върбака с божествената гроздова напитка и традиционния печен петел за мезе.

Миналата година в своя публикация „Десант“ разказа как цели 34 години ликът на една сухиндолка краси някогашните соцбанкноти от 2 лева, емисия 1962 г. 16-годишната тогава Кина Гърбова позира на двулевката сред натежалото от сок грозде. Но не само този факт прави градчето популярно. Суходол всъщност е една от люлките на винарството и лозарството в България. За местните жители отглеждането на лозя и производство на вино от хилядолетия са основни препитания. Тук е имало поселение още през неолита, а селището става известно като лозаро-винарско средище по времето на Римската империя.

С името Сухиндол градчето съществува от векове, като най-ранното писмено сведение за това са турските регистри от XV век. Горе-долу оттогава датира и най-старата запазена скица на лозе, явяваща се доказателство, че лозарството и винарството тук са процъфтявали от най-далечното ни минало. През 1896 г. в Сухиндол e създаден първият y нас разсадник за облагородени лози. 13 години по-късно е създадена най-старата лозаро-винарска кооперация на Балканите. Неин основател е  Марко Вачков, който по онова време е имал забележителни познания по енология, лозарство и инженерни науки, придобити в България и Франция. Той успява да обедини местните лозари, винари и семействата им в името на идеята да  създадат изба за производство на вино по най-модерните за онова време производствени практики. Тяхната кооперация, разполагаща със собствени изби и лозови насаждения, остава уникална за България чак до края на 20-те години на XX век.

Именно от нея тръгва прочутото червено вино „Гъмза", някога експортирано в десетки страни по света. През 1952 г. избата, активите и лозята й са национализирани, а след 1989 г. дейността й е възродена от частна компания. Съществуват и още няколко уникални факта, свързани със Сухиндол. И до днес тук е запазена най-голямата използваема бъчва в България, чийто обем е цели 24 кубични метра. Тук са запазени и единствените по рода си стъклени резервоари, произведени по австрийска технология. Енотека в Сухиндол пази бутилки с вино на повече от 100 години, а музеят разказва с любопитни експонати историята на винопроизводството в сухиндолския край.Неотдавна с европейски средства в Сухиндол бе открит Културен център по лозарство и винарство. В него е подредена музейна експозиция, която представя историята и настоящето на лозарството, винарството и обичаите в този български край.


Асеновград планира да се сдобие с Музей на виното

Община Асеновград и Центърът за култура и туризъм „Тракея" работят по идеята за отварянето на Музей на виното в града. „Имаме големи традиции в този бранш. На територията на общината има много частни винопроизводители и действащ винзавод“, изтъква асеновградският градоначалник д-р Емил Караиванов. От 20 години тук се  организира ежегоден конкурс за най-добро домашно вино, който преди време прерасна във винен фестивал.

На практика до 1990 г. в Асеновград е имало Музей на виното, но той се е намирал в „Къщата с линовете", която е реституирана на собствениците й, обяснява Васил Караджов от център „Тракея" и допълва, че в момента се обмисля ситуирането на музея в Етнографската къща или в Дома на металурга.
В Музея на виното се предвижда да бъде показан целият цикъл на производството - от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздовете, до приготвянето на виното.

Асеновград е прочут и със своята „Станимашка малага“, чийто създател през 50-те години на ХХ век е гъркът Аристидис Чорбаджака. По думите на Караджов, предстои проучване на процедурата за кандидатстване и възможността Асеновград да стане първият български град в Европейската асоциация на винените градове.


Сухиндолската кооперация „Гъмза

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки