Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
13 Февруари 2015, Петък


През обектива, в социалните мрежи и по страниците на овъглени издания...


Откриха камерата, запечатала стъпването на Луната

В дома на астронавта Нийл Армстронг тези дни бе открита камерата, запечатала стъпването на първия човек на Луната през 1969 г. Това се случва близо половин век след историческото събитие, предадоха световните агенции позовавайки се на института „Смитсониън".

Каръл Армстронг, вдовицата на първия човек, стъпил на Луната, който си отиде от този свят през 2012 г., е съобщила на музея за находката, след като е открила в килера в семейното жилище бяла чанта, пълна с артефакти от експедицията на „Аполо 11“. Камерата, запечатала знаменитата фраза „Една малка крачка за човека, една голяма стъпка за човечеството", произнесена от Армстронг след стъпването му на земния естествен спътник, вече е изложена в Националния музей на въздухоплаването и космонавтиката на института „Смитсониън" във Вашингтон, съобщава БТА.


Хакери заплашиха в „Туитър“ семейството на Обама

Хакери проникнаха във вторник в акаунта в „Туитър“ на седмичника „Нюзуик“ и поместиха в него заплахи по адрес на американския президент Барак Обама. По данни на изданието взломът е дело на хакерите „Киберхалифат“.
„С позволението на Аллах ние продължаваме своя киберджихад срещу компютърните мрежи на Пентагона. Днес публикуваме секретни документи, собственост на Националния център по кибербезопасност на САЩ.

„Ислямска държава“ вече е тук. „Киберхалифат“ вече проникна във вашите компютри. Ние знаем всичко за вашите роднини и сме много по-близо, отколкото можете да си предстаите“ – се казва в хакерското изявление.
Хакерите се обръщат също и към съпругата и дъщерите на американския държавен глава, заявявайки: „Денят на Кървавия Валентин наближава, Мишел Обама! Ние следим теб, дъщерите ти и твоя съпруг“.


Германия предложи на Русия помощ за спасението на книги

Германското правителство предложи на Русия помощ по отстраняването на щетите след пожара в библиотеката на Института за научна информация по обществени науки (ИНИОН), става ясно от изявление на сайта на външното министерство на ФРГ, подписано от министър Франк-Уолтър Щайнмайер.
По думите му, немските специалисти в областта на реставрацията на книги са готови да протегнат ръка на руските си колеги. „Независимо от политическите разногласия, ние не трябва да разкъсваме научните и културните си връзки. Много книги са безвъзвратно загубени. Но ако можем да помогнем да се спаси нещо, то искаме да го направим“ – отбелязва министърът.

Пожарът във фундаменталната библиотека ИНИОН в Москва избухна в нощта на 30 срещу 31 януари. Гасенето на огъня продължи повече от денонощие. След инцидента се изясни, че  значителна част от библиотеката е унищожена, тъй като не са достигали средства нито за дигитализирането на съхраняваните там издания, нито за изграждането на противопожарни прегради в институцията.
Оцелелите от бедствието книги бе решено да бъдат замразени, за да се спасят от развитието на плесени по тях.

Прокуратурата на Югозападния административен окръг на руската столица започна проверка във връзка с пожара.
По данни от 2014 г. библиотеката на ИНИОН съхранява 14,2 милиона единици, от които 6 милиона книжни издания, в това число и редки книги от XVI – началото на XX век, редица документи на ООН, парламентарни отчети на САЩ (от 1789 г.) и Великобритания (от 1803 г.), повече от 450 хиляди монографии и дисертации. Институцията разполага с една от най-големите в Русия колекции от книги на славянски езици.


Финландският Червен кръст се оплака от украинската бюрокрация

Бюрократични пречки продължават да пречат на доставянето на хуманитарна помощ на украинците от финландския Червен кръст, заяви ръководителят на международния отдел на организацията Калле Лееви. По думите му, новият товар с дрехи вече отдавна чака да потегли от Тампере, но властите на Украйна бавят процеса.

Последно Лееви е провел преговори с украинския посланик в понеделник. Украинският дипломат е съобщил, че в страната му се променя законодателството, с цел решаването на проблема с бюрокрацията.
Първият товар с дрехи на финландския Червен кръст бе доставен в Украйна миналата есен.
Нека припомним, че по-рано Европейският съюз заяви намеренията си да увеличи обема на хуманитарната помощ на украинските територии, където най-много се нуждаят от нея.


Испанският крал намали заплатата си с 20 %

От началото на 2015 г. кралят на Испания Фелипе VІ ще получава годишна заплата в размер около 234 хиляди евро, което е с 60 хиляди евро по-малко, отколкото възнаграждението на оттеглилия се от короната през лятото на миналата година негов баща Хуан Карлос.

По данни на кралската администрация, цитирани във вторник от изданието La Prensa, заплатите и на останалите членове на кралското семейство също ще бъдат по-малки, тъй като те пряко зависят от това какво получава кралят. Така например възнаграждението на кралица Летисия, което е 55 % от заплатата на съпруга й, ще стане 128 хиляди евро за година.
В същото време средствата, отделени от държавния бюджет за издръжка на кралското семейство и администрация, през тази година няма да бъдат променени и остават около 7,7 милиона евро.

В края на миналата година испанският крал пък забрани на членовете на семейството си да получават скъпи подаръци. В частност идеше реч за изгодни кредити, безплатни самолетни билети или всякакви други дарове, които „надвишават обикновените, социални или благотворителни подаръци“.
По силата на това разпореждане на Фелипе VІ, той никога например няма да получи като баща си яхта „Фортуна“ на стойност 10 милиона евро или пък две ферарита, каквито Хуан Карлос получи от премиера на Обединените арабски емирства. Единият от тях впрочем бе даден на държавата и обявен за всенародно достояние. Вероятно и второто елитно возило ще последва съдбата му.

Новите правила, влезли в сила от 1 януари 2015 г., засягат не само кралица Летисия и престолонаследницата принцеса Леонор и по-малката й сестра – инфантата София, но и едноименната й баба доня София и дядо й Хуан Карлос.
Сестрите на Фелипе Елена и Кристина обаче не попадат под влиянието на тези правила, тъй като не се смятат за членове на кралското семейство, макар че и на тях е препоръчано, ако се окажат на някое официално мероприятие, да отказват получаването на подаръци или да ги обявяват за всенародно достояние.  А ако на кралското семейство бъде присъдена някаква парична награда, то тя трябва да се предаде на обществена организация.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки