Преводачката на „Вероотстъпване от исляма


Преводачката на „Вероотстъпване от исляма
Ремзи Хасан със знамето на „Ислямска държава”
13 Февруари 2015, Петък


Тя бе пусната, за да сътрудничи на прокуратурата по делото срещу имамите в Пазарджик

Автор: Камен Колев

Студентката от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”,  29-годишната Александрина Ангелова, която през ноември бе задържана с още шестима за проповядване на антидемократична идеология и принципите на терористичната организация "Ислямска държава", изненадващо е била пусната на свобода по преценка на прокуратурата. Първокурсничката по специалността „Български и турски език” е превеждала ислямската книга "Вероотстъпване от исляма", която според държавното обвинение е опасна и забранена в арабския свят. От нея агентите на ДАНС са иззели 1090 бройки, целия предполагаем тираж.

Александрина е пусната под парична гаранция от 5000 лева, след като е дала показания пред прокуратурата, съобщи адвокат Елвира Панкова. Това е станало дни след определението на Апелативния съд в Пловдив, което потвърди определението на Окръжен съд – Пазарджик за налагането на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” на обвиняемите, сред които е и Ангелова.
По неофициална информация  тя се е съгласила да сътрудничи на разследващите. Друг мотив за освобождаването й са здравословните й проблеми.

Останалите шестима задържани – Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил и Стефан Димитров, остават в ареста. В четвъртък те обжалваха мерките си за неотклонение пред Апелативния съд в Пловдив. По друго дело за разпространение на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед вече получи осъдителна присъда. Защитени свидетели заявяват, че той е бил следван от десетина души, които безпрекословно изпълнявали заповедите му. Пред тях говорел за терористичната групировка „Ислямска държава” и казвал, че „нашите бойци ще наложат световен халифат”. 

На предишното съдебно заседание в Апелативния съд в Пловдив адвокат Хари Харалампиев, който защитава Ахмед Муса Ахмед, поиска нова психиатрична експертиза за клиента си, тъй като проявявал признаци на шизофрения, имал фатален стремеж към Аллах и налудничави идеи да бъде лидер.
Преди няколко месеца той проповядвал: „Там, в Сирия, се бият наши братя, трябва да се съберем повече хора, за да направим такава държава и тук”, твърди прокуратурата. Според свидетели, в дома на имама са идвали хора от Западна Европа, които после заминавали за Сирия да се бият за „Ислямска държава”.

На предишното съдебно заседание, състояло се на 6 февруари в Пазарджик, за изменение на мерките за неотклонение на задържаните стана ясно, че Ахмед Муса и членовете на групата му са осигурили логистична подкрепа на двама босненски мюсюлмани. Според служители на Гранична полиция, чужденците били с немски и френски паспорти. Муса и сподвижниците му са им помогнали да преминат територията на България през Турция към Сирия, където да вземат участие в бойни действия. Пазарджишкият съд разпита над 20 нови свидетели, някои със скрита самоличност.

Седмината обвиняеми бяха задържани при зрелищна операция на ДАНС, полицията и прокуратурата на 25 ноември в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. Акцията започна едновременно в четирите града, където маскирани агенти и
жандармеристи блокираха ромските махали
и започнаха да претърсват десетки адреси. При обиските бяха иззети множество книги за проповядване на салафитски ислям, литература за установяване на шериатска държава, компютърни конфигурации, видеоматериали, оръжие и други веществени доказателства. В Пазарджик бе претърсена и джамията „Абу Бекир".

Ромската махала в града бе обект на особен интерес, тъй като напоследък оттам са идвали сигнали, че „Ислямска държава" навлиза сред хората. Още на 18 ноември м. г. Окръжната прокуратура в Пазарджик е издала определение, според което се изземва кореспонденцията от електронните пощи за периода от 1 януари до 15 ноември м. г. на имама Ахмед Муса и трима негови съратници.

За други посетители на джамията е установено, че в потребителските им профили във „Фейсбук" има снимки, колажи и видеоклипове, които пропагандират антидемократична идеология. Наскоро в интернет се появиха видеоматериали, на които местни хора са облечени в тениски със знака на „Ислямска държава". Един от клиповете показва как Ахмед Муса Ахмед ръкопляска на сцена в двора на джамията, при която дете ритуално обезглавява друго с пластмасов меч.

Тогава Окръжната прокуратура в Пазарджик извика всички участници в записа на разпит, а един от свидетелите обясни, че в чест на Байрама малчуганите разиграли библейския сюжет как Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах. Акцията на спецслужбите и полицията се проведе два месеца, след като румънският в. „Путеря” обяви, че в България и бившите югославски републики с мюсюлманско население  има клетки на джихадистите.


Неотдавна снимки със знамето на „Ислямска държава” в ръцете на Ремзи Хасан, който се представя за хожда на Харманли, взриви социалните мрежи у нас. На един от фотосите показалецът на Хасан е вдигнат нагоре – това е знакът на джихадистите, използван преди това и от „Ал Кайда“ и Осама бин Ладен. Същия жест използваха и терористите след стрелбата в редакцията на вестник „Шарли Ебдо” в Париж. 
Снимките са качени в социалната мрежа „Фейсбук“ през май миналата година. Именно те станаха повод къщата на Ремзи да бъде претърсена основно от ДАНС при операцията на 25 ноември 2014 г., която имаше за цел да установи хората в България, които се занимават с радикален ислям.

Близките на Ремзи Хасан категорично отрекоха обвиненията. От мюсюлманското изповедание пък се разграничиха и заявиха: „Ремзи Хасан не изпълнява длъжността имам, според нашите регистри”. В действителност истинският имам се казва Али Шеит и е служител на Районното мюфтийство в Хасково.
26-годишният мъж се скри от медиите. Съседи на семейството с половин уста споделиха, че Ремзи и още няколко младоци от ромския квартал се събират да си говорят за радикален ислям. Те обаче не ходели в джамията, а го правили в къщите си късно вечерта.

Снимката на самопровъзгласилия се за имам Ремзи Хасан е правена в Пазарджик по време на сватба, разкрива неговият приятел Антон. „В това няма нищо лошо. На знамето на  арабски пише „Бог е велик“. Нищо друго“ - казва още той.
Всъщност в Харманли няма джамия. Молитвен мюсюлмански  дом има в село Шишманово.
Във фейсбук профила на Ремзи Хасан като месторабота е отбелязано, че е воин на Великия Аллах и е ходжа. Има и емблема с лека картечница. Една от групите, в които той участва, е за подкрепа на съдените за ислямизъм имами от Пазарджик.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки