Спортната зала във Варна ще излезе златна


Спортната зала във  Варна ще излезе златна
Парите за ремонта на Спортната зала във Варна непрекъснато се увеличават, а краят му не се вижда
13 Февруари 2015, Петък


Ремонтът й поглъща пари като бездънна яма и скоро ще надхвърли 10 млн. лв.

Автор: Илияна Христова

Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна е напът да се превърне в бездънна яма за все повече и повече пари. Реконструкцията на сградата, известна като Спортната зала, започна през ноември. Тази седмица  дружеството, което я управлява, поиска нови 1,5 млн. лв., с което ремонтът ще надхвърли 10 млн. лв.  А Община Варна и държавата няколко пъти обещаваха, че всичко ще бъде свършено за двойно по-малко средства.

Всичко започна в началото на 2014 г., когато правителството на Пламен Орешарски състави план за развитие на регионите, т. нар. програма „Растеж”. С нея чрез бюджетни средства се финансират строителство или ремонт на сгради, инфраструктура и спортни обекти. Лъвският пай от парите взеха общини на БСП, но и Варна получи своето – 4.5 млн. лв. за обновление на Спортната зала. Все пак, макар и управлявана от ГЕРБ,  морската столица е голям град и не можеше да бъде заобиколена.

Както често се случва, парите се оказаха пресечна точка на апетитите на различни лобита. Баскетболният специалист Симеон Варчев, шеф на общинското дружество, което стопанисва обекта, организира обществена поръчка. Тя обаче бе атакувана в съда и стана обект на внимане на Комисията за защита на конкуренцията, в резултат на което кметът на града Иван Портних спря процедурата.

В началото на лятото той заяви, че парите може да бъдат изгубени и директно повери ремонта на фирмата „Хидрострой”. Тя от години работи по общинските инфраструктурни проекти. Компанията има сключен договор за ремонт на обекти в район „Приморски”, а  Спортната зала е на негова територия – това бе вратичката дейностите да се възложат без поръчка.

Варчев заяви, че всички негови стъпки са били съгласувани с градската управа. Още повече, че ръководеното от него дружество е общинско, т.е. няма как да е иначе. Кметът от своя страна шумно заяви, че Спортната зала е управлявана слабо, респективно стовари камъните в градината на Варчев. В резултат на всичко това той подаде оставка.

Едно от първите неща, които направи правителството на Бойко Борисов след идването си отново на власт, бе да награди „своята община” с още пари, с което ремонтът стигна 9,8 млн. лв. и скочи двойно от предвиденото. За завишаването на сумата полетяха най-различни оправдания – капацитетът не бил добре изчислен, с новите седалки имало проблеми, консумативите стрували скъпо...

На всичко отгоре преди няколко дни варненският градоначалник Иван Портних заяви, че и тези пари няма да стигнат. Нужни били още, които щели да бъдат за сметка на общинския бюджет. Този път виновни се оказаха... подпочвени води, които ненадейно бликнали. И всички проектанти на сградата – нови и стари, се били объркали.

Варненските общински съветници решиха през януари да следят стриктно всеки харч на Портних. Още повече, че през есента ще се проведат местни избори, а по традиция предизборно харчовете се утрояват. Самият съвет обаче е доминиран от ГЕРБ и е спорно доколко ще контролира кмета. Все пак става дума за пари, отпуснати без обществена поръчка.
На заседанието на старейшините стана ясно и колко са „липсващите” средства за довършване на ремонта – 1,5 млн. лв. Засега. А краят му още не се вижда.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки