Уличните лампи в Търново се конкурират за пари с хандбала


Уличните лампи в Търново  се конкурират за пари с хандбала
Статуквото се запази – Велико Търново ще продължава да свети през нощта като в бял ден
13 Февруари 2015, Петък


Великотърновските съветници трябваше да разпределят едни 100 хил. лева и умуваха да се спре ли разхищението на пари от общинската хазна за улично осветление

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

и да се дадат допълнително пари за спорт, или да се продължава със старата песен „И вълкът сит, и агнето цяло”.
Футболът и хандбалът в старопрестолния град да получат допълнителна финансова инжекция, а парите да дойдат от уличното осветление – това бе идеята на опозицията в Общинския съвет, но тя буквално взриви комисиите в местния парламент и извънредната сесия за приемане на тазгодишния бюджет.

С 55 хил. лв. може да се намали абонаментът за поддръжка на уличното осветление във Велико Търново и 37-те населени места на общината, а още 50 хил. лв. е възможно да бъдат спестени от сметките за ток, показват грубите изчисления. От икономисаните пари на данъкоплатеца 70 хил. лв. да отидат за нововъзраждащия се футболен клуб „Етър”, а останалите 30 хил. лв. за болярската спортна гордост - женския хандбален отбор „Етър 64”, който е абсолютен и дългогодишен национален първенец. Наскоро футболният тим беше поет от легендата в треньорските среди Георги Василев.

50 лева на година излиза поддръжката на една улична лампа, а общо в града осветителните тела са 12 500. За тях в миналогодишния бюджет на Велико Търново бяха заложени 490 хил. лв., а са похарчени 625 хил. лв. Общо за тока на уличното осветление за м. г. бяха планирани 972 хил. лв., а бяха платени 1,314 млн. лв. Предвидените за тази година средства са от същия порядък. С по-добра организация тези разходи може да бъдат намалени и така да се намерят допълнително пари за футбола и хандбала, пресметнаха съветниците от опозицията.

Великотърновското улично осветление от много години се поддържа от частната фирма „Хит” ООД, която е приближена на ГЕРБ. Дружеството, специализирано в осветителна техника, всъщност получи едни от най-тлъстите поръчки по европроектите, но не за осветление, а за изграждане на паркове, т.е. за строителни работи. Последната хапка от партийно разрязаната баница във Велико Търново е поръчката за над 1 милион лева за обновяването на парк „Света гора” по великотърновските чукари.

„Нито футболният, нито хандбалният отбор са общински. Те имат предвидени субсидии от общинската хазна. Нещата на полугодието може да се променят. Нека да видим и спонсорите на двата тима какво правят“, контрира инициативата кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ).


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки