МВР заразено с „Червеи”


МВР заразено с „Червеи”
Светлозар Лазаров трудно ще излезе сух от скандала с „червеите“
13 Февруари 2015, Петък


В новия скандал за незаконно използване на СРС са забъркани мнозина, а жертвата е информационната сигурност на вътрешното ведомство

Автор: Анна Александрова

Очаквано ГЕРБ събра нужната парламентарна подкрепа, за да възстанови с промени в Закона за МВР институцията такава, каквато бе при предишното правителство на Бойко Борисов, когато вътрешен министър и вицепремиер бе сегашният председател на ПГ на партията Цветан Цветанов (за неволите му покрай съдебната власт четете на стр. 8). В сряда промените в закона бяха гласувани на второ четене и така реорганизацията стана факт.

Занапред главният секретар на МВР отново ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Това се отнася и за председателя на ДАНС, а ГДБОП се изважда от структурите на агенцията и се връща в МВР. Промените в закона на МВР предвиждат и възстановяването на Главна дирекция „Национална полиция“ в структурата на МВР.

Това предвиждаше и предишната редакция на закона, която бе променена от 42-то Народно събрание. Тогава мнозинството реши, че главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок пет години. Именно в съответствие с този текст бе назначен сегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, издигнат от БСП.

Надали е излишно да се прогнозира, че той най-вероятно в скоро време ще се раздели с поста си. Лазаров трудно ще излезе сух и от набиращия скорост пореден скандал за неправомерно използване на СРС, придобил публичност като разработката „Червеи”.
При все че самият той нееднократно декларира, че няма нищо общо с операцията, проведена от дирекция „Сигурност” в МВР (бившата „Вътрешна сигурност”), която е на пряко подчинение на вътрешния министър – фактът, че става дума за широкомащабна операция по търсене на къртици в МВР, вече е оценка и за работата на главния секретар, който е най-висшият професионален ръководител в системата.

Думите на Лазаров, че е научил за тази разработка от медиите, както и препратката му към прокуратурата като поръчител на използването на СРС – всъщност на поставянето под пълен контрол на цялата информационна система на МВР и сървърите, които я обслужват – на този етап още повече засилват усещането за сериозни пропуски в сигурността на информацията, с която разполага и работи вътрешното ведомство.

Призракът на Цветан Василев

Някои дежурни коментатори на темата, като например шефът на легия „Антимафия” Григор Здравков, говорят, че с данни от информационните масиви на МВР са съставяни досиета на бизнесмени и политици по поръчка на „фалирал банкер”, като недвусмислено се визира мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Който пък в случая бил част от „групировка, която включва в себе си бивши силоваци, депутати, бизнесмени и политици от различни партии”.

Не е за подценяване и казаното от депутата от РБ и председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност ген. Атанас Атанасов, че разработката „Червеи” е целяла подслушването и въобще държането „под око” в продължение на 300 дни на протестиращите срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, както и срещу правителството на Пламен Орешарски въобще.
Премиерът Борисов, вътрешният министър Вучков, както и ДАНС нееднократно твърдяха, че това не е така, но пък служебният премиер Близнашки в прав текст заяви, че няма никакви съмнения, че са били подслушвани протестиращи.

„Аз на няколко пъти констатирах, че се осъществява подслушване - за мен това не е спорен въпрос“, изтъкна проф. Близнашки в едно свое радиоинтервю. Според него е по-важно какво е останало като следи в архивите на съответните служби, „защото става ясно, че не става въпрос чисто и просто за обичайното подслушване, а за нещо много по-сериозно“.

Министърът: Има системен проблем

От досегашните коментари по скандала на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков нещата изобщо не стават по-ясни.
Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това казва по време на заседанието на правителството в сряда министърът на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с разработката „Червеи”, става ясно от стенограмата.

Вътрешният министър подчертава, че констатациите на Бюрото за контрол на СРС за допуснати осем групи сериозни нарушения са направени след сезиране от негова страна на 2 декември в резултат на проверки, направени във вътрешното министерство. След което допълва, че  още на 2 декември е сезирал и други институции, които вече предприемат някакви мерки – нещо, което бе потвърдено и в изявление на прокуратурата,  която съобщи, че работи по случая.

Има и проверка на прокуратурата

По-рано през седмицата, от съобщение на прокуратурата стана ясно, че на 13 ноември 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров е издал разпореждане за извършване на такава проверка в Дирекция „Сигурност“ на МВР. Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като освен посочената дирекция, са обхванати и „Информация и архив“ и „Инспекторат“ на МВР (само по отношение на дейността по Закона за СРС).
Резултатите са изложени в доклад, представен на главния прокурор, а на 26 януари пълно копие от преписката е било изпратено на министъра на вътрешните работи.

В съобщението на прокуратурата се допълва, че разследването обхваща и начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование „Червей“.
То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Проверяващият екип е установил, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни.

Обектът на СРС, разрешаването му (мотиви, срок), начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на Закона за СРС подлежат на детайлно изясняване, с оглед преценка за евентуални престъпления, завършва съобщението на прокуратурата.
Казано с други думи, засега са забелязани „Червеи” на върха на айсберга МВР. Проблемът е голям и системен, публичен и от съществена важност както за сигурността на информационните масиви в МВР, така и за спазването на законите за използване на СРС.

А освен това може да се окаже, че в МВР е действала организирана престъпна група за източване на информация, както и че зад всичко това стои всесилната някога ръка на банкера Цветан Василев, който на този етап струва на данъкоплатците около 4 млрд. лева, изплатени на вложителите в КТБ по силата на закона за гарантиране на влоговете.

Разбира се, не може да се изключи и вариантът да са били подслушвани и дори профилактирани мнозина от онези добре организирани „протестъри”, някои от които носеха плакати: „Не сме платени – мразим ви безплатно!”. Поне така твърди бившият протестиращ и неотдавнашен служебен премиер Георги Близнашки.
Май наистина става дума за айсберг, от който се вижда само върхът.


Целта на разработката е била да се държат „под око“ (по-провилно е да се каже под ухо) протестиращите срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС Сотир Цацаров издал разпореждане за извършване на проверка в Дирекция „Сигурност“ на МВР още през ноември м.г.

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки