Фермери потърсиха подкрепа от Патриотичния фронт


Фермери потърсиха подкрепа от Патриотичния фронт
На среща с фермери в Бургас стана ясно, че по инициатива на депутатите от ПФ ще бъде променен Законът за данъка върху добавената стойност
13 Февруари 2015, Петък


Земеделци и животновъди настояват за промяна на нормативни актове, които ги натоварват с допълнителни разходи

Автор: Десант

Фермери и животновъди потърсиха помощта за решаване на редица свои проблеми в приемните дни на народните представители от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. От селскостопанския бранш изложиха своите предложения за промяна на нормативни актове, които в досегашния си вид затрудняват и натоварват с допълнителни разходи производителите.

На 9 февруари в Бургас в приемния ден на депутатите от родолюбивата коалиция Валери Симеонов и Христиан Митев земеделците споделиха с тях затрудненията, които изпитват след промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), влезли в сила от 1 януари 2015 г. С тях се въвежда изискване ведомствените бензиностанции, изградени в личните стопанства на фермерите, да бъдат оборудвани с нивомери за електронно отчитане на горивото, които да са свързани с Националната агенция по приходите.

Така според данъчните ще се пресекат евентуални опити за контрабанда на дизела и бензина. Монтирането на уредите обаче ще коства на всеки земеделски производител над 20 хиляди лева, което за тях представлява огромен и непосилен разход. 
На всичко отгоре, той не е и оправдан, защото, както твърдят самите фермери, горивото от тези бензиностанции не е за продажби, а само за лични цели и работа.

„Изискването е нелепо, защото бензинът за селскостопанските машини е закупен от официални търговци, като е заплатен начисленият ДДС, а с монтирането на нивомерите ще се окаже, че хората заплащат налога два пъти“, изтъква председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров, който също дойде на срещата с депутатите.
Парламентарната група на Патриотичния фронт още в началото на годината подкрепи земеделските производители, когато се появиха първите сигнали за проблеми от поправките в  ЗДДС.

„Това бе прибързан и необмислен ход на Министерството на финансите. След разискванията в парламентарната Комисия по земеделие и храни по инициатива на депутатите от Патриотичния фронт Петър Петров и Емил Димитров министерството отстъпи от своята позиция и предстои Наредбата за прилагане на ЗДДС да бъде променена. Така ще се избегне монтирането на измервателните уреди“, заяви в края на приемния ден Христиан Митев.

Несправедливостите в селското стопанство и разпределението на европейските субсидии за животновъдите пък бяха тема на срещата на народния представител от Патриотичния фронт Петър Петров със земеделски производители от Сливенския регион, състояла се в Кермен на 8 февруари.
„В Кермен, Сливен и Драгоданово положението на фермерите е плачевно.

Трябва час по-скоро да се премахне порочната практика хора, които не притежават реално животни, да получават огромни средства от Европа. В много от малките общини често се случва корумпирани чиновници да присвояват парите от така наречените „бели петна“ в земеделските земи, за които не се плаща никаква аренда на реалните собственици“, подчерта Петър Петров. Той разясни на присъстващите и новите изисквания за отпускане на финансиране по оперативна програма „Земеделие“ за отглеждане на животни с висок селекционен контрол и изграждане на ферми по германски модел.

„В Сливенско, подобно на други области в страната, стои и проблемът с липсата на подходяща инфраструктура, което спъва развитието на земеделието и животновъдството. Затова Патриотичният фронт ше предложи промени в нормативната уредба, които ще позволяват предоставянето на данъчни облекчения за инвеститорите в инфраструктурни обекти в малките населени места и особено в региони със слабо развито селско стопанство“, отбеляза в края на срещата депутатът.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки