Игра на правосъдие: Цветанов опасен за обществото, но не съвсем


Игра на правосъдие: Цветанов опасен за обществото, но не съвсем
13 Февруари 2015, Петък


По пародия на съдбата той ще отговаря не за незаконното използване на СРС, а за... отказ да подслушва

Автор: Борислав Михайлов

Би било интересно, ако един популярен сайт за залагания бе включил в раздела си „Случайни събития” въпрос: „Ще влезе ли Цветан Цветанов в затвора за това, че не е разрешил използването на СРС ?”. Или дори обратното питане: „Ще осъдят ли Цветан Цветанов за неупражнен контрол, довел до противозаконно използване на СРС?”.

Това са въпроси с достатъчно висока степен на непредсказуемост, което ги прави съвсем удобни за подобни сайтове. Защото залаганията в същината си са бизнес начинания, чиято крайна цел е да спечели „банката”, а не споделящите преобладаващото обществено мнение.
Проблемът е, че отговорите на тези въпроси нямат фиксиран краен срок, тъй като машината на правосъдието се движи със собствена скорост.

Не знам кога и дали Цветан Цветанов ще бъде осъден на трета инстанция за тези прословути шест парафа „Не!!!”, донесли му 4-годишна ефективна присъда на първа и втора инстанция. Но знам, че ако бяхме нормална държава – да кажем толкова нормална, колкото САЩ – осъдените на лишаване от свобода щяха да бъдат отвеждани в затвора директно от залата на първоинстанционния съд. Без да бъдат лишавани от правото да обжалват, естествено…

С подкрепата на Румен Петков…

А иначе в момента, колкото и странно да звучи, общественото мнение съвпада с вътрешното убеждение на Цветанов, че е невинен по така повдигнатото обвинение, защото не е първият вътрешен министър, отказал използването на СРС по свое усмотрение.
Поне в това отношение двамата с депутата от АБВ Румен Петков са като скачени съдове. Има и друго общо между тях обаче. Били са министри на вътрешните работи, без да са завършили право: Цветанов е възпитаник на ВИФ, а Петков – на математическия факултет на Пловдивския университет.

И още – и срещу Петков са водени четири дела, но пак е депутат, също като Цветанов. И не на последно място – и на Румен Петков не му се вярва, че Цветан Цветанов ще влезе в затвора точно заради това, в което го обвиняват.
Някои биха направили връзка между осъдителната присъда на бившия вътрешен министър и поредния ГЕРБоносен поход срещу критикуваната от Брюксел нереформирана съдебна система, заплашващ най-малкото с предсрочно освобождаване на сегашния Висш съдебен съвет и сериозно редуциране на правата на тези кадровици, наричани не на шега „съдебното правителство”.

Подобна логика обаче подхожда повече на самия Цветанов, отколкото на страничен наблюдател на действията на четвъртата власт. Мотивите, с които Софийският апелативен съд потвърждава на 100 процента произнесената на първа инстанция присъда „4 години лишаване от свобода, 5 години – без право да заема ръководни длъжности”, заемат цели 34 страници.

В тези мотиви присъства и подробна, многостранна характеристика на подсъдимия, неговите деяния и степента на обществена опасност, заради която се налага превъзпитанието му в затворническо общежитие от отворен тип.
Бихме могли да наречем това описание просто очерк. Написаното в него обаче несъмнено звучи по-тревожно дори от съмненията дали произнесената присъда ще бъде приведена в изпълнение или не.

И този човек е бил министър?

"Всяко едно неизпълнение на служебни задължения рефлектира изключително негативно върху управлението на административната система на министерството на вътрешните работи, на взаимодействието със съдебната власт, която се явява независима и неподконтролна на полицейските служби и на министъра на вътрешните работи лично, подкопава доверието на обществото и ерозира устоите на държавността.
Поради това и конкретно извършеното деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, деецът е проявил едно изключително грубо незачитане на разделението на властите, на неспособност да изпълни законовите си задължения, довело до осуетяване на наказателно преследване по отношение на полицейски служител и свързани с него две лица.

Обществена опасност всъщност прозира и в цялостното поведение на дееца”, пишат апелативните магистрати в мотивите си към присъдата. Там всъщност, не е пропуснато да се отбележи и, че като „резултат от публичната дейност на този подсъдим в качеството му на министър на вътрешните работи – за първи път в новата история на страната тя е била осъждана, при това нееднократно, от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за неспазване на основни принципи на правовата държава от публични личности, високопоставени дейци на правителствената администрация. Тези осъждания са за публична намеса в дейността на съдебните органи и нарушаване на презумпцията на невиновност.“

Съдът продължава да забива „пирони в ковчега на мъртвеца“:
"Обществото има очаквания, а законът изисква безупречно изпълнение на задълженията на този пост, който е изключителен по своя характер и се ползва с изключително също така обществено доверие, тъй като от него се очаква спазване на закона и защита правата на гражданите. Вместо това е проявено поведение, което е във висша степен нетърпимо и което показва, че степента на обществена опасност на подсъдимия е твърде висока, като се е оказал не на висотата на заемания пост и на законовите изисквания, неумеещ и неготов за законопослушание.“

***
„Подсъдимият е осъществил незаконен контрол над действията на разследващите органи, което е недопустимо и симптоматично за пренебрегването на принципа за разделение на властите, за фаворизирането на една власт за сметка на друга и в крайна сметка за елиминиране на принципите на демократичното управление като цяло".

***
“Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения. Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона. Обществената опасност е също висока – за разлика от публичните изявления, тук деецът е действал скрито от обществото с висока степен на засягане на законоустановения порядък".

...Ето това е оня очерк за човека, политика и министъра Цветан Цветанов, който от години върви в България под формата на нещо като народна песен. Фрагментарно – за това или онова, например за едни 5-6 апартамента; спорадично – след поредния показен арест в стил „МВР пикчърс” или заради изказване, че председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова покровителства организираната престъпност; откровено цинично и с неприкрита политическа цел – като разказаните в парламента СРС-та, от които ставало ясно, че горнооряховски лекари са убийци на бебета; самохвално и самодоволно – намерихме „октопод” и му отрязахме главата, пипалата, опашката и чистата вода…

И накрая ще излезе сух от водата

Поне в това е сигурен адвокатът на Цветанов – Менко Менков. Според него, за да се избегне реален коментар за причините за отказите, съдът е прекрачил границите на разумния тон.
"Публични изказвания на министъра могат да бъдат обект на политически анализ на негови опоненти, наблюдатели, журналисти, но не могат да бъдат като причина, посочена от съд за извършено деяние, което е предхождало тези негови изказвания", коментира Менков тези дни в студиото на bTv.

По отношение на усещането за "всесилност и всепозволеност", което САС открива в действията на ексминистъра, Менков коментира: "Изключително притеснителни са мотивите в тази посока, защото те приличат по-скоро на едно политическо афиширане на неприемане на действията на Цветанов като вътрешен министър."
Адвокат Менков прогнозира, че Върховният касационен съд или ще оправдае Цветан Цветанов, или ще върне делото за ново разглеждане на някоя от двете предходни инстанции.
Звучи като спомен от бъдещето…

Анализирай това
„Всяко едно неизпълнение на служебни задължения рефлектира изключително негативно върху управлението на административната система на министерството на вътрешните работи, на взаимодействието със съдебната власт, която се явява независима и неподконтролна на полицейските служби и на министъра на вътрешните работи лично, подкопава доверието на обществото и ерозира устоите на държавността.“
Цитат от мотивите на САС


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
обективен безпартиен
17.02.2015 14:45:09
0
0
ЦВЕАНОВ Е ДЯСНВИА РЪКА НА БОЙКО.АКО ГО ОСЪДЯТ ЩЕ НАВРЕДЯТ НА ГЕРБ ,ОСОБЕНО ЗА ПРЕСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИТОЧНО ТОВА ЦЕЛЯ И ОПОНЕНТИТЕ МУ ОТ БСП ,АТАКА.ВХЪВ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ ИМА ДОЛУ ГОРЕ НЯКАКВИ ПРОМЕНИ .САМО В СЪДС/МА НЯМАШЕ.ВИДЯХ ПО ТВ ,КАК ВИДНИ ПРЕСТХПНИЦИ КАТО ГИ ВОДЯТ В СЪДА СЕ СМЕЯТ,ВМЕСТО ДА СА УГРИДЕНИ.ТОВА ЗА КАКВО ГОАОРИ ,ВИЕ ПРЦЕНЕТЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки