Наследено отстъпено право на ползване


Наследено отстъпено право на ползване
12 Февруари 2015, Четвъртък


Наследих от сестра си етаж от къща заедно с парцел – отстъпено право на ползване – вещно право на ползване, за което плащам данък (за земята и за етажа).


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Мога ли да заградя наследения от мен терен ?
Кои институции трябва да бъдат уведомени и кои правни норми трябва да бъдат спазени от мен?
Парцелът, за който става дума, е общинска собственост. Как мога да го ползвам пълноценно и какви дейности мога да извършвам на този терен?
Стойко Миков,
Бургас

Основната нормативна уредба на правото на ползване се съдържа в Закона за собствеността (ЗС) чл. 56 – 62. Правото на ползване включва правото да се използва вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено. Ползвателят не може да отчуждава своето право.
Ползвателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползване.

При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние.
Ползвателят е длъжен да застрахова вещта в полза на собственика и да плаща премиите за застраховката, ако не е постановено или уговорено друго.
Ползвателят е длъжен да съобщава на собственика за всяко посегателство върху собствеността.

Правото на ползване се погасява със смъртта на ползвателя, с погиването на вещта, а също и ако не се упражнява в продължение на 5 години.
Сключените от ползвателя договори за наем на полски имоти остават в сила до края на текущата стопанска година, ако правото на ползване се прекрати преди това.
Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползване, ако ползвателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.

Когато става въпрос за имот общинска собственост, се прилагат правилата на чл. 39 от Закона за общинската собственост, а именно право на ползване върху имоти и вещи - частна общинска собственост, се учредява след решение на общинския съвет от кмета на общината чрез публичен търг или публично оповестен конкурс.
Срокът на правото на ползване се определя от общинския съвет и не може да бъде по-дълъг от 10 години, освен когато в закон е предвидено друго.

В случаите, когато лицата, на които може да се учреди право на ползване, са определени със закон, то се учредява без търг или конкурс след решение на общинския съвет, по ред, определен в наредбата за управление и разпореждане с общински имоти и вещи.
Безвъзмездно право на ползване се учредява без търг или конкурс след решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците.

Когато лицата, на които може да се учреди безвъзмездно право на ползване, са определени в закон, то се учредява без търг или конкурс след решение на общинския съвет, прието с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците, по ред, определен в наредбата за управление и разпореждане с общински имоти и вещи.
Въз основа на резултатите от търга или конкурса, съответно - на решението на общинския съвет, кметът на общината издава заповед и сключва договор.

Видно от изложеното, следва да се обърнете към Община Бургас с оглед изясняване на правния статут на ползвания от вас парцел, необходимостта от заплащане на цена за правото на ползване, ако то е учредено възмездно, евентуалното  застраховане на имота, както и дали имате право да го заградите. 

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки