Имат ли давност неплатените сметки към Енергоснабдяване?


Имат ли давност неплатените сметки към Енергоснабдяване?
12 Февруари 2015, Четвъртък


Група съсобственици сме закупили апартаменти в сграда, която още е в строеж, но строителният предприемач се оказа измамник и не я завърши.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Сагата е много дълга, но в крайна сметка сега сме принудени сами да я доизградим.
Строежът е прекратен още през 2003 г., като дотогава фирмата изпълнител е натрупала задължение около 5000 лв. за електроенергия. Партидата е на името на строителя Валери Господинов, който беше осъден през 2005 г. и договорът за строителство беше прекратен.
Сега, за да пуснат ток в сградата, от Енергоснабдяване искат да заплатим сумата, дължима от Валери Господинов. Дали бихме могли да бъдем освободени от това задължение, тъй като са минали повече от 5 години?
Ж. Герджикова

Интересуващата ви уредба се съдържа в чл. 110 – 120 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Давността започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. Съгласно чл. 111, б. „в” с изтичане на тригодишна давност се погасяват вземанията за периодични плащания.

В мотивите на Тълкувателно решение №  3 от 2011г. на Върховния касационен съд е установено, че вземанията на топлофикационни, електроснабдителни и водоснабдителни дружества, както и на доставчици на комуникационни услуги са периодични плащания по смисъла на чл.111, б.”в” ЗЗД и за тях се прилага тригодишна давност.
От изложеното е видно, че дължимите от вас суми към Енергоснабдяване за срок от 2003 до 2011 г. са погасени по давност. 

С погасяването на главното вземане се погасяват и произтичащите от него допълнителни вземания за лихви, макар давността за тях да не е изтекла. Следва да имате предвид, че давността не се прилага служебно.
Необходимо е да направите възражение за изтекла давност в рамките на започнало съдебно производство или след получаване на покана за доброволно изпълнение в рамките на изпълнително производство.
В последния случай е важно да възразите веднага, за да не изпуснете 14 дневния срок посочен в поканата.  

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки