Символ верую на военното ни разузнаване


Символ верую на военното ни разузнаване
ген.-полк. Васил Зикулов
11 Февруари 2015, Сряда


Генерал-полковник Васил Зикулов го нареди след трите най-мощни разузнавателни централи в света –  ЦРУ, КГБ и МОСАД

Автор: Борис Цветанов

Тази седмица на почтената 91-годишна възраст на праведниците ни напусна генерал-полковник Васил Зикулов – най-дългогодишният началник на военното разузнаване, управлявал го в продължение на 23 години, и то в неговия най-драматичен период – до края на Студената война.

За него ще е достатъчно дори само едно изречение, казано на прощаване от кадровия военен разузнавач Димитър Димитров: „Това беше ръководителят, който нареди българското военно разузнаване непосредствено след първите три най-мощни разузнавателни централи в света –  ЦРУ, КГБ и МОСАД, с особен принос в добиването на изпреварваща информация срещу световния тероризъм и ислямския фундаментализъм".
Смъртта завари Васил Зикулов в момент на неистов популизъм на „Ксеркса срещу шепа спартанци", т. е. на патриоти от военното разузнаване в битката им срещу, по думите на самия генерал: „национално безотговорния, юридически безграмотния, несправедлив, противоконституционен закон за архивите, в който без никакви основания наред с носещи вина лица, се произнася присъда над десетки хиляди достойни българи”.

Байрактарите на унищожителите на българските тайни служби зарязаха невършещата работа анатема „доносник" и сега се надпреварват да обвиняват военното ни разунаване, че било придатък на чужда държава. Достойни депутати от Патриотичния фронт водят неравна битка, отвръщайки на удара с разобличаване на нелепостите чрез примери от сегашно време, в които наистина се служи на чужда държава. Защото военното ни разузнаване не е служило на СССР и това е искано дори от самия Сталин: „Съветски инструктори биха донесли повече вреда, отколкото полза".
Но да оставим кошмара на пещерните антикомунисти на мира и да видим какво казват в наше време новите братушки.

„Служебната сигурност на Великобритания, Канада, САЩ, Нова Зеландия е тясно свързана помежду си чрез редица тайни споразумения за сътрудничество. Широко се обменят похвати и методи на разузнаване" – отбелязва „Обзървър“ на 16 декември 1979 г.
Биографите на британското разузнаване Джонатан Блоч и Патрик Фицджералд пишат: „По-голяма част от операциите на М 6 (военното разузнаване, б. а.) се извършват съвместно с ЦРУ, което означава, че връзките с американците са от първостепенна важност за М 6 ".

Ще приключим с байрактарите на войствената некомпетентност и непочтеност с думи на Ричард Хелмс, шеф на ЦРУ в периода 1965-1972 г.: „Разузнавателните операции са ключов момент в политиката на една държава. И всички сили, които смятат, че разузнаването е неморално, трябва да са наясно, че историята доказа, че световни сили, възприели такава идея за поведение, не са просъществували дълго".

Това ни чака, след като некомпетентни политици, депутати като бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев, носещ се като лебедова песен със самочувствието на властелин на политическия ни елит, и всякакви политолози са тръгнали на нов лов на вещици в похода си на принизяване на рицарите на честта до нивото на махленските клюкари. Под един знаменател днес се поставят Гинка Гранатова, за която писахме как преди 30 години накара да загубят задълго съня си сума ти шефове на НАТО, и националпредател като Ахмед Доган.

По силата на редица обстоятелства хората на военното разузнаване не можеха със своята работа зад граница да бъдат и доносници. За чест на военното контраразузнаване трябва да кажем същите думи, но и да добавим, че поради редица бюрократични недоразумения то дълго време е било под шапката на МВР.

За да стане ясно и на читателя, който не е длъжен да бъде кой знае колко вътре в тази особена материя, нека прибегнем към думи на Васил Зикулов, който знаеше повече от всички и го написа в книгата си „Военното разузнаване на България и Студената война": „Новият лов на вещици обслужва интереси вън от България, защото закони за достъп до архивите бяха приети във всички държави, бивши съюзници на СССР, което означава, че всичко това се ръководи от общ единен център. На света има само една организация, която може да сформира такъв център и да постигне нещата да изглеждат така, като че ли се осъществяват по поръчка на самите правителства и в отговор на искането на широката общественост. Тази организация е ЦРУ!"

Само благодарение на Васил Зикулов и цяла плеяда български военни разузнавачи не се повтори позорът, който се разигра, след като начело на цивилното ни разузнаване застана нищо неразбиращият от шпионаж генерал (?) Димо Гяуров. Той беше човекът, който заедно с бившия поет с китара, след това президент Петър Стоянов ходиха до Вашингтон и завръщайки се изрече историческата фраза: „България и ръководената от мен служба НРС нямат вече никакви тайни от САЩ и ЦРУ".
Ще отбележим само, че М 6 ревниво си крие определени тайни и върши откровен шпионаж срещу САЩ.

Сега да осветим още един въпрос, изтъкван като огромна грешка на прехода – унищожаването на досиетата, което щяло да ликвидира всичките тези четвъртвековни колизии. Оперативните архиви са опасно нещо. Пак ще дадем пример с Великобритания – там има засекретени документи на тайните служби още от ХVІІ век. Агентурните дела можеха да бъдат използвани не само за разкриване на истината, за която настояваха първо, още живите репресирани политици, но и за постигане на престъпни цели във вреда на държавата (каквото и се получи), служейки за политически шантаж, компромати и рекет. Във времето, в което почти бе постигнат консенсус между всички политически сили в парламента, гласуването бе отложено поради липса на време. На другия ден БСП застана на позиция, че това трябва да бъде извършено със закон.

И услужи най-вече на пълното с доносници СДС.
Генерал Васил Зикулов сам беше последният бастион на активната съпротива срещу нескопосания – както самият той казваше – антинационален закон, с който се подлагаха на дискриминация не само всички виновни и невинни служители на ДС, но десетки хиляди бойци на военното разузнаване, които винаги са изпълнявали задачи, свързани единствено със защитата на мира, териториалната цялост и отбраната на България.

Апетите на ЦРУ стават повече от ясни, ако отбележим, че наша военна агентура е била разположена не само в Анкара, Истанбул и Одрин, но още в Атина, Рим, Триест, Париж и Лондон. От специалисти съм чувал за наш военен разузнавач, работил като офицер в самия Шести американски флот. „Не ние предизвикахме Студената война – писа Васил Зикулов. – Тя ни бе наложена от САЩ, ръководейки се от имперски интереси. Нас ни застрашаваха и ние следяхме военните приготовления на евентуалния агресор."

Военните разузнавачи работеха не само за България, но и за страните, в които разузнаваха и това трябва да се знае, защото в цял свят разузнавачите сами са си държава. Някога Алън Дълес бе казал, че „разузнаването е мръсна работа, затова трябва да бъде поверено на джентълмени". Нашите разузнавачи не бяха рицари на плаща и кинжала, а джентълмени, рицари на честта. Мнозина дадоха и живота си, някои дори загиваха под чужди имена, погребани далече от родината си.

Накрая ще кажем на противниците ни с амбиции вселенски и възможности махленски: водещи западни историци вече написаха, че Втората световна война беше спечелена от разузнавачите, а Третата световна война не избухва главно заради приноса на военните разведчици.
Васил Зикулов сам написа и епитафията на достойния си живот, отдаден на военното разузнаване: „Отиваме си с неумиращата надежда, че историята още не е казала последната си дума. Отиваме си с увереността, че борбата за последователна демокрация и справедливост не е безсмислена и безперспективна".

В друго свое изявление той признава: „Животът ми беше тежък. Бях преследван и гонен като куче. Но живях интересно. Смея да кажа – и честно. Може би „вината“ на нашето поколение бе, че обичахме България”.


Ген. Зикулов (в средата) с Добри Джуров и шефа на съветското военно разузнаване Пьотър Ивашутин по време на честване на 9 май през 1984 г. Корицата на второто допълнено издание на „Военното разузнаване на България и Студената война На 12 януари т. г. бе отбелязана 107-годишнината от създаването на българското военно разузнаване

В категории: История , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
privat opinion privat solution
15.02.2015 06:04:30
0
0
AMI MNOGO HORA KOITO SA GI ZABARKVALI V AGENTSKI I SPIONSKI ISTORII NE ZNAELI SHE GI ZABARKVAT I ISPOLSVAT I KATO PRIMAMKI I KATO BEZPLATNI INFORMATORI I
KATO NOSITELI NA INFORMAZII KATO IM VNEDRJAVALI V TJAHNOTO OKRASHENIE PODSTAVENI LIZA ILI SA GI PRINUSHDAVALI SAS ZAPLAHI ILI SA GI KUPUVALI ILI SA PRAVELI HIBRIDNI RASRABOTKI NA TESI KOITO SA SMJATALI ZA PODHODJASHTI ZA SABIRANE NA INFORMAZII I RAZPROSTRANENIE NA DESINFORMAZII
ZATOVA E DOBRE KOJTO LJUBOPITSTVA NA TASI TEMATIKA DA SI NABAVI LITERATURA
I GLEDA FILMI NE SAMO ZA JAMES BOND INSPEKTOR MAIGRET ,SHERLOK HOLMS COLOMBO
NO I KNOGI ZA GENERAL KALUGIN ,FILBI ,TIEDKE ,PENEV, ANTONOV I DRUGI I DA SI NABAVI PRAVNI ZNANIA I ZA SAMOOTBRANA NA LISHNI MNENIA VASGLEDI INTERESI AKO SE SHUSTVA OSHTETEN OT AGENTI SPIONI I DRUGI NELOJALNI KONKURENTI I BANDITI I PRESTAPNIZI S KOITO RABOTJAT I MNOGO OT TAJNITE SLUSHBI I OT TAKIVA KOITO SHETAT TOVA KOETO NE E PREDNASNASHENO ZA TJAH .
AZ AKO SAM KUVEJT I SI PATIL ILI PATJA OT PODOBNI SADDAM OVZI KOITO SA SE NASTANILI V MOJA DOM I SHIVOT KATO VID OKUPAZIA NESAVISIMO DALI E PRES KOMUNISTISHESKO ILI POSTKOMUNISTISHESKO VREME MOGA SAMO DA PRIPOMNJAM NA SADDAM OVZITE KAK SVARSHIHA SADDAM OVZITE ZA DA MOGA DA SE ZASHTITJA KATO KUVEJT AKO SAM KUVEJT NO TAJ KATO NE SAM KUVEJT A S MOITE FANTASII SHELAJA DA BADA MLAD ZDRAV BOGAT SILEN FERTILEN PLAYBOY I DA IMAM ZDRAVO BOGATO MNOGODETNO SEMEJSTVO
KATO PRI MNOGO BALGARI I NEBALGARI TO MI OSTAVA SAMO DA PRAVJA ANALISI NA TESI I SVARSANITE S TJAH KOITO MI PRESHIHA I PRESHAT NA TOVA NESAVISIMO DALI SA BALGARI ILI NEBALGARI I MOTIVITE IM I DA OSTAVJA KONKURENZIATA IM DA IM PRAVI ANALISI I KOMPROMATI I DA GI PROSVETLJAVA A NA TAJNITE I NETAJNITE SLUSHBI IM POSHELAVAM DA SI GLEDAT RABOTATA V RAMKITE NA ZAKONNITE VASMOSHNOSTI I AKO NE ISKAT I NE MOGAT DA POMAGAT PONE DA NE PRESHAT TAKA KAKTO AZ SI GLEDAM RABOTATA
i taj kato ne obisham shalga ,i drugi napravlenia a latino mariacci musika
ot pevzi kato pedro infante vicente fernandes javier solis i dean martin frank sinatra i sheni koito otgovarjat na predstavite mi i sa s jasen proishod biografia zdravoslovni sastojania
4
бай кольо на 90
14.02.2015 07:59:10
0
0
СЛЕД ТУРСКОТО ИГО ИМАМЕ САМО НЯКОЛКО ВЕЛИКИ ВОЕНАЧАЛНИЦИ,--КНЯЗ БАТЕМБЕРГ,ГЕН. ВАЗОВ/НАПРАВИ ЗА СМЯХ АНГЛИЧАНИТЕ И ГЪРЦИТЕ/ГЕН.КОЛЕВ-РАЗКАТА ФАМИЛИЯТА НА РУМЪНЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ ПРИИТУТРАКАН,ГЕН.ЛУКОВ УМЕН И НТЕЛИГЕНТЕН ПАТРИОТ И ВОЕНОНАЧАЛНИК/НАЙ ВАЖНОТО ПАТРИОТ/ И. ГЕНЕРАЛИТЕ ВОДИЛИ БИТКАТА ПРИ ОДРИН./НЕПРЕВЗЕАЕМАТА КРЕПОСТ И НАПРАВИ ТУРЦИТЕ ЗА СМЯХ
.С ТЕЗИ ВОЕННИ ТРЯЬВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ. ГЕН.ДЖУРОВ БЕШЕИДОБЪР КАТО ЧОВЕК НО НЕГАМОТЕНИ/А НАЗНАЧЕН/КАТО ШЕ. Ф НА МНО ОТ СССР КАТО ПОСЛУШНИК.
3
атриот
13.02.2015 16:39:39
0
0
НАШЕТО РАЗУЗНАВАНЕ ЕШЕ ФИЛИАЛ НА СЪВЕТСКОТО.ЗАДАЧИТЕ ОТ АМ СЕ ПОСТАВИЯХА.НО ВСЕ ПАК БЕШЕ ДОБРО.ОСОЬЕНО НА БАЛКАНИТЕ.
2
неутрален обективен наьлюдаиел
13.02.2015 16:34:54
1
0
НАЙ/СИЛНОТО РАЗУЗНВАНЕ Е СПОРЕО МЕНЕ Е МОСАД СЛЕД ТОВА ГРУ/КГ/ И НАКРАЯ/ЦРУ-КОЕТО ИМАШЕ МНОГО ПРОВАЛИ И ЗАМЕСЕНО В АФГАНИСТАН С КОКАИНОВАТА МАФИЯТ,К С ОКУПМИРАНЕТО НА АФГАНИСТАН ОТ САЩ,ПРОИЗВОДСТВОТО НА КОКАИН СЕ УВЕЛИЧИ И СЕГА Е 90 % ОТ СВЕТОВНОТО ПРОИЗВОДСТВО.
1
privat opinion privat solution
12.02.2015 11:12:04
0
0
ami spored mnogo mnenia pres vtorata svetovna vojna rasusnavaniata imaha goljam prinos za vojnata
a naistina njakoi ot rasusnavaneto spomognaha da se predovrati treta svetovna vojna
sega funkziite na rasusnavaneto da sa glavno v ikonomisheskoto rasusnavane
e po zdravoslovno
az kato privat person imam pravo na promenlivi mnenia i imam merak da rasusnavam bogati semejstva s hubavi mladi dashteri po anaj dobrite kurorti po sveta i ako pri balgarskite dashteri njamam uspehi to togava pri nebalgarskite
dashteri moshe da imam i taj kato JAMES BOND 007 igral v mnogo uspeshni filmi az
za da ne sam plagiat moga da se opitam da igraja v roljata na MISTER MADEJRA
AZORSKI NR ,55555 AKO IMAM FAJDA OT TOVA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки