Мъченикът от пещерата и покровител на животните


Мъченикът от пещерата и покровител на животните
11 Февруари 2015, Сряда


На 11 февруари православната църква почита паметта на свети Власий, когото българите наричат още свети Влас


Според легендата свети Власий живял по времето на император Диоклетиан (Диоклециан) и бил епископ на град Севастия, провинция Кападокия. Неговата служба съвпаднала с гоненията на християните от римските власти. След едно от тези гонения голяма част от населението на града, изповядващо християнството, било избито.
Това е основната причина епископ Власий Севастийски да се оттегли в пещера, намираща се в планината Аргеос. Там той прекарал доста години в пост и молитви. Единствените живи твари край него били дивите животни, на които помагал.

Прекарвайки доста години, изолиран в планината, светецът решил отново да се завърне в света на хората, но неговите врагове се оказали по-силни.
Той е арестуван и измъчван. Умира през 316 г. Няколко години по-късно император Константин Велики обявява християнството като официална религия за цялата империя.
В народния календар денят на свети Влас има важно значение. Той е покровител на болестта влас, от която се разболяват предимно едрите домашни животни – волове, крави, бикове, биволи, юнци и телци.

За да бъде омилостивен светецът, а и самата болест, жените приготвят обреден хляб – две питки. Едната е наречена на свети Влас, а другата на света Петка. Първата се слага в храната на животните, а втората се раздава на съседите за здравето на животните. На рогата на животните се слагат специално приготвени краваи.
В миналото едрите домашни животни и най-вече – волът, са били на особена почит. Това датира още от дълбока древност. Волът е едно от дванайсетте животни, които влизат в календара на нашите предци. В миналото то е било белег на богатство. Който е притежавал повече от едно от тези животни, се считал за състоятелен.

Силата на вола е била обект на възхищение от страна на народния певец. Много често неизвестните народни автори на песни възпяват силата и предаността на животното.
Волът продължава да заема важно място в бита на българите чак до началото на XX век. Той е използван като основното впрегатно животно. Българинът го е впрягал при оранта на земята. Освен за селскостопанска работа, това животно е служило и за транспорт.
Впрегната волска кола била едно от основните средства за придвижване. С навлизането на техниката – съвременните автомобили и селскостопански машини отнели изцяло ролята на вола. Въпреки това, отношението на българина към животното остава същото.

На 11 февруари в пловдивското село Царимир се провежда местният обичай Муфканица. Започва с палене на голям огън от най-възрастните мъже в селото, защото огънят прогонва злите духове и лошото от животните. Жените месят пити, момите правят баници и всички се събират около огъня.
Младите мъже прескачат огъня за здраве, подвиквайки „Му-у-у“. „Да са живи и здрави воловете“; „Тази година едно-две телета, догодина – десет“, подвикват жените и разчупват погачите.

По време на игрите около огъня се краде и най-хубавата мома в селото. „Ако ме надиграеш, ще ти подаря огърлицата от пендари. Ако аз те надиграя, със синджир през селото ще те поведа“.
След тези думи нагиздената мома се хваща на хорото, а момъкът хуква след нея. Девойката я грабват от хорото, качват я на каруца с хубав кон и я отвеждат в дома на ергена.
Старите хора наричат деня още Власовден. Това е последният празник от есенно-зимния календарен празничен цикъл. От тук нататък започват пролетно-летните празници и обичаи.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки