Февруари ще е с много валежи, но и високи температури


Февруари ще е с много валежи, но и високи температури
По-подходящи условия за провеждане на традиционните резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от месеца
10 Февруари 2015, Вторник


Високите януарски температури, достигнали на много места в страната до 15-20оС, нарушиха покоя при част от есенните посеви, провокираха преждевременно набъбване

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

на пъпките при някои храстовидни и дървесни видове.
През февруари агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика и ще се определят от температури и валежи над климатичните норми.
След топлото за сезона време в началото на месеца в средата на първото десетдневие се прогнозира съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за зимуващите земеделски култури. Очакваното застудяване през втората половина от десетдневието ще предотврати преждевременното развитие на част от есенните посеви и трайните насаждения на места в южните и югоизточни райони на страната.

В началото на второто десетдневие се прогнозира  постепенно повишение на температурите, но средноденонощните им стойности в полските райони няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви. Изключения са възможни на места в югоизточните райони и по Черноморието.
През последната седмица на февруари се очаква съществена промяна в агрометеорологичните условия. Прогнозираните наднормени температури ще доведат до възобновяване на вегетацията при зимните житни култури в част от равнинните райони на страната. В края на февруари при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите братене и трети лист, предимно при по-късно засетите посеви.

Наднормените температури в края на месеца ще нарушат принудителния покой при част от овощните култури. При  раноцъфтящите видове (бадем, кайсия, праскова) ще се наблюдава набъбване, а на места в Южна България – и разпукване на плодните пъпки.
През Малък Сечко прогнозираните наднормени валежи ще увеличават почвените влагозапаси предимно в двуметровия слой. В края на януари в еднометровия слой влагозапасите в по-голямата част от полските райони бяха с нива близки до ППВ (пределната полска влагоемност). Горните почвени слоеве бяха силно преовлажнени, а на места в Южна и Източна България част от есенните посеви - наводнени. При пшеницата и ечемика в  районите на Силистра, Шабла, Карнобат, Айтос и др. са констатирани частични повреди от преовлажнение - пожълтяване на листната маса от  долните етажи на растенията.

През февруари честите валежи ще поддържат високо съдържанието на влага в горния слой, което ще възпрепятства подхранването на есенниците с минерални торове, ще забави и предсеитбените обработки на площите, предвидени за ранните пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик). По-подходящи условия за провеждане на традиционните резитби в лозовите и овощните масиви и на зимните растителнозащитни пръскания при овошките ще има през втората половина от месеца.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки