Въведоха извънредни мерки заради огнище на птичи грип


Въведоха извънредни мерки заради огнище на птичи грип
10 Февруари 2015, Вторник


Засега вирусът е изолиран само в Бургаска област, в така наречената „предпазна зона“ влизат няколко общини


Извънредни мерки за сигурност са въведени от Българската агенция по безопасност на храните заради констатираното първично огнище на птичи грип (H5N1) в с. Константиново, област Бургас. Целта е да не се допусне разпространението на вируса сред домашните птици.

Създадена е 3-километрова предпазна зона около самото огнище в селото и още една, наблюдавана зона, която е в радиус от десет км. В нея влизат следните населени места: от община Бургас – гр. Бургас, кв. Меден рудник и кв. Горно Езерово, както и селата Върли бряг и Димчево; от община Камено – с. Черни връх, с. Полски извор и с. Ливада; от община Средец – с. Драчево и Дебелт, и от община Созопол – с. Присад.

Експертите по безопасност на храните гарантират, че засегнатите от вируса птици в Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Отделно в изброените населени места предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на всички домашно отглеждани пернати, за да се установи със сигурност има ли и други заразени сред тях.
Като допълнителна предпазна мярка инспекторите от агенцията предупреждават, че помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място, в което е регистриран птичият грип, е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.

В двете зони се въвеждат и строги мерки за сигурност - забрана на търговията и придвижването в предпазната и наблюдаваната зона на домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от патици, пуйки, гъски и т.н.. Също така се забранява продажбата и придвижването на продукти от пернат дивеч, предназначени за консумация от хора, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.
Не се допуска изнасянето на тор, течна екскрементна смес и торова постеля. Всички транспортни средства, които влизат или излизат от животновъдните обекти, в които се отглеждат птици, следва да се дезинфекцират. Областните дирекции по безопасност на храните призовават собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат птици само за лични нужди, да не допускат излизането им извън дворовете.

Стопаните трябва да съхраняват в закрити помещения фуражите за изхранване и да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици. За ограничаване разпространението на заболяването се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна. До второ нареждане е забранен и любителският риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Срещу нарушителите ще бъдат налагани солени глоби.
Най-строги ще бъдат санкциите обаче срещу тези, които не спазят забраната за лов на пернат дивеч на територията на областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен.

Собствениците на животни трябва да наблюдават здравословното състояние на отглежданите птици и при промяна или смъртност да уведомят незабавно ветеринарния си лекар или кмета на населеното място.
Сигнали могат да се подават на денонощния телефон на Българската агенция по безопасност на храните - 0700 122 99.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки