След пороите – трусове и свлачища


След пороите –  трусове и свлачища
Свлачище в района на кърджалийския квартал „Веселчане“ застрашава два жилищни блока
06 Февруари 2015, Петък


Обстановката в страната продължава да е критична, най-тежко е положението в Кърджали, Сатовча и Твърдица

Автор: Десант

Активизирало се свлачище застрашава от срутване жилищен блок в Кърджали. Геолози следят ситуацията от сряда, 4 февруари. Отцепилата се и свлечена земна маса е по протежение на 150 метра около сградата, която се намира в квартал „Веселчане“. Възможно е да бъде засегната и друга постройка в съседство.

Земята е потънала 60-70 сантиметра, свлачищният процес продължава, в блока има 16 семейства. Подобни проблеми има на още 4 места в общината. В село Сипей от пропадане са застрашени 5 къщи, семействата са евакуирани в местната джамия.
Има опасност свлачище да отнесе шосе за една от махалите в село Глухар, заплашен от свличане е и пътят между селата Конево и Бяла поляна. Силно напукани жилищни сгради има в селата Чифлик, Повет, Крайно село и Царевец, където са установени и най-сериозните срутища.

Много са отнесените от проливните дъждове пътища, но незабавно трябва да се почистят коритата на 9 дерета, непосредствено до които има къщи.
По първоначална оценка щетите възлизат на близо 8 млн. лева, но като се прибавят и пораженията от летните порои през 2014 г., сумата може да достигне и 20 млн. лева, казват от комисията, проверяваща пораженията.

До 26 март е срокът за кандидатстване пред европейския фонд „Солидарност“ за финансиране за възстановяване на щетите. Средства в размер на 530 000 лева от този фонд вече са предоставени на Кърджали, с тях ще се извърши корекцията на деретата в градския квартал „Байкал“ и в селата Мост и Чифлик.

Обстановката в страната продължава да е критична след проливните дъждове от последните дни. Активираха се и други свлачища, а много селища са под заплахата от наводнения заради преливащи реки и язовири. Тежка е ситуацията в благоевградската община Сатовча, където свлачищата заплашват да оставят без дом и връзка със света жителите на селата Сатовча, Плетена и Осина.

Трус удари Сливенско

В четвъртък, в 8.16 ч. земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер разлюля сливенската община Твърдица. Активизирано е свлачище в село Бяла паланка, но то е тръгнало 2-3 дни преди това заради обилните дъждове и при земетресението ситуацията вече е по-сериозна, коментира зам.-кметът на общината Калоян Кременски.

От Геофизичния институт на БАН първоначално съобщиха, че трусът е бил с магнитуд от 3,9 по Рихтер. Земетресението бе на 210 км източно от София и е усетено най-силно в Твърдица и околните населени места. Огнището по данни на БАН е южно от селата Боров дол и Жълти бряг, североизточно от Шивачево, северозападно от Голямо Чочовени, по поречието на река Беленска, Сливенско.

Дежурните сеизмолози на БАН подчертаха, че земетресението в района на Твърдица няма нищо общо с това, станало през нощта в района на Карнобат. Няма вторични трусове в Сливенско, няма данни и за материални щети.
Според данните на Европейския сеизмологичен център магнитудът на земния трус е 4,4 по Рихтер, епицентърът е на 16 километра западно от Сливен. Малко след труса Европейският сеизмологичен център обяви магнитуд от 4,6 по Рихтер.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки