Извън протокола: Кой плаща за новата джамия в Кърджали


Извън  протокола: Кой плаща за новата джамия в Кърджали
Единствената информация за това, кой ще строи джамията, е на надписа върху жълтия багер
06 Февруари 2015, Петък


Първата копка на градежа на мюсюлманския храм в родопския град преди дни се оказа неофициална не само по протокол, но и като гласност

Автор: Гергана Костова

Неофициална не само по протокол, но и като медийна гласност се оказа първата копка на щедро финансираната от Турция огромна джамия в родопския град Кърджали. За церемонията категорично липсваше всякаква публична разгласа, стана ясно, че медиите са последното пожелано присъствие.

Иначе церемонията си мина по характерния сценарий -  курбан, молитви, депутати, кметове и заместниците им от ДПС, и неизбежният турски дипломат – генералният консул на страната в Пловдив и постоянно присъствие в района Алпер Акташ, украсиха старта  на строителството на новия молитвен дом.
В най-скоро време те отново ще се струпат в Кърджали. След тайната церемония се предвиждала и официална. Пак  неизвестно кога, но пък „с участието на много хора от чужбина“, посочи бившият председател на Висшия мюсюлмански съвет и сега депутат от ДПС Шабанали Ахмед.

Той не уточни дали те ще са от правителството на Турция, нито пък от какви чужбини ще бъдат гостите. Премълча за пореден път и източниците на финансиране. Информацията за това кой стои зад грандиозния по размерите си строеж продължава да бъде пазена в дълбока тайна. Знае се обаче, че дирекцията по вероизповеданията в Анкара е осигурила 12 млн. лева.

Проектът не е представен пред медиите, малко са и хората в града, които са чували за предстоящата инвестиция. И ако доскоро се говореше за мега джамия, то сега висят противоречия и за това колко богомолци ще побира планираният първоначално като най-големия на Балканите молитвен дом за мюсюлманите в Кърджали.

Миналата година  хора от джамийското настоятелство уверяваха, че оригиналният проект, дар от Турция, предвижда под кубетата да се събират за общение с Всевишния 1200 души.
По-късно местният екип, преработил  турския проект, гарантира места за 600 човека. Общата площ на джамията е 357 кв. метра, от тях 160 кв. метра са за женската галерия, поясни арх. Радосвета Хаджиева, автор на  адаптирания проект, съобразен с българските изисквания за строителство на подобни сгради.

Както „Десант“ вече писа, решението за изграждането на новия молитвен дом на мюсюлманите бе взето още през юли 2007 г. от общинските съветници на ДПС, които определиха и терена за него.
Последва процедура по отчуждаване на земите, досегашна собственост на тракийски бежанци, които бяха обезщетени.

Новата джамия ще се издига над Кърджали, в края на квартал Прилепци край пътя за язовирната стена. Подареният от Турция проект предвижда комплексът да е върху площ  от 1400 кв. метра, за да побира 1500 богомолци. Дарителите на проекта и финансите от Турция са си избрали строителната фирма „Деведжи“ от град Джебел за изпълнител.
Срокът за приключването на градежа е 18 месеца. След толкова време градът и околностите ще бъдат мощно огласяни по 5 пъти на ден с молитвите на имамите от високоговорителите на двете минарета.


Челен опит
Жителите на испанския град Севиля, протестиращи срещу изграждането на поредната джамия в града, са измислили как да си помогнат сами в тази ситуация.
Те са заровили мъртво прасе на мястото, където е трябвало да бъде построен мюсюлманският молитвен дом и са информирали пресата за своето „злодеяние”.
Законите на исляма забраняват да се строи джамия на „осквернена от прасе земя”. Мюсюлманската общност не е имала друг избор, освен да отмени строителство. Не са били нужни никакви протести и демонстрации.


На тайната церемония журналистите се оказаха нежелана компания, за да не изнервят генералния консул на Турция с неудобни въпроси

В категории: Общини , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
2bb45
05.09.2017 10:44:38
0
0
Здравствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг?
Здравствуйте! Вас интересуют клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг? http://w.w.w/
4
Stevenres
25.03.2017 09:07:46
0
0
ЦЕЛЕВЫЕ БАЗЫ http://xurl.es/128 УЗНАЙТЕ ПОДРОБНЕЕ!!!
3
БГ
08.02.2015 01:13:38
0
0
Абе на тия управляващи какво им стана, правят всичко възможно срещу народа и държавата?
2
Uldkjr-jwjr
07.02.2015 05:10:35
0
0
Да заровим и ние мъртво прасе там, за да се откажат!!!Ако не ви се слуша виенето от минарето, направете го!
1
Тути-кванти
07.02.2015 05:07:59
0
0
Как кой плаща? - Турция и радикалните ислямисти.Само че сметката пристига в две пера.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки