ДПС с пореден опит да взриви етническия мир


ДПС с пореден опит да взриви етническия мир
06 Февруари 2015, Петък


Местан поиска да се заличат наложените по време на т.нар. „възродителен процес” имена на мъртъвци в старите регистри

Автор: Анна Александрова

Лидерът на ДПС и на парламентарната група на Движението Лютви Местан опита да реализира в Народното събрание активно мероприятие срещу етническия мир в България. Както и за пореден път да извади призраци от гардероба. Или – което ще е по-точно за случая – да наруши покоя на мъртъвци, искайки от държавата да приложи спрямо тях своебразен контравъзродителен процес.

Стана голям скандал, което все пак в парламентарния живот може да бъде определено и като „разгорещени дебати в пленарната зала”, но не се стигна до приемането на този проект. Което вече би било бомба със закъснител, поставена в лош момент и на неподходящо място.
Взривоопасната смес от явни намерения и скрити подбуди бе „безопасно” скрита в преходните и заключителни разпоредби на внесените от Местан и депутатите от ДПС изменения и допълнения в Закона за гражданската регистрация. Там вносителите предлагат създаването на нов параграф 1б със следното съдържание:

„Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” при Министерство на регионалното развитие служебно заличава принудително наложените по време на т.нар. „възродителен процес” имена на българските граждани, които са си възстановили предишните имена по реда на параграф 2 от отменения Закон за имената на българските граждани или на чл. 19а от настоящия закон”.

И освен това се предлага служебно да бъдат възстановени имената на българските граждани, починали до 30 юни 2001 г., които са били принудително променени и не са били възстановени.
Изглежда, че Маркс е бил прав в твърдението си, че историята се повтаря – първо като трагедия, а после като фарс.

Безспорно целият така нар. „възродителен процес” е една трагедия от отминалите тоталитарни  времена. Имаща обаче своята предистория с насилственото помохамеданчване по време на петвековното иго и следваща управленческата логика за непризнаване на етнически малцинства от страх, че могат да възникнат сепаратистки тенденции.

Така или иначе, още 41-то Народно събрание прие декларация, която осъди „възродителния процес“. Повторението му като контрапроцес на служебно възстановяване на имената на живи и мъртви вече наистина би било фарс.
Което и казаха мнозина в пленарната зала, макар и по различен начин.

Отпорът на патриотите

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че много често мюсюлмани, които са останали с християнските си имена, са подлагани на натиск от ДПС.
„Днес за пореден път ставаме свидетели на едно пошло лицемерие. Навръх великите християнки празници, точно този лидер на антибългарската партия ДПС си позволи да се изгаври с българския народ. Днес той се опитва да прекрои историята, да вменява вина на българския народ. Бихте ли запитали тези господа пред вас колко от тях са бивши членове на БКП? Колко от тях са участвали лично в този пъклен план на ДС, наречен „възродителен процес”.

Истината е, че стотици хиляди български мюсюлмани в Родопите никога не са желаели да носят мюсюлмански имена", заяви от трибуната на НС Байрактаров.
Според депутата тези хора, които са с християнски имена, са подложени на изключително гаврене:
„Когато почине такъв човек, той дори не може да бъде погребан, защото там някакъв си религиозен господин, естествено с влиянието на ДСП, е забранил да бъдат погребвани такива хора. Аз съм израснал в такъв район. Имам приятел - съученик, който си смени името от Мустафа на Бисер. За това, че не пожела да си върне старото име, под натиска на ДПС беше уволнен от горското стопанство, в което работеше", разказа Димитър Байрактаров.

По думите му, „тъй като ДПС не успя да прекърши волята на тези хора, ни предлагат да станем съучастници в едно пъклено дело и по административен път да върнем тези имена”.
Байрактаров припомни, че на сградата на НС пише: „Съединението прави силата”, а ДПС за пореден път се заиграва и иска да разделя българския народ на етнически принцип. „Няма да допуснем чрез въвеждане на закон да изграждате вашия произвол, да възстановявате имена на хора, които не искат”, каза още Димитър Байрактаров.

„Свидетели сме как лидерът на една партия си позволи да говори от името на мъртвите. Историята винаги е източник на взривоопасен материал. Днес „възродителният процес”, чрез този закон се вкарва в обращение и ДПС постигна своята цел“. Това каза по време на дебатите народният представител от ПГ на Патриотичния фронт Милен Михов.
Според него, когато ДПС заявява, че тези които подкрепят законопроекта са пазители на европатлатическите ценности, а които са против, са за БКП, това е използване на история, когато реалните възможности на политиката отсъстват.

„Не е виновна българската държава, виновна е една политическа партия, която предаде българите и тази партия носи историческата отговорност и за нея реабилитация няма“, посочи Михов. Той попита риторично кога ДПС ще се извини за насилието и атентатите и заяви, че очаква извинение за тероризма срещу българските граждани и атентата на гара Буново.
Според Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, със законопроекта ДПС цели да бъдат спрени български мюсюлмани да си върнат българските имена.

„Наред с т. нар. „възродителен процес“, има една изхабена дума и тя се нарича „толерантност“. Тя е изхабена от доносници, които в онези времена са доносничили за най-близките си хора. Питам аз агентите от тази политическа партия колко съдби унищожихте? Защо не кажете истината, че вашите хора от протурската националистическа партия са стояли и сте викали над кръвта на загиналите жени. Наскоро беше вдигнатата чешма, символ на тероризма – това ли се нарича толерантност“ – риторично зададе въпроси от парламентарната трибуна депутатът от ПФ Валентин Касабов.

„Когато говорим за „възродителния процес“, той идва точно на мястото, където в крайна сметка трябва и българският народ да бъде обединен. Точно тук, от тази трибуна лицемерието е неуместно. Не бива да забравяме, че логиката на вашата партия е:
„Ние мразим и обичаме да крадем“,
обърна се Касабов към народните представители от ДПС.

Независимо че бе минало през съответните ресорни комисии, предложението на ДПС за контравъзродителен процес буквално вцепени народните представители. И след като то бе представено от Лютви Местан, първоначално нямаше желаещи да се изкажат, а след това думата взе Стоян Мирчев от „БСП Лява България”.
„Този проект за закон, точно в този момент, е очевидно провокативен. Какво иска ДПС? Да насъсква българските мюсюлмани, българските турци срещу българската държава?”, попита Мирчев.

След което коментира, че в законопроекта уж се визира държавата отпреди 30 години, а по същество сега се разпалва етническо напрежение, усилват се антибългарските настроения сред повече от 1 млн. български граждани.
Мирчев е на мнение, че този законопроект фактологично е несъстоятелен. „Визира се само „възродителният процес”, вероятно от 1984 г., но масови преименувания е имало и в други години”, подчерта той. По неговите думи те са няколко в десетилетията назад към Освобождението на България.

„Защо се иска само относно имената от 1984 г.? Защо Лютви Местан и ДПС нямат памет и за предходните преименувания, за техните държавни тогавашни основания, за тяхната културна и гражданска тогавашна логика?
Мисля, че не е добре историята да се накъсва на удобни и на неудобни периоди – според нечия политическа амбиция”, категоричен бе червеният депутат и се обърна към лидера на ДПС: „Нямаме нужда от наливане на масло в огъня, господин Местан".
Лидерът на ДПС обаче възприе изказването на социалисти именно като разпалване на огън и реагира бурно, припомняйки своята първомайска прегръдка отпреди години със Сергей Станишев.

„Прегръдката на Орлов мост беше израз първо, на признание за доблестта на Станишев да поднесе извинение за „възродителния процес” пред 50 000 души. Второ, това беше израз на категоричната ни оценка, че „възродителният процес” е престъпление на режима, не на българския народ. И затова не може да се вмени вина на всички български граждани, още по-малко на следващите поколения. Днес обаче аз питам - каква стойност има извинението, каква стойност има и вашата декларация за осъждане на „възродителния процес”, когато днес гласувате, изразявате позиция срещу естественото право имената на починалите, за да се успокои паметта им, да бъдат възстановени по административен ред", заяви Лютви Местан.

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов се обърна към лидера на ДПС с „ага" и перефразира прословута фраза от „История славянобългарская” на Паисий Хилендарски:
„О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата ДС? Поради що се срамиш да се наречеш член на Българската комунистическа партия? Поради що се срамиш да се идентифицираш с тези две структури, които преименуваха българските турци? Поради що търсиш днес индулгенция за всички тези свои деяния? Не ние тук и не наследниците на българите променихме имената на българските турци. Промениха ги Българската комунистическа партия и агентите на Държавна сигурност, които са сред вашите редици и с които се целунахте на Орлов мост. С тях си върнете целувките и с тяхното агентство и членство се оправяйте".

Методи Андреев от ГЕРБ също припомни
агентурното минало на сегашния лидер на ДПС.
Бившият председател на Комисията по досиетата заяви, че ще подкрепи промените в закона, но не заради ДПС:
„Ще подкрепя този закон, не защото агент Павел го предлага, не защото агентите на Държавна сигурност, които създадоха ДПС, го предлагат, а защото аз съм демократ и смятам, че когато на един човек му отнемеш насилствено неговата самоличност - име, държавата е в дълг и ние на тези хора трябва да можем да върнем тяхната самоличност без те да правят повече разходи за това. Това е извинението на българския народ към българските турци, които са едни от най-честните и почтени български граждани, но не и на тяхната политическа олигархия в лицето на ДПС".

Андреев обаче изтъкна още един аргумент към предложението си да бъде подкрепен законопроекта на ДПС. Депутатът обясни, че по този начин ДПС повече няма да може да прави демагогия от въпроса.
„Повече не трябва да даваме право на ДПС да говори от името на българските честни турци. Те ги капсулираха, ограничиха да влизат свободно в българската общност”, каза Методи Андреев.

„Не ви вярвам, че сте искрени, вие „възродителният процес” го превърнахте в търговска марка”, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. И обвини ДПС, че са превърнали българските турци в крепостни.
„На вас ви трябва нова политическа дъвка, защото не може само една партия да бъде представител на един етнос. Не сте искрени и това ви личи”, категорична бе Цвета Караянчева.

Демагогия в действие

„Ние предлагаме този закон, водени от разбирането, че отношението към законопроекта е признак за демократичността на всяка една от партиите и на 240-те народни представители”, обясни председателят на ДПС Лютви Местан и допълни, че ако един български гражданин не познава трагедията на „възродителния процес“, няма да разбере за какво става въпрос.
По думите му отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране от страна на партиите.

Според него са възможни два подхода - подкрепа за законопроекта или повторно вкупом парламентарните сили да се обединят срещу ДПС, което според Местан би означавало взаимодействие 7 срещу 1.
„Това означава, че вие ще изпаднете в тежка ценностна изолация”, каза още лидерът на ДПС.

Което, от гледна точка на логиката, е самата истина, но с обратен знак – с опитите за реализиране на подобни законопроекти ДПС изпада в тежка ценностна изолация.
Всъщност страницата с този скандален законопроект не е затворена. В сряда дебатите по него бяха прекъснати от редовната почивка, след което последва обичайният парламентарен блиц контрол. Ако се доверим на здравия разум, то провокацията на ДПС надали ще мине…


Лютви Местан за пореден път извади от гардероба призрака на т.нар. „възродителен процес“ „Не ние тук и не наследниците на българите променихме имената на българските турци“ – категоричен бе Гроздан Караджов от РБ От парламентарната трибуна Димитър Байрактаров заяви, че много често мюсюлмани, които са останали с християнските си имена, са подлагани на натиск от ДПС „Нямаме нужда от наливане на масло в огъня, господин Местан

В категории: Политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Лалов
09.02.2015 08:16:12
0
0
Да се иска от ДПС сменената вяра на Българите по време на геноцида от турското робство да им върнат християнската вяра на всички потурчени !?
3
българин все още
08.02.2015 20:15:52
0
0
А БЕ ЩОМ И ГЕНЕРАЛИ ОТИВА В ДПС И ДР,ВИДНИ ПОЛИТИЦИ ОТ КБ КАКВО ИСКАМЕ ДА СЕ СЛУЧИ.НАРОД БЕЗНАЦ.САМОСЪЗНАНИЕ.РОДЕН РОБ.ТРВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ В ДРУГА ДЪРЖАВА.И В ДР,БИВШИ СЦ.СТРАНИ Е ИМАЛО КОМУНИСТИ НО ТЕ СА И НАЦИОНАЛИСТИ/ЧАУШЕСКУ,ДУПЧЕК,КАДАР.ТИТО,ГОМУЛКА ЕНВЕР ХОДЖА И ДР.А НАШИТЕ СЛУШКАТ КАКВО ЩЕ ИМ ЗАПОВЯВАТ ОТ ВЪН,
2
отвратен
08.02.2015 20:07:26
0
0
ППРЕЗ ВРЕМЕТО НА ЛЕВСКИ СМЕ БИЛИ ПОИНАСЕЛЕНИЕ КОЛКОТО И СЕГА--7 млн. 2 млн .ЦИГАНИ,ТУРЦИ .В БЪЛГАРИЯ В РАЙОНИ С ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ ,БЪЛГАРИТЕ ГИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДАГОВОРЯТ ПО ТУРСКИ.ТОВА САМО ТЪПИ ДЪРЖАВНИЦИ МОГАТ ДА ГО ДОПУСНАТ.ВИЖТЕ СЪСЕДИТЕ И СИ ВДЕТЕ ЗАКЛЮЧЕНИ КАКВИ СМЕ ПРОДАЖНИЦИ ЗА ШЕПА ЛЕЩА.
1
авиоинженер
08.02.2015 19:59:47
0
0
ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ Е НАЙ ДОБРАТА И ПАТРИОТИЧНА В БЪЛГАРИЯ.МНОГО МИ ХАРЕСВА ПРЕДАВАНЕТО НА УФОЛОГА ПРОФ.СТМЕНОВ.ОТВАРЯ НИ ОЧИТЕ В. ГЛОБАЛЕН ВСЕМИРЕН МАЩАБ.ТАКАОВА ПРЕДПАВАНЕ ТРЯБВА ДА ИМА В БНТ ,ЗА ДА ГО ЛЕДА ЦЕЛИЯ НАРОД,А НЕ ДА НИ ДАВА САМО ЗА УБИИСТВА ,ПРОСТИТУТКИ И МОШЕНИЦИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки