Лечение на рани с природни средства


05 Февруари 2015, Четвъртък


Следите от изгаряне по кожата изчезват бързо като се намажат с йод

Автор: проф. Христо Мермерски

Раната е вредно въздействие върху кожата, причинено от разкъсване, разрязване, пробождане или въздействие с предмет или сила, при което се нарушава външната й цялост. Раната може да се получи в резултат и на изгаряне, както и вследствие на болестен процес, например при диабет.

Според морфологичните им белези се различават няколко вида рани: порезни, посечни, контузни, разкъсни, прободни и ухапни (от ухапвания). Чистите механични повреди на кожата и тялото на човека, при които липсват усложнения, се затварят чрез срастване на краищата. Инфектираните рани заздравяват по-бавно по пътя на развитието на гранулационната тъкан и често оставят белези.
Признаците за инфектиране на раните са местни и общи. При първите се наблюдават следните признаци: зачервяване, подуване, затопляне, болка, неприятен мирис, изтичане на течност или гной. Общите са характерни прояви за цялото тяло: отпадналост, висока температура, левкоцитоза.

Раната не бива да се мие с вода или други разтвори, да се пипа с пръсти (ако е силно замърсена, може да се изчисти с кислородна вода). За бързото им заздравяване успешно се прилагат средствата на народната медицина.
По-долу ще дадем някои популярни рецепти за лечение на рани с природни средства, но преди това искам да запозная читателите на „Десант“ с метода за лечение на изгаряне, открит и практикуван от Иван Николов. Ето неговата история.

Лечение на изгаряния
„Имах едно изгаряне, бях хванал без да искам нагорещен предмет и си изгорих пръстите. Разбира се, вследствие на него получих силна болка в пръстите, и то такава, че вечерта не можех да заспя. Чудех се какво да направя, ползвах разни мазила, но болката така и не минаваше.

В крайна сметка ми хрумна да намажа изгореното с йод. Това, разбира се, не беше случайно. Предположих, че йодът ще изгори рецепторите на мястото и ще спре да ме боли.
Така и направих – намазах се с йод до почерняване на мястото. След няколко минути болката почти утихна, аз се успокоих и заспах. На сутринта погледнах изгореното и за мое учудване видях, че йодът се е изпарил, оцветяването от него беше силно намаляло. Но най-изненадващото беше, че въобще нямаше външни белези за изгаряне.
Знае се, че при такива случаи се получават мехури, после те се пукат и се образуват рани, болезнени и трудно заздравяващи. А по-нататък процесът е дълъг и също така съвсем не лек за понасяне.

Запомних тази, така да се каже, моя самотерапия и реших, ако пак нещо подобно ми се случи, отново да приложа йод. Това не закъсня да се случи. Трябваше да товаря с мотокар тежки неща. Човекът обаче, който поддържа технически машината, не погледнал, че в радиатора има съвсем малко охладителна течност. В резултат двигателят загря, вдигна се налягането.

Спряхме машината и съвсем внимателно отворих с един парцал капака на радиатора, знаейки че в резултата на високото налягане, щом го развинтя, ще излезе пара. Така и стана, аз успях да се отстраня навреме, но една струйка от радиатора ме попари. Получи се изгаряне, а от такава вряла вода това е много тежко.
Веднага поисках от аптечката йод, с който намазах изгорените места – то си личеше кои бяха по зачервяването.

Получи се като предния път – до вечерта йодът изгоря и въобще нямаше външни белези по кожата. Болка – също изчезна.
Бях пропуснал обаче едно място, където водата ме бе опарила през дрехата. Там се появи вече същинското изгаряне. И ме боля доста време, и го лекувах поне десетина дни.
Искам хората да знаят, че намазването с йод се прави докато мястото съвсем почернее, тоест трябва да е много добре напоено. Болката преминава след около 15 – 20 мин., така поне беше при мен. Кожата не пада, не се сменя, както обикновено става в такива случаи. След като изветрее йодът, тя си остава същата, както е била преди изгарянето.
Също така важно е да се реагира веднага с намазването с йод. Не трябва да се чака дори минута.“


Изцеляване на други рани

Рецепта 1 (за бързо зарастване на рани): Кромид лук и 100 г зехтин се смесват и с така приготвения мехлем раната се покрива за около 5 мин.

Рецепта 2 (благ мехлем за изгаряния, ожулвания, дълбоки рани, кървящи рани, натъртвания и гъбички по ноктите на краката): Вземат се мед и восък (медовник 100 г или пак толкова чист восък), Чам сакъз (борова смола, 20 г прополис, чист бял тамян (10 – 15 зърна), бяла дъвка, свинска мас (2 с.л. или боров вазелин), цвят от невен (10 – 12 броя). Всичко това се смесва и се стопява до хомогенизиране на водна баня. След като изстине, сипва се в бурканче. Оставя се в хладилник, за да стегне. От него се мажат раните 1 – 2 пъти на ден.

Рецепта 3 (Бонка Тасева, при трудно зарастващи рани): На водна баня се разтопяват 25 г естествен тамян и 50 г восък. Прибавят се към тях 1 к.ч. свинска безсолна мас и 4 разбити на сняг белтъка. След като сместа е добре разбъркана, сваля се от огъня и се изсипва в бурканче. Оставя се в хладилник да се стегне. При нужда се слага от нея на марля, която се поставя върху раната.

Рецепта 4 (Радка Добревска, за изтегляне на гной от отворена рана): Много добър ефект има с поставянето върху нея на разрязано парче локум или зрял червен домат, посипан със захар.

Рецепта 5 (Мустафа Сулев, също за изтегляне на гной): Взема се малко смола от елха, смесва се с малко овча лой и се загрява в съд, докато се стопи. От разтвора се поставя на марля и се превързва сутрин и вечер. Някъде около петия ден гнойта се изчиства от болното място.

Рецепта 6 (Иван Кирилов, Кюстендил, за порезни рани): Прави се извлек от жълт кантарион, като се кисне 24 часа в зехтин. Съхранява се на хладно в затворено шише. Като се мажат с него, раните зарастват бързо.

Рецепта 7 (при стари гнойни рани): Прави се компрес със свежи счукани листа от копър.

Рецепта 8 (при стари гнойни рани): Вземат се една лъжица мед, зехтин (или олио) и един белтък. Те се омесват добре с брашно, полученото тесто се налага върху раната и се превързва.

Рецепта 9 (при стари гнойни рани): Прави се твърдо тесто от брашно, ракия и пудра захар. Слага се на раната и се превързва.

Рецепта 10 (при варикозни рани): Тридесет грама прополис се слага на водна баня. Като почне да се топи, добавят се 2 ч.л. етилов спирт. След това с тях се смесват 100 г меча или зайча мас (или 50 г ланолин и 50 г вазелин). Същият ефект се постига и като се смесят 30 г прополис, стопен на водна баня, 100 г краве масло и 100 г пчелен восък, които също се стопяват заедно с прополиса. И в двата случая сместа, като поизстине, се налива в бурканче и се съхранява на хладно. С получения мехлем се маже раната.


В категории: Здраве , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Remzi
02.10.2019 01:06:01
0
0
İmam rani po krakata ot 7 godını imi pisna nemoga dase oturvam ot tyah 8 Çasa operacıa v tokuda prı docent cervankov i dr Tomov imam stashni bolki po krata ıskam nekakuv mehlem i dagi nema vece ujas gospod na nikoi da ne dava takava bolest
4
инж. Иван Миличин
21.09.2018 22:51:46
2
1
Здравейте. Има ли готова смес по точка 10 ( за варикозни рани) и готови смеси за изтегляне на гнойта ??
Очаквам бърз отговор. Благораря Ви .
3
VASKO VASILEV
06.06.2018 05:52:42
2
2
SHETOH ZA REZEPTI ZA KOSHNI PROBLEMI S BOROV KATRAN I OVSHA LOJ
DALI SA PODHODJASHTI I ZA STARI TRUDNO ZARASTVASHTI RANI ???
2
VASKO VASILEV
12.01.2017 14:32:47
1
1
moshe bi za njakoi vidove nezarastvashti rni e dobre da se upotrebjava tinktura ot sheren oman .
1
Сиси Добрева
23.07.2016 07:44:03
12
5
Бръмбар Знахар лекува рани от автоимунно кожно заболяване-моя позната има резултат ,раните се затварят,болките изчезват!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки