Доброто мезе се прави с майсторлък и голям мерак


Доброто мезе се прави с майсторлък и голям мерак
А доброто мезе върви най-много с домашно приготвено винце
03 Февруари 2015, Вторник


Тъй като във веригите магазини и супермаркети човек трудно може да се ориентира кое е истинско и кое – не, отново възродихме традицията да си правим сами домашни мезета.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Луканките, суджуците, спържата, бахурът, кървавицата, пастърмата, бабекът и др. са само малка част от кулинарните изкушения. Съществуват някои стари и добре действащи правила при приготвянето на тези вкусотии.
Първо, месото може да не е съвсем зряло, тъй като в продукта процесът на зреене продължава. Ден-два след клането можете да го оползотворите. Отстранете кървавите участъци, надробете на едри късове и смелете.

Добра комбинация се получава от свинско и телешко или свинско, телешко и конско. Пропорцията е според предпочитанията и възможностите. Добър  избор е 30-40 % свинско, 50-60 % телешко и ако разполагате - с 10-20% конско. Свинското месо задължително трябва да е трихинелоскопирано. Към получената кайма прибавете подправките (предлага се готова смес), напълнете в черва и окачете на най-проветривото място.

Пазете деликатеса от котки, гризачи и птици, както, разбира се, и от зли очи. На 2-3-ия ден със стъклена бутилка или точилка валирайте „подковите”, като надупчвате на няколко места с игла, за да излезе въздухът. През 2-3 дни повтаряйте упражнението, за да се получат добре сплескани и гладки мезета. Премачкването чрез валиране е ключов момент, тъй като каймата се размесва допълнително и това ускорява зреенето.
Ако в червата останат въздушни камерки, ще се получи окисляване на мазнините с всички вредни последствия – натрупване на  пероксидази, гранясване, горчив вкус, малка трайност и т.н.- въобще резил за майстора. Такива суджуци не бихме предложили дори на комшията, когато е изпил две чаши вино.

Ако искате да направите качествено пастърма или филе, технологията е много проста. Фасонираните парчета месо (най-често от рибицата) се накисват в солов разтвор, саламура за 3 денонощия. Може да използвате и зелев сок. След това ги натопете за 5-6 часа в чешмяна вода, като няколко пъти я сменяте. Следва опухване в  подбраните подправки, с преобладаване на червен пипер, и окачане на проветриво място. Подобреният вариант на тази рецепта е сваряване на парчетата месо в зелева чорба, след което по същия начин се овалват в подправките и се окачат на проветриво.

За бахура и кървавицата се използват вътрешните органи, малко тлъсто месо, варен ориз, праз лук, нарязан на ситно, и подправки. Месото се накълцва, омесва се с другите съставки и се пълни в дебелите  черва. Вари се за около 30-40 минути. Консумира се студено или препечено на фурна.
Не забравяйте, когато правите любимите си  зимни мезета, винаги да прибавяте и щипка мерак за неповторим вкус.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки