Овощната градина през февруари


Овощната градина през февруари
03 Февруари 2015, Вторник


През февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за извършване на зимните резитби при овощните култури.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Преждевременните както и късните резитби се отразяват неблагоприятно на овошките, лишават ги от част от асимилатите,  добити през предходния вегетационен период. Чрез качественото провеждане на зимните резитби могат да се регулират до голяма степен растежните и репродуктивните процеси на културите, запасите от органични вещества се разпределят между по-малък брой растежни точки.

Зимната резитба се извършва първо при  студоустойчивите овощни видове - ябълка, круша, слива и др. При раноцъфтящите овошки – бадем, кайсия, праскова, череша, резитбата трябва да приключи до края на февруари, преди възобновяване на вегетацията. Това важи и за касиса.
Най-често практикуваните зимни резитбени операции при плододаващите овощни култури са прореждане (просветляване) на короната, при които се премахват цели клонки и клони, съкращаване на клони, клончета и леторасти. При съкращаване на едногодишни клонки дървесината се реже над пъпка, 2-3 мм над върха на пъпката, под ъгъл 45о с наклон на противоположната й страна.

При премахване на цели клончета и клони  отрезът се прави над надебеления пръстен, образуван в основата на клоните. При резитбата пръстенът не трябва да се наранява, не трябва да се оставят чепове, за да не се затруднява зарастването на раните. Резитбите трябва да се извършват качествено, с остри инструменти.
За ускоряване зарастването на по-големите отрези (над 2,5 см при костилковите и 3 см при семковите) и ограничаване на евентуални заразявания е препоръчително  непосредствено след резитбата използването на овощарска замазка или блажна боя.

Успоредно с провеждането на зимната резитба на овошките при необходимост се извършва и фитосанитарна. С нея се унищожават закържавелите, нападнати от болести и неприятели клонки и леторасти. По този начин се редуцират зимуващите зарази по овошките, ограничава се тяхното разпространение в началото на пролетния вегетационен период.
При извършване на фитосанитарна резитба  отрезите трябва да са на разстояние 30-40 cм от мястото на повредата. Инструментите, използвани при резитбата, след всеки отрез задължително да се дезинфекцират.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки