Бургас се включи в световно геймърско събитие


Бургас се включи в световно геймърско събитие
Красимир, Диан и Николай от Айтос и тяхната настолна игра „Безкрайно пътешествие“
01 Февруари 2015, Неделя


Любителите на компютърни и настолни игри в морския град за първи път станаха част от международната инициатива Global Game Jam

Автор: Георги Ваташки

В края на миналата седмица Бургас се присъедини към водещите центрове на геймкултурата и електронните спортове като Лос Анжелис, Ню Йорк, Лондон и Берлин. От 23 до 25 януари морският град стана част от международната инициатива Global Game Jam, в която участници от различна възраст имаха възможност да покажат своите умения в създаването на настолни, улични и компютърни игри.

Събитието се проведе за седма поредна година, като само през 2014 г. участие в него взеха 488 града в общо 72 страни по света, с 23 186 регистрирани участници. През миналата година България взе участие с градовете София и Пловдив, а през 2015 г официална локация на Global Game Jam стана и Бургас. Подготовката на събитието в морския град бе дело на младите ентусиасти от сдружението „БургасЛаб“.

Организацията води началото си от март 2014 г. и е съставена от млади и креативни ИТ специалисти, отдадени на идеята за популяризиране на новите технологии и нестандартните бизнес идеи. За да се участва в Game Jam, не е нужно геймърите да притежават опит в разработването на игри или професионално да се занимават с информационни технологии. Всеки може да допринесе към създаването на концепцията, правилата, сценария или дизайна на играта.

Екипите се сформират на място от напълно непознати хора, като единственото изискване е всеки да споделя идеите си със своите съотборници и да помага при писането на програмния код на проектите на по-малко подготвените участници.
“Game Jam не е турнир или състезание, а първа стъпка към създаването на бургаски хакерспейс – място, където хора от всякакви възрасти с интереси в науката, технологиите, дигиталната и електронна култура да се събират и с помощта на техника, осигурена от „БургасЛаб“, да започнат да пресъздават своите идеи.

Всеки желаещ може да допринесе към създаването на концепцията, правилата, сценария или дизайна на игрите, като се присъедини към екип от други ентусиасти“, заяви пред „Десант“ Весела Дяволова, която е сред организаторите на форума.
За бургаските участници, сформирани на девет отбора, Game Jam бе под наслов „Каквото го правиш, го прави сега“. Най-възрастният участник бе 30 на години, а най-младият - на 12. Това, което ги обединява, е желанието да творят във дигиталния свят и да докажат, че българите наистина са едни сред най-добрите геймдизайнери в Европа. Три от отборите разработваха настолни игри, а пет от тимовете започнаха компютърни проекти.

След старта в петък участниците се заеха да пишат развлекателния софтуер. Което обаче не им попречи да слушат с интерес лекциите на водещи специалисти в гейм индустрията. Един от тях бе Симеон Николов, ръководител на проекти в BigMage Game Studios, който им разказа различните подходи при правенето на игри.
Мартин Антонов от варненската Fractal Games пък даде яснота по въпроса дали ни трябва математика в програмирането на игри или не. На живо от пловдивския Game Jam се включиха 3D художниците Никола Стоянов и Петър Петров. Те са част от българския екип на GAMELOFT - една от най-големите компании в света за разработване на мобилни игри.

Безспорно най-голям интерес за публиката предизвикаха 12-те собствени разработки на джамърите, които бяха представени на 25 януари. Проектите бяха от всички жанрове на електроните спортове – стратегически, шутъри и ролеви.
Сред най-впечатляващите бе тактическата ролева игра на отбора на Костадин, Петър и Мариус, наречена от тях „История на героите“ (The Tales of heroes). Те споделиха, че са вдъхновени от образците в жанра World of Warcraft и League of legends. По тяхно подобие, играта на тримата също е фентъзи история със сложна бойна система, има и така наречените „таланти“ - умения на героя, които играчът се стреми да развива в качването на всяко следващо ниво.

Красивият дизайн и най-вече доближаващото се до големите заглавия усещане за отворен свят донесе заслуженото първо място на „История на героите“ в категорията „Геймплей“.
Сред подгласниците за приза бе „Приключенията на Бестфорд“ - игра, в която заедно с любознателен робот може да пътуваш до различни планети. Докато пътешестваш, може и да научиш непознати факти за небесните тела и космическото пространство. Това логично даде на играта и нейните създатели Георги, Екатерина, Николай и Виктор наградата за проект, който дава нови познания на геймърите.

Не липсваха и разработчици за мобилни приложения. Стоян Недков и Калоян Василев са решили да осъществят идеята си за изцяло българска игра за смартофони с операционна система Андроид. Двамата са ученици в Търговската гимназия в морския град и са се насочили към приложение, което да бъде и полезно, и приятно за потребителите. Те са нарекли своя проект „Куизрали“. Представлява автомобилна игра, при която след всяко преминато ниво на потребителя се задават въпроси, свързани с историята и културата на България. При правилен отговор се отварят бонус нива с различни награди.

Призът за най-оригинален проект в духа на Бургас получи отборът на Красимир, Богдан и Димитър за тяхната игра „Нацепин“. Заглавието е иронична препратка за „бургаските батки“ и тяхната мания по фитнеса. Сюжетът на играта представлява преследване между хулиганите и полицията на морския град.
Най-акламираната игра, която получи и първото място в две категории, бе „Пиратите на Черно море“, разработена от отбора, воден от братята Денис и Асен - студенти в Университет „Асен Златаров“. Техният проект е вдъхновен от геймхитове като „Венецианската загадка“ и филмовата поредица „Карибски пирати“.

Приключенската игра проследява историята на венециански пирати, които плячкосват кораби по крайбрежието на някогашното Добруджанско деспотство през 14 век, а играчът трябва да развие собствен флот, който да пази поселищата по брега.
Не липсваха и проекти извън приключенията в дигиталния свят. Като най-добра настолна игра бе отличен проектът „Безкрайно пътешествие“ на тима на Красимир, Диан и Николай от Айтос. Да вземеш участие в пътуване из петте континента не са нужни компютър и мишка, а само две зарчета и няколко пионки.

Наградите за отличените бяха повече от стимулиращи за младите таланти в геймдизайна. Те получиха безплатно пространство за работа в Бизнес инкубатор - Бургас за срок от 3 месеца и билети за „Тъмницата“ - първата куест игра в града, пресъздадена в реални условия.
В края на тридневния своеобразен фестивал младите таланти на Бургас бяха единодушни, че Game Jam в морския град ще има и следващата година. Организаторите от своя страна обещаха през 2016 г. сред наградите да има и посещение на водещо европейско геймстудио.


Всички участници в  Бургас Game Jam  си обещаха да се съберат отново и през 2016 г. Отборът създател на „История на героите“ - играта, която получи приза в категорията „Геймплей“

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки