Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Алексис Ципрас триумфира
30 Януари 2015, Петък


Зад решетките във Финландия, на моравата пред резиденцията на американските президенти...


СИРИЗА убедително спечели изборите в Гърция

На проведените в неделя исторически предсрочни парламентарни избори в Гърция СИРИЗА регистрира убедителна победа. Това, както отбеляза „Уолстрийт джърнъл", доведе до изумително разбъркване на политическия ред в Европа, който преди десетилетия се намести в ортодоксален центризъм. „Тази победа дава дързост на други радикални партии – от крайнодесния Национален фронт във Франция до новосформираната лява партия „Подемос" в Испания, и засилва Гърция към челен сблъсък с Германия и другите й спасители от Еврозоната“ - отбелязва още авторитетното издание.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви след триумфа си, че „тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото. „Радвам се, че гръцкият народ нанесе на ЕС демократична плесница с чудовищна сила", коментира председателката на френския Национален фронт Марин льо Пен пред телевизия Ер Те Ел. Тя е убедена, че това е следствие на страданията, които гръцкият народ е принуден да търпи вече няколко години заради политиката на ЕС към страната.

Лидерът на италианската опозиционна партия „Северна лига“ Матео Салвини, който настоява за излизане на Италия от Еврозоната и отказ от еврото, също бе солидарен с мнението на французойката и заяви: „Изборите в Гърция са хубав шамар за „Европейския Съветски съюз на еврото", безработицата и банките“.
Във вторник говорителят по икономическите въпроси на спечелилата парламентарните избори в Гърция партия Еуклид Цакалотос заяви пред Би Би Си: „Никой не вярва, че гръцкият дълг може да бъде изплатен". Затова крайнолявата СИРИЗА иска да предоговори спасителния пакет за Гърция с кредиторите на страната. Но лидерите на ЕС предупредиха новото гръцко правителство, че трябва да изпълни задълженията, поети към ЕЦБ, ЕС и МВФ.


Доверието в институциите е паднало до най-ниското си ниво

Тези дни станаха ясни резултатите от проучването Edelman Trust Barometer 2015, които  разкриват тревожен спад в доверието към всички институции в различните страни по света. Оказва се, че тo е достигало най-ниските си нива от началото на Голямата рецесия през 2009 г. Доверието в правителството, бизнеса, медиите и неправителствените организации сред населението е под 50% в 2/3 от страните, в това число САЩ, Великобритания, Германия и Япония. В половината от изследваните страни нивата на доверие сред информираните публики са спаднали под 50%.

Edelman Trust Barometer 2015 е петнадесетото поред годишно проучване на доверието. То е проведено от компанията за проучвания Edelman Berland в периода 13 октомври - 24 ноември 2014 г. под формата на 20-минутни онлайн интервюта. Извадката за онлайн проучването Edelman Trust Barometer 2014 включва 27 000 респондента, избрани на случаен принцип, с допълнителна извадка от 6000 представители на информираната публика на възраст 25-64 години от 27 държави.

Ето и някои други ключови изводи от Edelman Trust Barometer 2015:
Правителството остава институцията с най-малко доверие за четвърта поредна година.
Медиите като институция не се ползват с доверие в 60% от страните и за първи път онлайн търсачките са по-надежден източник на информация за новини с общ характер и информация (64%), отколкото традиционните медии (62%).

Доверието в неправителствените организации регистрира спад за втора поредна година (в 19 от 27 страни), но остава на най-високо ниво спрямо бизнеса и правителството.
Близо две трети (63%) от анкетираните отказват да купуват продукти или услуги от компании, на които не вярват, а 58% ги критикуват пред приятел или колега.


Дрон се разби на ливадата пред Белия дом

Безпилотен самолет се разби в началото на седмицата право на моравата пред Белия дом. Той се оказа управляван от американец, за когото това било хоби. Макар че със сигурност инцидентът не е злоумишлен, той повдигна нови въпроси около гарантиране сигурността на президента на САЩ.

Пишман дистанционният „пилот“ обяснил, че не възнамерявал да вкара машината в района на Белия дом, съобщиха пред медиите официални лица. А говорителят на „Сикрет сървис“ Браян Лири окачестви инцидента като „развлечение с безпилотната машина” и категорично отхвърли потенциалната възможност това да е атентат.
В момента на катастрофата президентът Барак Обама и съпругата му Мишел не били в Белия дом, тъй като са в чужбина. Не е известно дали в сградата са се намирали техните дъщери Саша и Малиа.

Това е първи подобен пробив в охраната на президентската резиденция, макар че подобни случаи е имало наблизо до Белия дом. Властите се притесняват, че безпилотни машини, задвижвани от четири перки, вече са високотехнологични и спокойно могат да бъдат използвани от терористи.
Заради случилото се е възможно отново да се разгори публичният дебат за използването на дронове за търговски нужди в небето на Съединените щати. Детайл от това обсъждане е и загрижеността на „Сикрет сървис” за целите, с които такива машини могат да се използват.


Аржентина остава без разузнавачи

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер обяви намерението си да бъде разпусната националната разузнавателна служба, предаде „Ройтерс”. Това стана във вторник на фона на ширещите се в общественото пространство подозрения, че агенти от службата стоят зад смъртта на прокурора Алберто Нисман, разследвал бомбения атентат през 1994 г. срещу еврейски център.

Той обвини преди време правителството на страната си в тайни споразумения с Иран във връзка с разследването на терористичен акт и по-късно, на 18 януари т. г., бе открит мъртъв с огнестрелна рана в апартамента си в Буенос Айрес само броени часове преди да бъде изслушан в Конгреса относно обвиненията му, че Фернандес е пречела на разследването му.

Тогава правителството отхвърли твърденията на прокурора и каза, че те са плод на борба за власт в разузнавателната агенция, свързана с уволнени агенти. Сега Фернандес обяви, че тази седмица ще внесе в Конгреса проектозакон за разпускане на службата. Тя бе остро критикувана от политическите си опоненти, а много аржентинци излязоха на публични протести срещу нея заради поведението й след смъртта на Нисман. Първоначално тя твърдеше, че Нисман се е самоубил, но впоследствие се отказа от думите си.


Финландските затворници живеят по-добре от пазачите си

Тези дни представителят на профсъюза на работниците в социалната сфера на Финландия Ристо Ниеминем съобщи, че служителите в затворите в страната са много недоволни от парадоксалната ситуация осъдените да живеят по-добре от тези, които охраняват.
По думите на Ниеминем затворниците във финландските тюрми са най-вече от Русия, Естония, Литва, Румъния, Сомалия и републиките от бивша Югославия. А най-разпространеното престъпление, заради което търкат наровете в скандинавската държава, е пренасяне на наркотици. Иначе във Финландия нивото на престъпността е много ниско и тя минава за една от най-безопасните страни в света.

Финландското законодателство разрешава осъдените да отбиват своите наказания в страните, откъдето са дошли. Но са изпълнени едва 10 % от решенията за екстрадиция, а в останалите случаи осъдените са предпочели да останат в тукашните затвори.
Това е напълно разбираемо, като се има предвид, че за тях трудът не е задължителен, но който иска може да получи работа на полето, в горските стопанства или да чисти сняг.

Така месечно може да заработи до 2 хиляди евро, а ако работи извънредно – и повече, което нерядко надвишава заплатата на затворническите надзиратели и предизвиква недоволство сред тях. Освен това престъпниците нямат проблем да имат покрив над главата си, храненето също им е безплатно и тях не ги заплашва безработица. По думите на Ниеминем, в затвора бившият наркокуриер може дори да компенсира изгубения си доход от престъпната дейност, заради която е бил осъден.

Особено щастливи са заключените във финландските затвори естонци, тъй като в родината им най-често ги чака бесилка. За това не е чудно, че през 2013 г. двама арестанти са се самоубили, щом научили за предстоящото си депортиране на родна земя.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки