За едни 200 милиарда повече


За едни 200  милиарда повече
На плаката пише „Червен картон за ФИФА
30 Януари 2015, Петък


ФИФА готви зрелище на цената на човешки животи

Автор: Илияна Христова

Световното първенство по футбол през 2022 г. ще се проведе в Катар – новината е стара и датира от 2010 г., когато ФИФА определи домакинството. Но защо днес я припомняме? Защото показва що значат парите, как се забавляват богатите, на каква цена –  щрих към цялото световно безпокойство от тероризъм, неравенство и несправедливост.

Световната футболна федерация (ФИФА) отдавна е показала, че е полудяла. Но и светът очевидно се е побъркал, щом допусна точно Катар да домакинства на Мондиал 2022. За да приюти отбори, медии и фенове, малкото емирство ще трябва да сътвори истинско чудо – да направи стадиони и да изгради цели градове, защото сега ги няма. Може би се мъчите да се сетите за един катарски футболен отбор, стадион, успех, заради който си струва страната да е домакин? Нямате шанс, такива няма. Липсват и  фенове, какъв ти футбол сред пустинята? Но всичко това не се оказа пречка, след като в първенството ще бъдат инвестирани… 200 милиарда долара. За сравнение – сегашният мондиал в Бразилия коства към 15 милиарда. ФИФА и светът обичат да се харчат пари.

Няма съмнение, че свръхбогатата държава ще се справи. Защото има петрол, несметно заможни шейхове, долари... И наистина ще се случат чудеса – нови градчета, съвсем нови стадиони, на острови, полуострови, до които ще се стига с кораб. Едно от съоръженията ще е модулно, т.е. сглобяемо – да, сглобяем стадион! Заради пустинните летни жеги дори се обсъждаше стадионите да бъдат оборудвани с мегаклиматици.

Всичко е готова ФИФА в името на парите – след като климатиците се оказаха непосилна задача, премести първенството през зимата (напук на тренировъчен ритъм, държавни шампионати, на които е неизгодно да се играе януари). Световната футболна централа е готова и да остави на сухо милионите туристи, които ще се стекат към Катар, тъй като алкохолът в арабската държава е разрешен само в някои хотели. Дори войнстващите ислямисти, които поискаха да се отмени мондиалът в арабската държава, не притесниха шефа на ФИФА Блатер. Той е спокоен – все пак 200 милиарда са си… 200 милиарда.

Но картината не се изчерпва само с лудостта, завладяла футболните босове в името на пари. Същината на проблема е, че в името на великата идея за мондиала в Катар буквално умират хора. Близкоизточното емирство, както споменахме, не разполага със спортни обекти и прилежащата им инфраструктура. И затова ударно ги изгражда. А по техните строежи умират много хора. Главно индийци и непалци, които са превърнати в роби. Архитектурните шедьоври се сътворяват на цената на човешки животи. За което, разбира се, не се говори много.

Но проблемът не е незабелязан. Напротив – британският вестник “Гардиън” го описа, правозащитната организация “Амнести интернешънъл” алармира, в различни европейски градове имаше протести. ФИФА и Катар отрекоха, след което всичко утихна. Естествено! Никой няма полза от шума – нито ФИФА, нито шейховете, най-малко пък правителствата на западните държави. 200 милиарда означават поръчки, пазари, мега бизнес, както и „пари за джоб”, т.е. корупция.

Да му мислят индийците и непалците!
А цифрите са стряскащи. Международната конфедерация на профсъюзите изчисли, че над 1200 мъже са загинали в първите години от подготовката на Катар за първенството. И прогнозира, че 4000 души ще намерят смъртта си, ако измирането продължава със същите темпове. „Гардиън” „идентифицира” сред жертвите 44 непалци. Всички те идват от бедни държави заради добри заплати, но са принудени да се трудят в нечовешки условия – без храна, без вода в 50-градусовата жега, без никакви права.

„Гастербайтерите са около 1,2 млн., предимно от Азия. Наблъскани са в огромни центрове за настаняване в покрайнините на столицата Доха. Там те са принудени да живеят в уронващи достойнството на човека условия – запушени бани, мръсотия, без чаршафи, с общи кухни, сред хлебарки, мухи и зарази”, написа британският вестник през 2013 г. Такива са чудесата, сътворявани на цената на смъртта и е невероятно, че уж цивилизованият свят допуска всичко това в XXI век.

Катар отрече, но пък се закле, че ще предприеме реформи на трудовото си законодателство. С което само потвърди зловещите констатации: защото обеща парите на работниците да се превеждат по банков път, а не на ръка, за да се избягва забавянето – значи наистина е имало забавяне; зарече се да подобри жилищната политика на имигрантите, значи наистина е имало проблем с условията.

Гарантира също, че ще даде възможност на трудещите се да напускат работа без разрешение на работодателя, с което стана ясно, че те наистина са били роби – ако не те пусне началникът, не можеш да си тръгнеш.
Разказахме ви всичко това, защото тези дни в Давос се бяха събрали държавни лидери и икономисти от цял свят да бистрят предизвикателствата пред планетата – накъде отиват ценностите, икономиките, защо има бедни, богати и т.н. И се чудиха и лицемерничеха. А  ФИФА дава един от отговорите.


А на тазгодишната среща в Давос държавни лидери и икономисти бистриха накъде върви светът и защо има бедни и богати

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки