Турските държавни лидери с ултиматуми към ЕС


30 Януари 2015, Петък


„Ние сме лек за Европа и ще й помогнем да се изправи и да върне силата си“, заяви Давутоглу на среща в Цюрих


По едно и също време от различни точки на света турските държавни лидери отправиха недвусмислени послания към ЕС, като ултимативно подчертаха, че държавата им едва ли не е неизбежен член на Съюза. В Цюрих по време на среща с турски гурбетчии премиерът Ахмет Давутоглу обяви, че нямало да се молят на ЕС.
„Ислямът е основна религия в Европа и това ще бъде така. Преди половин столетие в Европа дойдоха млади и смели хора от всички краища на Анадола и благодарение на тях израснаха джамии и месчити, които със сигурност ще бъдат защитени от посегателства. Ние ще продължим да се борим срещу всички, които посягат с ръцете си към тях“, заяви Давутоглу на срещата в Цюрих.

Той акцентира и на факта, че въпреки всички пречки и провокации, Турция не отстъпва от стратегическото си решение да се интегрира в ЕС. „Ние ще станем част от Европа. И знаете ли защо? Турция извън Европа – това би бил сериозен пропуск. По-важното е, че ние ще продължим пътя си към Европа заради всички 45 милиона мюсюлмани в страните от ЕС, които представляват нашата религия, език и култура. С тях ние ще се интегрираме в ЕС и това със сигурност ще стане един ден. Но няма да се молим, няма да просим, нито ще искаме специални привилегии, напротив  – ще влезем в ЕС с вдигната глава и чест“, категоричен бе премиерът на Турция.

Според него, ако Европа има намерението да бъде световна сила, няма как това да стане без членството на Турция, а и излизането от икономическата криза е невъзможно без динамиката и предприемачите на страната му. „Ние не сме тежест за Европа, ние сме лек за нея, който ще й помогне да се изправи и да върне силата си. Ако европейците имат нужда от работа, сега ние им предлагаме вратата на развиваща се Турция“, коментира премиерът Давутоглу.

На пресконференция по време на посещението си в Етиопия през миналата седмица Ердоган пък подхвърли по адрес на Брюксел: „Ние проверяваме Европа. Ще може ли Европа да приеме и да включи в редовете си Турция, чието население е мюсюлманско? Ако сте срещу ислямофобията, вие трябва да приемете Турция в ЕС“
Преди да потегли за обиколката си из Африка на срещата на високо равнище на енергийните пазари турският президент обяви, че страната му била готова за Европа, но Европа не била готова за Турция. „Трябва да бъдем честни и искрени, в процеса на присъединяването ни към ЕС ние успяхме да покрием много глави.

Каквото и ново изискване или глава да ни представят, ние сме готови в рамките на  2-3 месеца. Защото Турция е напълно готова, но Европа не е“. Той изрази и личната си убеденост, че правителството ще преодолее всички проблеми с далновидност и мъдрост и това ще бъде факт през 2023 г. Освен това изтъкна, че са направени важни стъпки за превръщането на Близкия изток и Каспийския басейн в мост за енергийните източници на света. „Турция определено може да печели от ядрената енергия и ние сме готови за това, страната ни е втората по големина мрежа в Европа и функционира безпроблемно.

Кажете ми какво ни липсва, къде блокирахме – отговори няма! Европа не иска и не може да отговори, и няма промяна в поведението й спрямо нас така, както и при другите глави от предприсъединителния процес“.
Ердоган отправи упрек за неосъществения проект „Набуко” и посочи, че ТАНАП „дойде и си отиде“, но се надява в кратки срокове газът да потече.
По материали от турския печат


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
privat opinion privat solution
30.01.2015 14:50:53
0
0
v edna ot hiljadite pogovorki se kasva ne e zabraneno da se ushim ot drugi
nie trjabva da se ushim ot drugi da se pasarim da pravim moda ,politika ,ikonomika i t.n.
az naprimer imam okolo 200 programi po televisiata i otkrih she ,,,show turk,,,
televisionna programa pri mene e pod nr 142 pravi strahotni modni revjuta
koito mogat da se konkurirat s mnogo drugi v balgaria i po sveta i az kato balgarin shte se radvam da vidja i dori da se zaposnaja s podobni krasivi elegantni inteligentni mladi dami s balgarski proishod na njakoi modni revjuta v grad varna otkadeto sam .
i osven tova shte se radvam da imam i grashdanstvo i pasporti na tesi strani koito me darjavat s pari vasnagrashdenia i sheni koito otgovarjat na predstavite mi poneshe sam balgarski patriot s balgarski proishod kosmopolit kojto shelae da ima pravoto i znaniata za zashtita na sobstveni mnenia vasgledi interesi .
1
райбер
30.01.2015 14:18:26
0
0
Стойте си там,никой ви не иска.С нахалството си го доказвате,4е вие не можете да се промените.То е генети4но заложено при вас[devil][geometry]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки